Σημαίνον στέλεχος της εταιρείας Naftomar ήταν ο εκλιπών Ιμάντ Ζέιν, ο οποίος φέρεται να αυτοκτόνησε χθες το βράδυ στο σπίτι του στη Βούλα. Πρόκειται για εφοπλιστή, με καταγωγή από τη Συρία και τον Λίβανο, αλλά και για έναν άνθρωπο που είχε «ριζώσει» στην Ελλάδα, όπως άλλωστε και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας Ζέιν, που ίδρυσε τη Naftomar. O 63χρονος Ιμάντ Ζέιν αποτελούσε ένα από τα μέλη της διοίκησης της εταιρείας.

Τα ηνία της Naftomar έχουν, πάντως, η Χαλάλ και ο Ριάντ Ζέιν, οι οποίοι έχουν υπό την ευθύνη τους τη χάραξη και υλοποίηση της στρατηγικής της εταιρείας, η οποία τα τελευταία χρόνια κινείται πιο επιθετικά στην αγορά, στο πλαίσιο της επιτάχυνσης της ανάπτυξής της. Πρόσφατα, για παράδειγμα, προχώρησε στην εξαγορά δύο δεξαμενόπλοιων μεταφορικής ικανότητας 74.588 τόνων dwt το καθένα. Η αξία της συναλλαγής αυτής υπολογίζεται ότι ανήλθε σε 83 εκατ. δολάρια.

O 63χρονος Ιμάντ Ζέιν αποτελούσε ένα από τα μέλη της διοίκησης της Naftomar

Το 1991 η Naftomar προχώρησε στην αλλαγή της έδρας της, καθώς μεταφέρθηκε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Βούλα. Υπολογίζεται ότι από τότε και μέχρι το 2020 η εταιρεία έχει μεταφέρει πάνω από 10 εκατ. τόνους υγραερίου με τα πλοία της.
Κατά το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία, η Naftomar ήταν από τους βασικούς προμηθευτές της χώρας σε υγραέριο, καθώς το προϊόν αυτό είχε εξαιρεθεί από τις κυρώσεις και το εμπάργκο που επιβλήθηκε στο καθεστώς Άσαντ, λόγω του ότι θεωρείται κρίσιμο για τη θέρμανση και τη διαβίωση των πολιτών της χώρας.

Η Naftomar ιδρύθηκε το 1972 στη Βηρυτό του Λιβάνου, έχοντας εξαρχής βασίσει τη δραστηριότητά της στην εμπορία και μεταφορά πετρελαιοειδών στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και του Αραβικού Κόλπου. Λίγα χρόνια μετά την ίδρυσή της, η εταιρεία προχώρησε σε στρατηγική στροφή στη μεταφορά υγραερίου (LPG), έχοντας μάλιστα και αποθηκευτικές εγκαταστάσεις σε χώρες όπως ο Λίβανος.

Πηγή: Powergame.gr