Στους δύο Ερνανγκόμεθ θα χαμογελάσει ο ένας. Απόψε στο Palau Blaugrana θα μάθουμε αν αυτός θα είναι ο Χουάντσο, και κατ’ επέκταση ο Παναθηναϊκός, ή ο Γουίλι, άρα η Μπαρτσελόνα, που θα πανηγυρίσει στο πρώτο για τη Euroleague ραντεβού στο παρκέ για τα αδέρφια Ερνανγκόμεθ.

Οι μάχες των αδερφών Ερνανγκόμεθ

Βέβαια, τα αδέρφια έχουν βρεθεί το ένα απέναντι στο άλλο ουκ ολίγες φορές και οι μεταξύ τους μάχες έχουν ενίοτε απροσδόκητη εξέλιξη. Όπως αυτή ανάμεσα στους εφήβους Ερνανγκόμεθ με τον Γουίλι να σηκώνει τον αγκώνα του και να χτυπά τον αντίπαλό του κι αυτός να σωριάζεται στο έδαφος. Το ματς διακόπηκε και τα αδέρφια έσπευσαν να σηκώσουν τη μητέρα τους, που μάρκαρε τον γιο της και ήταν αυτή που από τη δυνατή αγκωνιά αιμορραγούσε. Στη μια ομάδα ήταν ο Γουίλι και ο πατέρας τους, στην άλλη ο Χουάντσο και η μητέρα τους κι αυτή ήταν η περιγραφή μιας συνηθισμένης σκηνής από την καθημερινότητα της οικογένειας στο μικρό γήπεδο στο σπίτι τους στην περιοχή Λας Ρόζας, στα περίχωρα της Μαδρίτης.

Διαβάστε ακόμα: Χουάντσο Ερνανγκόμεθ: Τo νέο αστέρι του Παναθηναϊκού είναι ο Ισπανός «οικοδόμος» που βρήκε ο Άνταμ Σάντλερ για ταινία στο Netflix 

Έπαιζαν μπάσκετ

Άλλωστε η μητέρα τους Μαργαρίτα και ο πατέρας τους Γκιγιέρμο ήταν επαγγελματίες μπασκετμπολίστες, ως εκ τούτου κάτω από όποια μηλιά και αν έπεφταν τα μήλα, σε παρκέ θα προσγειώνονταν… Βέβαια, τόσο ο γεννημένος στις 28 Σεπτεμβρίου 1995 Χουάντσο όσο και ο μεγαλύτερος της οικογένειας, γεννημένος στις 27 Μαΐου 1994, Γουίλι, καθώς και η γεννημένη στις 6 Μαΐου 2000 αδερφή τους, Αντρέα, παίκτρια της Λεγκανές, δοκίμασαν αρχικά σε τένις και κολύμπι, τα δύο αγόρια και στο ποδόσφαιρο, αλλά λόγω ύψους και γονιδίων κατέληξαν στο μπάσκετ.

Έπιασαν σχετικά αργά την πορτοκαλί μπάλα και γι’ αυτό εκτός από ταλέντο είχαν και πολλές ελλείψεις. Δούλεψαν και οι δύο και η βελτίωσή τους ήταν ταχύτατη. Ο Γουίλι στα 15 του έγινε μέλος της ομάδας Νέων της Ρεάλ Μαδρίτης και των ισπανικών εθνικών ομάδων Κ16 και Κ17. Την πορεία του Χουάντσο καθυστέρησε ένας τραυματισμός και οι επεμβάσεις που έκανε στο γόνατο κατά τη διάρκεια της εφηβείας του. Τότε η Ρεάλ τον έδιωξε κι αυτός απέδειξε κυρίως στο εαυτό του ότι δεν το βάζει κάτω, έχοντας όμως τη στήριξη του αδερφού του. Μετακόμισε στο Μαγιανταχόντα και επανενώθηκε με τον Γουίλι όταν οι δυο τους έπαιξαν μαζί στην ισπανική εθνική ομάδα κάτω των 20 ετών.

NBA και Γκασόλ

Ο Χουάντσο έγινε επαγγελματίας στην Εστουντιάντες, ο Γουίλι στη Ρεάλ και αργότερα στη Σεβίλη και μετά ο δρόμος τούς έβγαλε στο NBA. Την ίδια χρονιά, δηλαδή το 2016, ο σταρ του Παναθηναϊκού στους Ντένβερ Νάγκετς, αυτός της Μπαρτσελόνα στους Νιου Γιορκ Νικς. Τα δύο αδέρφια ήταν πρωτάρηδες στο NBA ταυτόχρονα και η μόνη διαφορά ήταν ότι ο ένας ζούσε στο Ντένβερ, ο άλλος στη Νέα Υόρκη. Ακολούθησαν για τον Χουάντσο Μινεσότα Τίμπεργουλβς, Μπόστον Σέλτικς, Σαν Αντόνιο Σπερς, Γιούτα Τζαζ και Τορόντο Ράπτορς. Ο Γουίλι έπαιξε σε Σάρλοτ Χόρνετς και Νιου Ορλίνς Πέλικανς. Όταν βρέθηκαν στο NBA είχαν στήριξη από δύο συμπατριώτες τους και συγκεκριμένα τα αδέρφια Γκασόλ. O Πάου Γκασόλ έπαιζε από το 2001 εκεί, ο Μαρκ από το 2008 και ήταν αυτοί που «αγκάλιασαν» τους νεοφερμένους. Έγιναν επίσης κολλητοί με τον Ρίκι Ρούμπιο και τον Νίκολα Μίροτιτς.

Ο ηθοποιός, το καμπ, το κρασί και η Αστούρια

Τα δύο αδέρφια, Χουάντσο και Γουίλι, που απόψε θα είναι αντίπαλοι, έχουν εξαιρετική σχέση. «Η σχέση μας είναι η καλύτερη», έχει πει ο Χουάντσο και έχει εξηγήσει: «Είναι κάτι περισσότερο από αδερφός μου, είναι ο καλύτερός μου φίλος». Οι Ισπανοί γράφουν χαριτολογώντας ότι ο Χουάντσο είναι ένας ηθοποιός 2,06 μέτρων, ο οποίος ζυγίζει 97 κιλά και τυγχάνει να είναι ένας εξαιρετικά καλός μπασκετμπολίστας. Μάλιστα, κάποιοι ισχυρίζονται ότι πρόκειται για κάτι που έχει πει αστειευόμενος ο Γουίλι - και αναφέρεται φυσικά στην ταινία «Hustle», παραγωγής Άνταμ Σάντλερ και Λεμπρόν Τζέιμς. Τ

α αδέρφια δεν έπαιξαν ποτέ στην ίδια ομάδα στο NBA. O απολογισμός του Γουίλι σε 344 αγώνες ήταν 7,3 πόντοι ανά παιχνίδι, 5,8 ριμπάουντ με ποσοστό 53,3%. Ο Χουάντσο είχε 5 πόντους μέσο όρο και 3,3 ριμπάουντ, ενώ σούταρε με 42,8% σε 339 αγώνες. Τα δύο αδέρφια έχουν δημιουργήσει από κοινού με την αδερφή τους Αντρέα ένα μπασκετικό καμπ στην Ισπανία. Πρόκειται για το Hermanos Hernangómez Basketball Camp, μια κατασκήνωση στην οποία επί δύο εβδομάδες τα παιδιά πηγαίνουν για να παίξουν και μπάσκετ. Συγχρόνως απολαμβάνουν την πισίνα, μαθαίνουν για τις τέχνες, κάνουν μαθήματα αγγλικών, παίζουν ποδόσφαιρο. Υπάρχουν και όσα συμβαίνουν μακριά από το μπάσκετ.

Αυτά που αρέσουν και στους δύο. Να μιλούν, για παράδειγμα, με τις ώρες με ένα ποτήρι κρασί στο χέρι. Είναι τέχνη γι’ αυτούς και προσπαθούν να μαθαίνουν ακόμα και την ιστορία των κρασιών. Ίσως σε λίγα χρόνια το απολαμβάνουν στην Αστούρια της Ισπανίας, όπου ο Χουάντσο αγόρασε μια έκταση. Η Αστούρια βρίσκεται στα βόρεια της Ισπανίας, ένα σπάνιο μέρος που συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Δεν υπάρχει wifi, δεν υπάρχει δίκτυο, είναι ένας άλλος κόσμος, ενδεχομένως ο κόσμος των αδερφών Ερνανγκόμεθ. 

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή