Παραµένει από τους νεότερους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι πριν από λίγες ηµέρες έκλεισε τα 40. «Μου ήρθε λίγο βαρύ. Είχα συνηθίσει το 3 µπροστά, στην ηλικία µου. Τώρα µπήκε το 4 και µου φαίνεται κάπως», λέει γελώντας ο τοµεάρχης ∆ικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Σαρακιώτης.

Ζυγός στο ζώδιο, γεννηµένος στις 17 Οκτωβρίου 1983, εργένης, µε χαµογελαστά µάτια, ευγενικά χαρακτηριστικά, έχει µεγάλη αγάπη για τον Παναθηναϊκό, αλλά τον βλέπει µόνο όταν παίζει αντίπαλος µε τη Λαµία. Επικοινωνιακός, εξωστρεφής, κεντραρισµένος, ήρεµος, µετριοπαθής, πάντα µε διάθεση για συναινέσεις και όχι διασπάσεις, σιχαίνεται την πολιτική τοξικότητα, έχει έντονο το αίσθηµα δικαίου και την ανάγκη να µην αδικεί και να µην τον αδικούν.

Στα αρνητικά, «είµαι πολύ αγχώδης. Πολλές φορές πολύ αυθόρµητος. Στην πολιτική πρέπει να κάνεις και δεύτερες και τρίτες σκέψεις. Να φιλτράρεις περισσότερο. Όποιος ασχολείται µε την πολιτική έχει γευτεί και πολλές χαρές και πολλές λύπες και συναισθηµατικό δέσιµο και προδοσία». Στα προτερήµατά του, «καλύτερα να απαντήσουν άλλοι σε αυτό! Θεωρώ ότι είµαι εργατικός. Καταπιάνοµαι ουσιαστικά µε ό,τι κάνω, όχι επιδερµικά». Τι τον έχει κάνει καλύτερο άνθρωπο; «Να συγχωρώ, να µπαίνω και να δικαιολογώ τη θέση των άλλων. ∆εν είµαι απόλυτος. Γεµίζεις εντέλει αρνητική ενέργεια και όλο αυτό γυρίζει µπούµερανγκ».

Κρατάει φιλίες από το ∆ηµοτικό, το Λύκειο αλλά και από τη φοιτητική ζωή. Εχει όµως αποκτήσει και πολιτικούς φίλους. «Εχω αρκετούς φίλους, αλλά από τα πρόσωπα που σέβοµαι και συχνά συζητάµε είναι ο Νικήτας Κακλαµάνης. Τον θεωρώ από τους πιο σοβαρούς. Ο πιο ευγενικός βουλευτής και ακοµπλεξάριστος. Θυµάµαι το ’15, που ήµουν 32 ετών, µαζί και άλλοι νέοι βουλευτές, όταν ο κ. Κακλαµάνης µας µιλούσε και σχολιάζαµε τα τεκταινόµενα. Εχει µια εξαιρετική ποιότητα ως άνθρωπος».

Θα έβγαινε για ποτό με τον Νίκο Δένδια

Οµως, µε ποιον υπουργό της κυβέρνησης θα έβγαινε για ποτό ή φαγητό; «Χωρίς να τον γνωρίζω, θεωρώ πως θα είχε ενδιαφέρον ο Νίκος ∆ένδιας, εξαιτίας των διαφορετικών υπουργείων στα οποία έχει θητεύσει, έχει µια ενδιαφέρουσα προσωπικότητα». Παρά την πίεση της µνηµονιακής εποχής, δεν έχει χρειαστεί να πάει σε ψυχοθεραπευτή. «Αυτόν τον ρόλο τον παίζει η οικογένειά µου. Ο ψυχοθεραπευτής είναι η οικογένειά µου σε καθηµερινή βάση. Εχουµε στενούς δεσµούς όχι µόνο µε τους γονείς και τον αδερφό µου, αλλά και τα ξαδέρφια µου. Είµαι τυχερός που έχω µια τόσο δεµένη οικογένεια».

Γιάννης Σαρακιώτης: Aµέλησα την προσωπική µου ζωή

Ο µπαµπάς του καθηγητής µαθηµατικός, η µαµά και ο αδερφός συµβολαιογράφοι, κανένας ποτέ δεν ασχολήθηκε µε την πολιτική. Θέλει να αποκτήσει τη δική του οικογένεια. «Τα ξαδέρφια µου ήδη έχουν οικογένειες και είναι κάτι που το ζηλεύω. Αυτή η 8ετία πέρασε πολύ έντονα και θεωρώ ότι αµέλησα την προσωπική µου ζωή. Οι γονείς µου παραπονιούνται, θέλουν εγγονάκια». Πώς ασχολήθηκε µε την πολιτική; «Ενας από τους λόγους ήταν ο Αλέξης Τσίπρας, τον θεωρώ από τους µεγαλύτερους ηγέτες, καθαρό, έντιµο άνθρωπο, ειλικρινή, γειωµένο».

Από το δικηγορικό γραφείο στη Φθιώτιδα στα έδρανα της Βουλής

Επέστρεψε στη Φθιώτιδα µετά τις σπουδές, άνοιξε το δικηγορικό του γραφείο, γράφτηκε στην οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ, κατέβηκε υποψήφιος στις εκλογές, η ζωή του ήταν πλήρως δροµολογηµένη. «Ηµουν πολύ ευχαριστηµένος, µέχρι που ήρθε ο Σεπτέµβρης του 2015 και τα άλλαξε όλα. Ηρθε η πρόταση που περιελάβανε χρονικά περιορισµένη ενασχόληση µε την πολιτική. Είχαν αποχωρήσει τότε δύο βουλευτές από το ψηφοδέλτιο της Φθιώτιδας και µου ζητήθηκε να µπω στην 4η θέση. Κανένας δεν υπολόγισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξέλεγε και πάλι 4 βουλευτές. Το σκεπτικό ήταν να ασχοληθώ προεκλογικά, να βοηθήσω και να επιστρέψω στο γραφείο».

«Στην κυριολεξία ξύπνησα βουλευτής. Το βράδυ, όταν κοιµήθηκα, την έδρα στη Φθιώτιδα την έπαιρνε η Χρυσή Αυγή. Το πρωί ξεκαθάρισε το τοπίο. ∆εν ασχολήθηκα µε την προοπτική να εκλεγώ βουλευτής. ∆εν ήταν κάτι που είχα ονειρευτεί, το να γίνω βουλευτής, ποτέ! ∆εν ήταν από τα όνειρα που έκανα µικρός». Ηθελε πάντα να γίνει δικηγόρος. «Με τη βοήθεια της οικογένειάς µου κατάφερα να µπω στη Νοµική Αθηνών. Επέστρεψα στη Φθιώτιδα. Στη Λαµία και στην Ατάλαντη. Θεωρώ πολύ δύσκολη την καθηµερινότητα στην Αθήνα: πίεση, άγχος, στρες, άπειρες χαµένες ώρες για να µετακινηθείς».

Από τον Σεπτέµβριο του 2015 απέχει από τη δικηγορία. «∆εν ήθελα να είµαι βουλευτής κυβερνώντος κόµµατος και να πηγαίνω σε δικαστήρια, όσο αδέκαστοι και ανεξάρτητοι και αν είναι οι δικαστές όταν έχουν απέναντί τους έναν κυβερνητικό βουλευτή. Θα αδικούσα τους αντιδίκους συναδέλφους. ∆εν έχω βγάλει ούτε ένα ευρώ από τον Σεπτέµβριο του 2015 µέχρι και σήµερα από τη δικηγορία. Είναι δύο µεγάλα καρπούζια για να τα κρατήσεις κάτω από την ίδια µασχάλη».

Η 3η κοινοβουλευτική θητεία

∆ιανύει την 3η κοινοβουλευτική του θητεία στη Βουλή. «Από το 2015, οκτώ χρόνια τώρα, η σωµατική κόπωση είναι µεγάλη, πολλές ώρες συνεδριάσεων στη Βουλή, υποχρεώσεις. Η ψυχολογική πίεση µεγαλύτερη, ειδικά όταν είσαι βουλευτής της περιφέρειας, που έχεις µια στενή σχέση µε τον κόσµο. Ακούς παράπονα κατά κύριο λόγο και προβλήµατα. ∆εν γίνεται να είσαι τόσο θωρακισµένος και να µην περνάνε µέσα σου όλα αυτά!». Θυµάται την 4ετία 2015 µε 2019, που ήταν κυβερνητικός βουλευτής. «Ηταν πολύ σκληρή περίοδος, όχι µόνο λόγω των νοµοσχεδίων που είχαµε ψηφίσει, αλλά εξαιτίας της κατάστασης που επικρατούσε στην ελληνική κοινωνία».

Για την κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ: Η αποχώρηση Τσίπρα έφερε πολλά στην επιφάνεια

Γιατί ήρθε η ώρα της κρίσης στον ΣΥΡΙΖΑ; «Η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα έκρυβε κάτω από το χαλί πολλά. Προσωπικές διαφορές, αντιπάθειες, συµπάθειες, που τώρα βγήκαν στην επιφάνεια. Η αποχώρησή του έφερε πολλά στην επιφάνεια. Είµαι αισιόδοξος ότι όσοι θα έρθουν στον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πολύ περισσότεροι από αυτούς που θα αποχωρήσουν. Οπως ο Νίκος Κοτζιάς φαίνεται ότι έχει ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας µε τον Στ. Κασσελάκη, θα ήταν εξαιρετική η επιστροφή του». Τάσσεται υπέρ του νέου προέδρου του κόµµατος και «θεωρώ πως είναι ικανός να ξεπεράσει σαν καπετάνιος τη φουρτούνα που βιώνουµε σήµερα».

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής