Ανάμεσα στους καλύτερους εκπαιδευτικούς του κόσμου βρίσκεται μια Ελληνίδα νηπιαγωγός. Η Μαρίνα Ζαχαρία είναι νηπιαγωγός στα Λαγυνά στο δήμο Λαγκαδά και πρόσφατα είδε το όνομα της να φιγουράρει στη λίστα των πενήντα κορυφαίων εκπαιδευτικών του κόσμου, ενώ στις 8 Νοεμβρίου διεκδικεί το Global Teacher Prize, υπό την αιγίδα της UNESCO - τα Νόμπελ των εκπαιδευτικών. Μεταξύ 7.000 υποψηφιοτήτων από 130 χώρες του κόσμου, η δραστήρια νηπιαγωγός κατάφερε να μπει στην πολυπόθητη λίστα.

Η Ελληνίδα νηπιαγωγός Μαρίνα Ζαχαρία που μπήκε στους καλύτερους εκπαιδευτικόύς του κόσμου

Η κ. Ζαχαρία δεν είναι η κλασική νηπιαγωγός που έχουμε συνηθίσει, αντίθετα, η μέθοδός της κατά την οποία προσεγγίζει τη μάθηση μέσα από το παιχνίδι, τα projects που αναλαμβάνει με τους μικρούς μαθητές και η διδασκαλία πολλές φορές έξω από τη διδακτική αίθουσα την έχουν κάνει να ξεχωρίσει και πλέον να έχει μια θέση ανάμεσα στους πενήντα καλύτερους εκπαιδευτικούς του κόσμου.

Επί δώδεκα χρόνια δίδασκε στην Όσσα, ένα μικρό χωριό με περίπου 300 κατοίκους, ογδόντα χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη. Με τη μέθοδό της κατάφερε να ανοίξει τους ορίζοντες των παιδιών, να συμμετάσχουν σε πανελλήνιους και πανευρωπαϊκούς διαγωνισμούς, στους οποίους κατάφεραν να αποσπάσουν πολλά βραβεία. Μάλιστα, χάρη στο project που ανέλαβε με τους λιλιπούτειους μαθητές, βάσει του οποίου υιοθέτησαν ένα διατηρητέο μνημείο του χωριού, το οποίο κινδύνευε με κατάρρευση και οργάνωσαν εκστρατεία για τη διάσωσή του, κατάφεραν το θέμα να φτάσει μέχρι τη Βουλή.

Τα τελευταία δύο χρόνια βρίσκεται σε νηπιαγωγείο στα Λαγυνά -το νηπιαγωγείο έχει ήδη κερδίσει βραβεία-, ενώ η ίδια είναι μητέρα ενός 10χρονου παιδιού.

«Είναι ένα επάγγελμα που μου ταιριάζει απόλυτα»

«Ήμουν αριστούχος και οι καθηγητές με παρότρυναν να δηλώσω την Ιατρική, οπότε είχα ακολουθήσει Β’ Δέσμη, στην οποία ήταν και τα Παιδαγωγικά. Την πρώτη χρονιά που έδωσα Πανελλήνιες κράτησα τρία μαθήματα, που είχα πάρει άριστα, και θα έδινα άλλο ένα. Πέρασα νηπιαγωγός, αλλά θα ξαναέδινα. Παρακολουθώντας τα παιδαγωγικά μαθήματα και βλέποντας την παιδαγωγική επιστήμη, αλλά και τις προοπτικές που έχει ως επάγγελμα, το αγάπησα πολύ και δεν έδωσα ξανά εξετάσεις. Έμεινα στη σχολή, συνέχισα τις σπουδές μου, έκανα και μεταπτυχιακό. Νομίζω πως έκανα την καλύτερη επιλογή. Είναι ένα επάγγελμα που μου ταιριάζει απόλυτα.

Το 2018, έμαθα για το διαγωνισμό, όταν είχα παρακολουθήσει στην τηλεόραση την Άντρια Ζαφειράκου, που είχε κερδίσει 1.000.000 δολάρια τότε, και λέω αφού τα κατάφερε μια Κύπρια μουσικός, η οποία, ωστόσο, ζούσε στο Λονδίνο, γιατί όχι και μια νηπιαγωγός; Δεν σκέφτηκα ότι θα φτάσω στην κορυφή, αλλά να ακουστεί η ιστορία μου. Μπαίνοντας να κάνω την αίτηση, ζητούσαν πάρα πολλά κριτήρια, ήταν πολύ απαιτητικοί, αλλά είχα να απαντήσω σε όλα τα κριτήρια από δράσεις που έκανα».

Δημοσιεύθηκε στην Ontime