Στις 21 Οκτωβρίου, το παγκόσμιο ποδόσφαιρο έγινε φτωχότερο με τον θάνατο ενός θρύλου του αθλήματος, ενός ανθρώπου-συμβόλου για την Αγγλία, που με την παρουσία του έβαλε ανεξίτηλα τη σφραγίδα του τόσο στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ όσο και στην εθνική Αγγλίας. Ο σερ Μπόμπι Τσάρλτον «έφυγε» δέκα ημέρες αφότου συμπλήρωσε τα 86 του χρόνια.

Τα πρώτα βήματα και η Γιουνάιτεντ

Γεννημένος στις 11 Οκτωβρίου 1937 στο Άσινγκτον της Αγγλίας, ο Τσάρλτον μεγάλωσε παίζοντας ποδόσφαιρο και ο πατέρας του, ανθρακωρύχος και προπονητής μιας τοπικής ομάδας, ήταν αυτός που τον μύησε στο παιχνίδι.

Η επαγγελματική καριέρα του Τσάρλτον ξεκίνησε το 1953, όταν εντάχθηκε στην ομάδα νέων της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Γρήγορα έγινε έκανε αισθητή την παρουσία του και προήχθη στην πρώτη ομάδα το 1956. Το πρώτο του γκολ για τον σύλλογο ήρθε στην τρίτη του μόλις εμφάνιση και η συνέχεια γνωστή, πραγματοποιώντας μια τρομερή καριέρα με τους «κόκκινους διαβόλους», σκοράροντας 249 γκολ σε 758 εμφανίσεις!

Ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα του Τσάρλτον ήρθε το 1968, όταν κέρδισε τη Χρυσή Μπάλα, ένα βραβείο που απονέμεται στον καλύτερο ποδοσφαιριστή της Ευρώπης. Την ίδια χρονιά, οδήγησε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου, σκοράροντας στον τελικό εναντίον της Μπενφίκα. Κατέκτησε επίσης τρεις τίτλους πρωταθλήματος και ένα Κύπελλο Αγγλίας με τον σύλλογο.



Ο Τσάρλτον της εθνικής

Οι εμφανίσεις του με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τον έφεραν στην εθνική ομάδα της Αγγλίας και έκανε το ντεμπούτο του το 1958. Στην τεράστια καριέρα του αγωνίστηκε 106 φορές με τη φανέλα των «τριών λιονταριών» σκοράροντας 49 γκολ, ρεκόρ που διατηρήθηκε για 45 χρόνια, πριν το «σπάσει» ο Γουέιν Ρούνεϊ.

Ο σερ Μπόμπι έπαιξε σε τέσσερα Παγκόσμια Κύπελλα για την Αγγλία, συμπεριλαμβανομένου του περίφημου τουρνουά του 1966, όταν συνέβαλε καθοριστικά στην επιτυχία της ομάδας. Πέτυχε τρία γκολ στη διοργάνωση, συμπεριλαμβανομένου ενός κρίσιμου γκολ στον τελικό με τη Δυτική Γερμανία, όπου η Αγγλία κατέκτησε το πρώτο και μοναδικό μέχρι σήμερα Παγκόσμιο Κύπελλο. Από τότε οι Άγγλοι τραγουδούν το περιβόητο «It's coming home», αλλά εις μάτην...



Η τραγωδία του Μονάχου

Ωστόσο, η καριέρα του Τσάρλτον δεν ήταν μόνο χαρές και δόξα, αλλά είχε και δράμα. Το 1958 ήταν μέλος της ομάδας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, των περίφημων «μπέμπηδων», που απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Μονάχου, αλλά το αεροπλάνο συνετρίβη, σκοτώνοντας οκτώ από τους συμπαίκτες του. Ο Τσάρλτον επέζησε από τη συντριβή και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της ομάδας τα επόμενα χρόνια.



Ο Μπόμπι Τσάρλτον έξω από τις γραμμές

Αφού αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, ο Τσάρλτον συνέχισε να συνεισφέρει στο ποδόσφαιρο. Έγινε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και αργότερα έγινε διευθυντής. Το 1994 χρίστηκε ιππότης για τις υπηρεσίες του στο ποδόσφαιρο, ενώ έχει επίσης επαινεθεί για το ανθρωπιστικό του έργο. Το 1994 ίδρυσε τα Bobby Charlton Soccer Schools, τα οποία είχαν ως στόχο να βοηθήσουν τα μειονεκτούντα παιδιά να αναπτύξουν ποδοσφαιρικές δεξιότητες και αυτοπεποίθηση. Υπήρξε σημαντικό κομμάτι του Ιδρύματος της Γιουνάιτεντ, ενός φιλανθρωπικού ιδρύματος που στηρίζει τους νέους στην περιοχή του Μάντσεστερ.



Θεωρείται ένας από τους θρύλους του ποδοσφαίρου και η επίδρασή του στο παιχνίδι είναι τεράστια. Η απίστευτη καριέρα του, τόσο ως παίκτης όσο και ως πρεσβευτής του αθλήματος, σημαίνει ότι θα τον θυμόμαστε πάντα ως έναν από τους μεγαλύτερους όλων των εποχών.

Η ζωή και η καριέρα του σερ Μπόμπι Τσάρλτον ήταν αξιοσημείωτες και η κληρονομιά που αφήνει ξεπερνά το ποδόσφαιρο και αποτελεί έμπνευση για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Ο σερ Μπόμπι δεν ήταν μόνο για να σκοράρει γκολ ή να δίνει ασίστ, ήταν η επιτομή της επιτυχίας εντός και εκτός γηπέδου. Η ζωή του και η καριέρα του ήταν απλά εμπνευσμένες. Ήταν ένας εξαιρετικός παίκτης, ένας φυσικός ηγέτης και ένας αληθινός τζέντλεμαν.

Θα μείνει για πάντα στην ιστορία ως μία από τις πιο σεβαστές προσωπικότητες του ποδοσφαίρου και δεν θα ξεχαστεί ποτέ.