Ο Χάρης Δούκας κατάφερε σε μόλις μία εβδομάδα, μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Αθήνα, να κερδίσει τον ισχυρό δήμαρχο της πρωτεύουσας, Κώστα Μπακογιάννη.

Ενώ στον πρώτο γύρο συγκέντρωσε ποσοστό μόλις 14% και 19.000 ψήφους, τη δεύτερη Κυριακή αύξησε τον απόλυτο αριθμό ψήφων του κατά σχεδόν 40.000 ψηφοφόρους, φτάνοντας τους 64.000 και αυξάνοντας το ποσοστό του στο 55,9%, καταγράφοντας έτσι μία ιστορική νίκη με απόλυτη ανατροπή των δεδομένων. Για να αντιληφθεί κανείς πόσο απίστευτη ήταν η νίκη του Χάρη Δούκα στον Δήμο Αθηναίων, θα πρέπει να σκεφθεί ότι ο απερχόμενος δήμαρχος, Κώστας Μπακογιάννης, παραλίγο να εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή, καθώς το ποσοστό που συγκέντρωσε 41,35% υπολειπόταν μόλις 1,7% από την εξασφάλιση της νέας θητείας.

Το βιογραφικό του Χάρη Δούκα

Screenshot_2023-10-16_at_16_57_59
Ο Χάρης Δούκας γεννήθηκε το 1980 στην Αθήνα, είναι Μηχανολόγος Μηχανικός και Καθηγητής Ενεργειακής Πολιτικής και Διοίκησης στη Σχολή των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην Ελλάδα.

Το πεδίο ειδίκευσης του δρος Χάρη Δούκα σχετίζεται με την ανάπτυξη συστημάτων υποστήριξης αποφάσεων για την ενεργειακή και κλιματική πολιτική, θέτοντας τον ανθρώπινο παράγοντα στον πυρήνα των διαδικασιών μοντελοποίησης και προωθώντας αυτή τη φιλοσοφία σε επιστημονικά περιοδικά μεγάλη διάδρασης (όπως το Nature).

Τα μοντέλα πολιτικής που έχει αναπτύξει χρησιμοποιούν γλωσσικές μεταβλητές για να ενσωματώσουν στοιχεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς στη χάραξη πολιτικής, επιτρέποντας τον σχεδιασμό πολιτικών που μπορούν και ακούνε «τι θέλουν οι πολίτες» και να συμπεριλάβουν «τι μπορούν να κάνουν οι πολίτες», στοιχεία σημαντικά για την επιτυχία τους.

Με αυτόν τον τρόπο τα μοντέλα και συστήματα υποστήριξης αποφάσεων που έχει αναπτύξει «ανοίγουν το μαύρο κουτί» των αποφάσεων πολιτικής, εισάγοντας με άμεσο και διαφανή τρόπο την ανθρώπινη αντίληψη, συνθέτοντας «από κάτω προς τα πάνω», για την ανάπτυξη σύγχρονων πράσινων πολιτικών. Αυτός είναι ο λόγος που έχουν τύχει σημαντικής αποδοχής από την επιστημονική κοινότητα (π.χ. ειδικό αφιέρωμα του Research Features) και έχουν χρησιμοποιηθεί σε πλήθος εφαρμογών βιώσιμων πολιτικών σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.

Screenshot_2023-10-16_at_17_02_04
Διδάσκει στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου πλήθος προπτυχιακών μαθημάτων όπως «Συστήματα Αποφάσεων», «Συστήματα Χρηματοοικονομικής Διοίκησης », «Διαχείριση Ενέργειας και Περιβαλλοντική Πολιτική» και «Πολυκριτήρια Ανάλυση Αποφάσεων». Παράλληλα από το 2018 διδάσκει στο μάθημα «4η βιομηχανική Επανάσταση και Έξυπνες Πόλεις», του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Τεχνο-Οικονομικά Συστήματα» του ΕΜΠ. Είναι συνδιδάσκων σε πλήθος μεταπτυχιακών μαθημάτων, όπως «Πολυκριτηριακά Συστήματα Υποστήριξης Αποφάσεων» και «Ενεργειακός Προγραμματισμός Ελαχίστου Κόστους» του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Υποψήφιων Διδακτόρων της ΣΗΜΜΥ αλλά και «Διαχείριση Ενέργειας και Διοίκηση Έργων» του ΔΠΜΣ «Παραγωγή και Διαχείριση Ενέργειας», «Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων» και «Πολυκριτηριακά Συστήματα Αποφάσεων», του ΔΠΜΣ «Τεχνο-Οικονομικά Συστήματα» καθώς και «Συστήματα Λήψης Αποφάσεων» στο ΔΠΜΣ «Περιβάλλον & Ανάπτυξη» του ΕΜΠ.

Έχει λάβει και βραβεία

Σημαντικό είναι να ξέρει κανείς ότι ο Χάρης Δούκας έχει λάβει βραβεία για τις επιδόσεις και το έργο του από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), το ΕΜΠ, το ΑΠΘ, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, την Ελληνική Εταιρεία Επιχειρησιακής Έρευνας (ΕΕΕΕ) και το Παγκόσμιο Συνέδριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια συγκαταλέγεται στο 2% των περισσότερο διαδραστικών επιστημόνων όλων των ειδικοτήτων σε παγκόσμιο επίπεδο, με βάση τις αξιολογήσεις του Harvard. Είναι επίσης Διευθυντής Γραφείου της εξαμελούς εθνικής επιτροπής Ελλάδας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ενέργειας (WEC) από το 2020 και τακτικό της μέλος από το 2016, ενώ είναι μέλος προγράμματος του WEC από το 2022.

Χάρης Δούκας: Θα φυτέψουμε 25.000 νέα δέντρα την επόμενη 5ετία

Screenshot_2023-10-16_at_16_59_29
Ο Χάρης Δούκας πολιτεύθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις και ιδέες. «Εμείς, στον συνδυασμό "Αθήνα ΤΩΡΑ", λέμε συγκεκριμένα: φύτευση τουλάχιστον 25.000 νέων δέντρων την επόμενη 5ετία, μείωση της θερμοκρασίας έως και 5 βαθμούς Κελσίου τους καλοκαιρινούς μήνες σε αρκετές γειτονιές της πόλης, μείωση της ηχορύπανσης και βελτίωση της ποιότητας του αέρα που αναπνέουμε κατά 25% μέχρι το 2028. Για εμάς δεν είναι εργολαβία. Το πράσινο είναι οξυγόνο, είναι ζωή», είχε δηλώσει.

Ο ίδιος είχε αναφέρει ότι το κυκλοφοριακό πρόβλημα, η κακή ποιότητα του αέρα, τα ανύπαρκτα πεζοδρόμια, η ηχορύπανση καθιστούν την καθημερινή ζωή των Αθηναίων αφόρητη. «Η Αθήνα είναι μια "σκληρή" περιβαλλοντικά πρωτεύουσα, όμως έχουμε τις λύσεις. Μια έξυπνη ιδέα με μεγάλο αποτύπωμα στην ποιότητα ζωής των Αθηναίων είναι ο "πράσινος κανόνας του 3-30-300". Ανοίγοντας κάθε μέρα ο πολίτης το παράθυρό του, πρέπει να μπορεί να βλέπει τουλάχιστον 3 δέντρα, το 30% της γειτονιάς να είναι καλυμμένο με πράσινο και σε απόσταση τουλάχιστον 300 μέτρων από το σπίτι του να υπάρχει ένα πάρκο».

Όσο για τα πεζοδρόμια, είχε πει ότι «για εμάς ο ελεύθερος χώρος είναι δικαίωμα του πολίτη. Τα πεζοδρόμια πρέπει να είναι προσβάσιμα για όλους, για τις οικογένειες με τα καροτσάκια, τα αναπηρικά αμαξίδια, τους ηλικιωμένους. Είναι θέμα ταυτοτικό για εμάς. Είναι αδιανόητο αυτό που ακούσαμε πρόσφατα από τον κ. Μπακογιάννη, που δήλωσε "μακάρι να υπάρξει κι ένα κίνημα τραπεζοκαθισμάτων”. Η αρμοδιότητα για την επιβολή κανόνων που διευκολύνουν την προσβασιμότητα των πολιτών σε δημόσιους χώρους ανήκει στον δήμο. Ο κόσμος θέλει δήμαρχο που να επιβάλει τον νόμο, όχι το σιντριβάνι της Fontana di Trevi με τις ευχές».

Screenshot_2023-10-16_at_16_58_41
Screenshot_2023-10-16_at_16_58_49
Screenshot_2023-10-16_at_16_58_59
Screenshot_2023-10-16_at_16_59_14


Πρότυπο δημάρχου για τον Χάρη Δούκα ο Δημήτρης Μπέης

«Δεν νομίζω πως υπάρχουν πολλοί που μπορούν να αρνηθούν ότι ο αείμνηστος Δημήτρης Μπέης είναι σημείο αναφοράς στο αυτοδιοικητικό κίνημα και ο υψηλός πήχης που κάθε δήμαρχος πρέπει να θέτει στον εαυτό του. Είναι σημαντικό να θυμηθούμε πως επί δημαρχίας του η Αθήνα γέμισε με πράσινο, ενώ ο ίδιος πρωτοστάτησε και στην επανάκτηση χιλιάδων στρεμμάτων δημόσιου χώρου. Επίσης, ο Δημήτρης Μπέης προώθησε τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, καθιέρωσε τις λέσχες φιλίας για τους δημότες μεγαλύτερης ηλικίας και κατά τη θητεία του είχαμε μια πραγματική πολιτιστική επανάσταση στην πόλη. Από κει και πέρα, με ελάχιστες εξαιρέσεις, η Αθήνα έχει ταλαιπωρηθεί πολύ από δημάρχους που είδαν και βλέπουν την ενασχόλησή τους με την αυτοδιοίκηση ως ένα απαραίτητο σκαλοπάτι πολιτικής καριέρας», είχε δηλώσει ο κ. Δούκας.

"Είμαι ΠΑΣΟΚ και δεν το κρύβω"

Screenshot_2023-10-16_at_17_02_32
Λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Δούκα, το ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι θα στηρίξει τον συνδυασμό «Αθήνα Τώρα», με τον κ. Δούκα να λέει ότι είναι ΠΑΣΟΚ και δεν το κρύβει. «Είμαι ΠΑΣΟΚ και δεν το κρύβω. Ο καθένας έχει τη διαδρομή του στον χώρο. Παλεύω πάρα πολύ και σε δύσκολες συνθήκες. Δεν είναι ένας τρίτος γύρος εθνικών εκλογών, ούτε ήρθα για να καταγράψω δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα. Είναι μία ανεξάρτητη υποψηφιότητα που φέρει τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και με τιμά πολύ αυτό. Μεγάλη μου τιμή να είμαι υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων. Με τιμά ότι πολλοί άλλοι χώροι, πρόσωπα και κινήματα έχουν μπει σε αυτήν την προσπάθεια, μας έχουν πιστέψει και είναι μαζί μας. Είναι μία συνολική πρόταση, πολιτική και όχι κομματική. Θέλω να πιστεύω ότι έχουμε φύγει από την εποχή που οι δημότες ψήφιζαν με κομματικό κριτήριο. Αυτό είναι και το δικό μου στοίχημα, να δείξουμε ότι υπάρχει ένα άλλο παράδειγμα και να δείξουμε ότι άνθρωποι που έχουμε διαφορετικές κομματικές ταυτότητες –οι οποίες είναι απολύτως σεβαστές– μπορούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να αλλάξουμε τη ζωή και την καθημερινότητα των ανθρώπων στην Αθήνα», είχε αναφέρει.