Το Μουντιάλ του 2030, εκατό χρόνια μετά την πρώτη διοργάνωση, θα διεξαχθεί σε Νότια Αμερική, Αφρική και Ευρώπη. Το στοιχείο αυτό καθιστά δύσκολο να φανταστούμε τη συγκεκριμένη διοργάνωση ως πραγματικότητα.

Είναι πάντως μια απόφαση που έχει προκαλέσει αντιδράσεις και που οδηγεί στην ανάθεση της διοργάνωσης του 2034 στη Σαουδική Αραβία, όσο και αν αυτό μοιάζει με κάτι μακρινό. Το 2030 θα είναι η πρώτη φορά που ένα Μουντιάλ θα παιχτεί σε περισσότερες από μία ηπείρους. Η Ισπανία, η Πορτογαλία και το Μαρόκο έχουν οριστεί ως συνοικοδέσποινες χώρες, ωστόσο οι τρεις πρώτοι αγώνες θα πραγματοποιηθούν σε Ουρουγουάη, Αργεντινή και Παραγουάη για να τιμήσει η FIFA την εκατονταετηρίδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του σχεδιασμού άνοιξε η συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο θα συμβούν όλα αυτά και ποιες θα είναι οι πιθανές επιπτώσεις για παίκτες και οπαδούς. Μιλάμε για ένα Παγκόσμιο Κύπελλο 48 ομάδων. Η Ουρουγουάη, η Παραγουάη και η Αργεντινή θα φιλοξενήσουν από ένα παιχνίδι στην αρχή του τουρνουά. Η πρωτεύουσα της Ουρουγουάης, Mοντεβιδέο θα διοργανώσει το εναρκτήριο παιχνίδι το 2030, με τους αγώνες στην Αργεντινή και την Παραγουάη να ακολουθούν πριν από το υπόλοιπο τουρνουά των 48 ομάδων στη Βόρεια Αφρική και την Ευρώπη.

Μουντιάλ: Αύξηση των αγώνων από 80 σε 104

Αυτό σημαίνει ότι μόλις ολοκληρωθούν οι πρώτοι αγώνες, το τουρνουά θα μοιραστεί σε τρία έθνη, όπως ακριβώς έχει προγραμματιστεί και για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026. Στο Μουντιάλ του 2026 θα πάρουν μέρος για πρώτη φορά 48 ομάδες και θα διεξαχθεί σε 16 διοργανώτριες πόλεις σε ΗΠΑ, Μεξικό και Καναδά. Αυτό, σε συνδυασμό με την απόφαση της FIFA να διατηρηθεί η ίδια σχετικά δομή, δηλαδή όμιλοι των τεσσάρων ομάδων, σημαίνει ότι ο αριθμός των αγώνων θα αυξηθεί από 80 σε 104, καθώς προκύπτει μια νέα φάση, αυτή των «32». Το πρώτο πρόβλημα με το οποίο θα έρθουν κάποιοι αντιμέτωποι έχει να κάνει με τις καιρικές συνθήκες. Τα έθνη του νότιου ημισφαίριου Αργεντινή, Παραγουάη και Ουρουγουάη έχουν χειμώνα τον Ιούνιο και τον Ιούλιο - όταν είναι καλοκαίρι στο Μαρόκο, στην Πορτογαλία και την Ισπανία. Η αλλαγή των ημισφαιρίων σημαίνει ότι ορισμένες ομάδες θα μπορούσαν να βρεθούν στο παράξενο σενάριο να παίζουν σε δύο διαφορετικές εποχές στο ίδιο Παγκόσμιο Κύπελλο. Όσοι συμμετάσχουν σε έναν από τους τρεις πρώτους αγώνες στη Νότια Αμερική πριν συνεχίσουν το υπόλοιπο τουρνουά τους στην Ευρώπη ή τη Βόρεια Αφρική θα αλλάξουν από χειμώνα σε καλοκαίρι σε λίγες ημέρες. Τον Ιούνιο η Ουρουγουάη βιώνει δροσερές ημέρες με μέσες θερμοκρασίες μεταξύ 8 και 15 βαθμών Κελσίου τον χειμώνα, ενώ την ίδια στιγμή η θερμοκρασία στο Μαρόκο ξεπερνά τους 30ο C. Στη γειτονική Αργεντινή έχουμε παρόμοιες θερμοκρασίες με την Ουρουγουάη, ενώ στην Παραγουάη η υψηλότερη θερμοκρασία φτάνει τους 23ο C. Σε αντιπαράθεση με το Μαρόκο, στο οποίο η μέση ημερήσια μέγιστη θερμοκρασία είναι περίπου 35ο C τον Ιούλιο.

Ανοίγει ο… δρόμος για τον πρίγκιπα

Πίσω και πέρα από τις διαμαρτυρίες υπάρχει και κάτι που επίσης έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις. Η ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου σε χώρες από τρεις ηπείρους ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο για να φιλοξενήσει τη διοργάνωση του 2034 η Σαουδική Αραβία. Η FIFA επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα ότι μόνο χώρες από την Ασία και την Ωκεανία μπορούν να υποβάλουν προσφορά για τη διοργάνωση του 2034, ως μέρος ενός συστήματος εκ περιτροπής φιλοξενίας της διοργάνωσης. Η Σαουδική Αραβία υπέβαλε ήδη μία επιστολή προθέσεων για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA 2034, έχοντας ήδη την έγκριση της συνομοσπονδίας της Ασίας. Η FIFA έθεσε αυστηρή προθεσμία στις 31 Οκτωβρίου για τις χώρες να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους, καθιστώντας δύσκολο για οποιονδήποτε άλλο να λάβει την κυβερνητική υποστήριξη που χρειάζεται και να εμφανιστεί. Αν δεν αλλάξει κάτι, το τουρνουά θα διεξαχθεί και πάλι χειμώνα για να αποφευχθεί η έκθεση των αθλητών και των φιλάθλων στη ζέστη. Θα απαιτηθούν νέα κτίρια και τεράστιες δυνατότητες κλιματισμού που είναι εγγενώς περιβαλλοντικά επιβαρυντικές και θα προκαλέσει και πάλι συζητήσεις -όπως έγινε στο Κατάρ- για τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μάλλον όλα αυτά δεν τρομάζουν τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος έχει «χτίσει στενούς δεσμούς με τον πρόεδρο της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, τα τελευταία έξι χρόνια», αναφέρει ξεκάθαρα το Associated Press.

Πολλά τα ταξίδια, μεγάλες οι δαπάνες

Δεδομένο είναι ότι θα απαιτηθούν σημαντικά επιπλέον ταξίδια για όλους τους εμπλεκόμενους, συμπεριλαμβανομένων των φιλάθλων που θα θελήσουν να ακολουθήσουν την ομάδα τους. Η μετακίνηση που απαιτείται μεταξύ ηπείρων και χωρών θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ δαπανηρή. Ο προγραμματισμός θα μπορούσε επίσης να είναι προβληματικός για όσους θελήσουν να παρακολουθήσουν και τους πρώτους αγώνες. Αναλογιστείτε ότι μεταξύ Παραγουάης και Ισπανίας υπάρχει διαφορά πέντε ωρών. Αυτό παρέχει ένα επιπλέον ζήτημα για αυτούς που θα κληθούν να παίξουν τον εναρκτήριο αγώνα τους στη Νότια Αμερική, με μέσο χρόνο πτήσης περίπου 13 ωρών μεταξύ Αργεντινής και Ισπανίας. Τα επιπλέον ταξίδια έχουν επίσης εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη δέσμευση της FIFA για κλιματική ουδετερότητα και μάλιστα σε μια περίοδο που οι αντίστοιχες δεσμεύσεις της για το Κατάρ 2022 χαρακτηρίστηκαν «επικίνδυνες και παραπλανητικές» από τους περιβαλλοντολόγους. Είναι σαφές ότι, για να υπάρξει βιώσιμο μέλλον στον πλανήτη, η πρώτη και πιο επείγουσα προτεραιότητα παραμένει η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026 -που προβλέπεται να προσφέρει μια πιθανή αύξηση κερδών μεγαλύτερη των 600.000.000 ευρώ- θα είναι το τουρνουά με τις περισσότερες εκπομπές που έχει διοργανώσει ποτέ. Τα πράγματα λογικά θα είναι ακόμα χειρότερα το 2030. Η αθλητική οικολόγος Ματελέιν Ορ από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο μίλησε για προβληματική διοργάνωση. Επισήμανε ότι «κάθε απόφαση με την οποία διευρύνεται γεωγραφικά το Παγκόσμιο Κύπελλο αυξάνει το αποτύπωμα άνθρακα της διοργάνωσης».

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή