Τα έργα και τις ημέρες μιας αρχαίας Ελληνίδας εταίρας προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν Ισραηλινοί αρχαιολόγοι, οι οποίοι εντόπισαν τάφο με τα αποτεφρωμένα λείψανα μιας νεαρής γυναίκας λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Ιερουσαλήμ. Κοντά της βρέθηκε κι ένας μπρούντζινος πτυσσόμενος καθρέφτης, ο οποίος είχε διατηρηθεί σε άψογη κατάσταση.

Ο τάφος που ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι

Ο τάφος, που ανακαλύφθηκε σε σπηλιά δίπλα σε μια βραχώδη πλαγιά κοντά στο Kibbutz Ramat Rachel, χρονολογείται περίπου 2.300 χρόνια πριν (από τα τέλη του 4ου αιώνα έως τις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ.) και, σύμφωνα με την Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, ενδέχεται να αποτελεί την τελευταία κατοικία μιας αρχαίας Ελληνίδας, πιθανότατα, εργάτριας του σεξ.

Ο Guy Stiebel, από το τμήμα Αρχαιολογίας και Αρχαίας Εγγύς Ανατολής στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, σε συνέντευξή του στο CNN εξήγησε ότι «οι σεξεργάτριες στην Αρχαία Ελλάδα ήταν γυναίκες που συνόδευαν κάποιον υψηλόβαθμο Έλληνα στρατηγό». Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «νιώσαμε λες και επαναφέραμε στη ζωή μια γυναίκα που πέθανε πριν από 2.300 χρόνια». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη γυναίκα ενδέχεται να ήταν από τις πρώτες Ελληνίδες που έφτασαν στην περιοχή.


Η αρχαιολόγος και διευθύντρια της ανασκαφής της IAA, Liat Oz, περιγράφοντας σε δελτίο τύπου τον καθρέφτη που βρέθηκε δίπλα στα λείψανα αποκάλυψε ότι «είναι ο δεύτερος καθρέφτης αυτού του τύπου που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα στο Ισραήλ, ενώ συνολικά μόνο 63 τέτοιοι καθρέφτες είναι γνωστοί σε όλο τον αρχαίο ελληνικό κόσμο. Η ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία του καθρέφτη είναι τόσο υψηλή, που διατηρήθηκε σε άριστη κατάσταση και φαινόταν σαν να κατασκευάστηκε χθες».

Σύμφωνα με τον Stiebel, τέτοιου είδους καθρέφτες μπορούσαν να αποτελούν μέρος της προίκας τους. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό θεωρείται απίθανο, καθώς εκείνη την εποχή οι παντρεμένες Ελληνίδες σπανίως έφευγαν από τα σπίτια τους και άρα η συγκεκριμένη πιθανότατα ήταν εταίρα.

Διαβάστε ακόμα: Αρχαία Ελλάδα: Κι όμως αυτά τα γλυκά έτρωγαν οι Αρχαίοι Έλληνες

Οι εταίρες

Παρομοιάζοντας τις σεξεργάτριες της Αρχαίας Ελλάδας με τις γκέισες της Ιαπωνίας, ο ίδιος εξήγησε ότι οι γυναίκες θεωρούνταν «μούσες»: «Οι γυναίκες στην κοινωνία κατέρριπταν τα στερεότυπα σε μια ανδροκρατούμενη ελληνική κοινωνία και ξέρουμε ότι δεν ήταν μόνο σεξουαλικές συνοδοί, αλλά έμοιαζαν με γκέισες, καθώς αποτελούσαν στοιχείο ενός ολόκληρου πολιτισμού. Γι’ αυτόν το λόγο τις αντάμειβαν με δώρα, όπως καθρέφτες». Σύμφωνα με τον ίδιο, το γεγονός ότι τα λείψανα αποτεφρώθηκαν μπορεί να αποτελέσει στοιχείο για την καταγωγή της γυναίκας.

«Τα καρφιά χρησιμοποιούνταν για την προστασία του νεκρού, αλλά και για την προστασία των ζωντανών από τους νεκρούς. Τα σώματα καρφώνονταν κυριολεκτικά μέσα στους τάφους, για να διασφαλιστεί ότι δεν θα επιστρέψουν στον κόσμο των ζωντανών» πρόσθεσε.

Ο τάφος βρέθηκε στη μέση του πουθενά, όχι κοντά σε χωριό, αγρόκτημα ή οικισμό, κάτι που υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να είχε συνδεθεί με κάποια στρατιωτική εκστρατεία και χρονολογείται από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου ή λίγο αργότερα.

Διαβάστε ακόμα: Αίγυπτος: Οχτώ άγνωστοι θάλαμοι ανακαλύφθηκαν από αρχαιολογική ομάδα σε πυραμίδα 

Δημοσιεύθηκε στην Ontime