Γεμάτη μυστήριο και αναπάντητα ερωτήματα είναι ολόκληρη η ζωή τής (κατά 30 χρόνια νεότερής του) ερωμένης του Βλαντίμιρ Πούτιν, Αλίνα Καμπάεβα, της 40χρονης Ολυμπιονίκη της Ρυθμικής με καταγωγή από το Ουζμπεκιστάν. Η φήμη είναι γνωστή σε όλους, πως πρόκειται δηλαδή για την εδώ και χρόνια επίσημη ερωμένη του Ρώσου προέδρου, χωρίς αυτό να έχει επιβεβαιωθεί επίσημα ποτέ. Μια ματιά στα κατά καιρούς δημοσιεύματα, πάντως, αιτιολογεί γιατί δεν είναι λίγοι αυτοί που μιλούν για το «κρυφό καμάρι» ενός εκ των πιο ισχυρών παραγόντων της διεθνούς πολιτικής σκηνής.  

Αλίνα Καμπάεβα: Το βιβλίο

Η σχέση τους επανήλθε στο προσκήνιο της διεθνούς επικαιρότητας ύστερα από την κυκλοφορία στη Γαλλία, προ 10ημέρου, ενός νέου βιβλίου, του «Alina, l’ amour secret de Poutine» («Αλίνα, ο μυστικός έρωτας του Πούτιν»), που στόχο έχει να ρίξει φως στη γεμάτη μυστήριο και αναπάντητα ερωτήματα ζωή της ερωμένης του Ρώσου προέδρου.

Έχει παντρευτεί ο Πούτιν με την Αλίνα Καμπάεβα; Είναι επισήμως η πρώτη κυρία της Ρωσίας; Έχουν βάλει Βλαντίμιρ και Αλίνα «βέρα στο δεξί»; Εδώ και σχεδόν έναν χρόνο η πάλαι ποτέ χρυσή Ολυμπιονίκης εμφανίζεται δημόσια με τη βέρα της. Τίποτα, όμως, δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Η Καμπάεβα έχει τελικά αποκτήσει παιδιά με τον Ρώσο πρόεδρο; Το ερώτημα που εδώ και καιρό πλανάται, αλλά για ευνόητους λόγους δεν διατυπώνεται επίσημα στη Ρωσία. Έπειτα από έρευνα, η συγγραφέας του νέου βιβλίου, η αθλητικογράφος της γαλλικής εφημερίδας «L’ Equipe», Σελίν Νονί,  αναφέρει πως είναι βέβαιο ότι η Καμπάεβα είχε τρεις εγκυμοσύνες μέχρι σήμερα από την ημέρα που έγινε γνωστή η σχέση της με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Αν και δεν έχει γίνει γνωστό το φύλο των παιδιών που ήρθαν στον κόσμο, στην τελευταία εγκυμοσύνη η Καμπάεβα απέκτησε δίδυμα τέκνα!

Στο ίδιο βιβλίο αποκαλύπτεται, μεταξύ άλλων, ότι η πιο μυστηριώδης γυναίκα στη Ρωσία κερδίζει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 10.000.000 δολαρίων ετησίως!

Τα καταφέρνει ως υψηλόμισθη, επικεφαλής του μεγάλου ρωσικού μιντιακού ομίλου NMG αλλά και ιδιοκτήτρια πολλών ακινήτων (και μιας τεράστιας έπαυλης στο Σότσι, με γκαλερί έργων τέχνης). Κανένα ακίνητο δεν είναι στο όνομα της ίδιας της Καμπάεβα αλλά στενών συγγενών της μεταξύ των οποίων η μητέρα της, η αδελφή της, μέχρι και... η γιαγιά της. Καθόλου άσχημα για την πρώην αθλήτρια.

Έχουν, όμως, έτσι τα πράγματα με την Αλίνα; Ισχύουν όλα, κάποια από αυτά ή μήπως η σχέση Πούτιν - Καμπάεβα αποτελεί δημιούργημα των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, όπως υποστηρίζεται και από κάποιους άλλους κύκλους; Η συγγραφέας του βιβλίου επιμένει ότι «η ραγδαία αναρρίχηση της Αλίνα δεν μπορεί να εξηγηθεί παρά με αληθινούς δεσμούς που έχουν σχέση με τον πρόεδρο»...

Αλίνα Καμπάεβα: Επίτιμη δασκάλα με πολλά μετάλλια 

Τα πιο σίγουρα γεγονότα που έχουμε σε γνώση μας αφορούν την Καμπάεβα ως αθλήτρια της Ρυθμικής Γυμναστικής. Και αξίζει ως αθλητικό δισέλιδο να εστιάσουμε σ’ αυτό το γεμάτο ζωντάνια κορίτσι, που μετά τις επιτυχίες της στον αθλητισμό είχε κάνει πολλαπλά εξώφυλλα σε περιοδικά, ήταν εξωστρεφής και δήλωνε πως θα ακολουθήσει καριέρα ηθοποιού. Σημειώστε ότι μεταξύ άλλων έχει ανακηρυχθεί Επίτιμη Δασκάλα του Αθλητισμού από τη ρωσική κυβέρνηση. Η Αλίνα Καμπάεβα με το φιδίσιο σώμα είναι μία από τις πιο πολυβραβευμένες αθλήτριες στην ιστορία της Ρυθμικής Γυμναστικής, με δύο ολυμπιακά μετάλλια, 14 μετάλλια Παγκοσμίου Πρωταθλήματος και 21 μετάλλια Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Αλίνα Καμπάεβα: Η λάμψη

Το ντεμπούτο της σε διεθνή αγώνα έγινε το 1996, ενώ δύο χρόνια μετά κέρδισε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Πορτογαλίας. Έκτοτε, το άστρο της άρχισε να λάμπει, μιας και όλος ο κόσμος μιλούσε για το ευλύγιστο κορίτσι με την εντυπωσιακή ομορφιά. Το 2000 στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϋ κατακτά το αργυρό μετάλλιο, ενώ στους επόμενους αγώνες, αυτούς της Αθήνας το 2004, κατάφερε να ανέβει στην πρώτη θέση του βάθρου.

Την ονόμασαν «η πιο ευλύγιστη γυναίκα της Ρωσίας» και κάποτε πόζαρε γυμνή, ενώ ήταν τυλιγμένη με μια γούνα από ζώα, για ανδρικό περιοδικό.

Στο ιστορικό της υπάρχει και η περιπέτεια του 2001, όταν με τη συναθλήτριά της, Τσάτσινα, καταδικάστηκαν για χρήση φουροσεμίδης, με αποτέλεσμα και οι δύο να αποκλειστούν για δύο χρόνια. Ικανή αθλήτρια, η οποία συνδύαζε το ταλέντο με το κάλλος. Οι άντρες την είχαν ερωτευτεί, οι γυναίκες τη θαύμαζαν και εκείνη απλώς παρέμενε αψεγάδιαστη, να εκτελεί με ακρίβεια τις ασκήσεις της και να μαζεύει μετάλλια.

Αλίνα Καμπάεβα: Η κόρη του Τάταρου ποδοσφαιριστή

Ο πατέρας της, Μαράτ, Τάταρος στην εθνικότητα, μουσουλμάνος στο θρήσκευμα, ήταν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Έπαιξε στην Παχτακόρ (1980-1986) και έγινε πρωταθλητής Καζακστάν το 1993 ως παίκτης της Τράκτορ (Παβλοντάρ).  Η μητέρα της Αλίνα, Λιούμποβ Μιχαΐλοβα, ασχολήθηκε επίσης με τον αθλητισμό, με θητεία μάλιστα στην εθνική ομάδα μπάσκετ. Η Αλίνα έχει μια μικρότερη αδερφή, τη Λιζάνα, η οποία ασχολείται με ξενοδοχειακή επιχείρηση. Είναι, επίσης, γενική διευθύντρια ενός κτηματομεσιτικού γραφείου και το 2016 διορίστηκε δικαστής του δικαστηρίου της πόλης Αλμετγιέφσκ στο Ταταρστάν από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι γονείς έστειλαν την Αλίνα σε αθλητικό σχολείο όταν ήταν μόλις 4 ετών. Η μητέρα της ήθελε να τη στρέψει προς το πατινάζ, αλλά επειδή δεν υπήρχαν σχολές για επαγγελματική σταδιοδρομία στο καλλιτεχνικό πατινάζ στην Τασκένδη και στο Ουζμπεκιστάν γενικότερα, η οικογενειακή απόφαση που πάρθηκε ήταν να γραφτεί η Αλίνα στο τμήμα Γυμναστικής. Και κάπως έτσι άρχισε να ασχολείται με τη Ρυθμική.

Βλαντιμίρ Πούτιν: Ο εθισμένος στην κυρυφή ζωή πρόεδρος

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανήκει στην κατηγορία των ηγετών της νοοτροπίας (και εφαρμογής) πρακτικών και συνηθειών απολυταρχικών καθεστώτων, με βασικά γνωρίσματά τους τον σκοταδισμό, το μυστήριο, την ίντριγκα.

Από πράκτορας της KGB έγινε ο απόλυτος κυρίαρχος της Ρωσίας μέσα σε μόλις μια δεκαετία ευνοημένος από τις εκρήξεις στη Μόσχα και τον πόλεμο στην Τσετσενία, συμβάντα που απογείωσαν τη δημοτικότητά του.

Είναι αυτονόητο ότι με δεδομένο την προϋπηρεσία του ως μυστικού πράκτορα, ο Πούτιν έχει «εθιστεί» στην κρυφή ζωή. Σε μια ζωή που κινείται μέσα σε παράπλευρες και ποικίλες αθέατες καταστάσεις. Σε τέτοιες συνθήκες σκότους, αβεβαιότητας και ανασφάλειας, η omerta (ο νόμος της σιωπής) πρυτανεύει, με τον φόβο πάντα που φυλάει τα έρμα… Η επίσημη κυβερνητική προπαγάνδα εξυπηρετεί σκοπούς και, πρωτίστως, προασπίζει τα συμφέροντα του ολιγάρχη. Όποιος δεν συντάσσεται, δεν συμμορφώνεται με τα δεδομένα και τη «γραμμή», δεν θα αργήσει να έχει (τουλάχιστον) άδοξο τέλος.

Η νεκρή γυναικολόγος και ο εκδότης 

Άξια ξεχωριστής προσοχής είναι η περίπτωση της ρωσικής καταγωγής Ελβετίδας γυναικολόγου, Ναταλία Τιμπό Κοντρατίεβα, επικεφαλής της ιατρικής ομάδας στον τοκετό της Αλίνα Καμπάεβα. Και που, μεταξύ άλλων, γράφεται ότι είναι και μητέρα δύο κοριτσιών, καρποί της σχέσης της με τον Ρώσο πρόεδρο. Βρέθηκε νεκρή στην Ελβετία χωρίς να ανακοινωθεί επίσημα η αιτία του θανάτου της. Βρετανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως εκείνη ήταν που έκανε γνωστό δημόσια ότι η Καμπάεβα έφερε στον κόσμο τουλάχιστον δύο φορές τα παιδιά του Πούτιν σε ιδιωτική κλινική του Λουγκάνο, το 2015 και το 2019.

Επαγγελματική καταστροφή υπέστη και ο ολιγάρχης Λεμπέντεφ, ιδιοκτήτης της ρωσικής εφημερίδας «Moskovski Korrespondent». Το έντυπό του υποχρεώθηκε να βάλει λουκέτο, κατόπιν της αποκάλυψης της εξωσυζυγικής σχέσης. Το δημοσίευμα ανέφερε το 2008 ότι τότε η Καμπάεβα είχε μπει στη ζωή του Πούτιν και πως το παράνομο ζευγάρι θα νυμφευόταν σύντομα, αν και εκείνη την περίοδο ο Πούτιν ήταν ακόμα παντρεμένος.

Τραγουδίστρια, μοντέλο και βουλευτής 

Η Ολυμπιονίκης της Ρυθμικής, που γεννήθηκε στις 12 Μαΐου 1983 στην Τασκένδη, μετά την αποχώρησή της από την ενεργό δράση, στα 22 της μόλις χρόνια, το 2005, καταπιάστηκε με διάφορες ενασχολήσεις, που όμως δεν είχαν διάρκεια.  Είχε μία πολύ σύντομη καριέρα στο τραγούδι, εργάστηκε για λίγο ως μοντέλο, δοκίμασε την τύχη της μέχρι και στην τηλεόραση ως οικοδέσποινα του εβδομαδιαίου προγράμματος «Empire of Sports» στο κανάλι 7 TV.

Το 2006 της απονεμήθηκε το εθνικό βραβείο της «Γυναίκας της Χρονιάς». Μπήκε, επίσης, στην πρώτη δεκάδα των πιο σέξι γυναικών της Ρωσίας στην κατηγορία του αθλητισμού. Φωτογραφήθηκε γυμνή για το περιοδικό «Maxim», καθώς και για το περιοδικό «Caravan of History». Το 2007 η Αλίνα αποφοίτησε από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας με εξειδίκευση στον τομέα της διαχείρισης αθλημάτων, ενώ είναι επίσης απόφοιτος του Κρατικού Πανεπιστημίου Φυσικής Αγωγής Lesgaft στην Αγία Πετρούπολη. Και όλα αυτά μέχρι το 2008, τη χρονιά που η Καμπάεβα εκλέχτηκε βουλευτής με το κόμμα του Πούτιν και οι φήμες περί της κρυφής ερωτικής σχέσης τους άρχισαν να κάνουν τον γύρο του κόσμου...

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή / Του Δημοσθένη Καρμοίρη