Μπορούσε να καταστρέψει όποιον έμπαινε στο δρόμο του, αλλά έχασε από τον καρκίνο ο διαβόητος «διαβολικός» νονός της σικελικής μαφίας Κόζα Νόστρα, Ματέο Μεσίνα Ντενάρο. Έφυγε από τη ζωή παίρνοντας μαζί του μυστικά για εξαφανίσεις, δολοπλοκίες και δολοφονίες που έκρυψε, όπως κρυβόταν ο ίδιος επί τριάντα χρόνια. Είχε «γεμίσει ένα νεκροταφείο μόνος του» ,όπως καυχιόταν για τα εγκλήματά του, μεταξύ των οποίων ένα έφηβο αγόρι του οποίου το σώμα διέλυσε με οξύ. 

«Πέθανε ο τελευταίος νονός»

Για τα ιταλικά ΜΜΕ, «πέθανε ο τελευταίος νονός». Για τη Δικαιοσύνη, ένας κρίκος σε μια αλυσίδα διαφθοράς. Τον Ιανουάριο, ο 61χρονος Ντενάρο, ο οποίος κρυβόταν από το 1993, συνελήφθη σε ιδιωτική κλινική στο Παλέρμο, όπου λάμβανε χημειοθεραπεία με το ψευδώνυμο Αντρέα Μποναφέντε. Από το βράδυ της Παρασκευής βρισκόταν σε «μη αναστρέψιμο κώμα», έχοντας την κόρη του, την οποία συνάντησε πρώτη φορά ενώ βρισκόταν στη φυλακή, τον Απρίλιο, δίπλα στο κρεβάτι του. Μετά τη σύλληψή του κατηγορήθηκε ότι ενορχήστρωσε μερικά από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα της Κόζα Νόστρα.

Με το παρατσούκλι Diabolik ή U Siccu (ο κοκαλιάρης), ο Ντενάρο γεννήθηκε στο Castelvetrano της Σικελίας, το 1962. Ανέπτυξε την οικογενειακή επιχείρηση, χτίζοντας μια παράνομη αυτοκρατορία πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ στους τομείς των αποβλήτων, της αιολικής ενέργειας και του λιανικού εμπορίου. Το 2002, καταδικάστηκε ερήμην σε ισόβια κάθειρξη, επειδή σκότωσε ο ίδιος ή διέταξε τη δολοφονία δεκάδων ανθρώπων. Στο μεταξύ, διατηρούσε τον πολυτελή τρόπο ζωής του, χάρη σε διάφορους χρηματοδότες, στους οποίους, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, περιλαμβάνονταν πολιτικοί κι επιχειρηματίες.

Ήταν γνωστό ότι φορούσε ακριβά κοστούμια και αξεσουάρ. Όπως και άλλα αφεντικά της σικελικής μαφίας, ο Ντενάρο αρνιόταν πάντα να συνεργαστεί με τις Αρχές και να αποκαλύψει τα εγκλήματα της Κόζα Νόστρα. Σύμφωνα με πληροφοριοδότες της μαφίας και εισαγγελείς, κατείχε το «κλειδί» για μερικές από τις πιο φρικτές δολοφονίες που διέπραξε η σικελική μαφία, συμπεριλαμβανομένων των βομβιστικών επιθέσεων που σκότωσαν τους αντιμαφιόζους δικαστές Τζιοβάνι Φαλκόνε και Πάολο Μπορσελίνο. Τα μυστικά αυτά τα παίρνει μαζί του στον τάφο.


Δημοσιεύθηκε στην Ontime