Τώρα που η Μέριλ Στριπ σκέφτεται σοβαρά να επιστρέψει στο «Mamma mia! 3» και όλο και περισσότερα ριμέικ και σίκουελ ετοιμάζονται ως εύπεπτες συνταγές, τα κασέ ανεβαίνουν, μαζί με τις απαιτήσεις, στο χρηματιστήριο των μπλοκμπάστερ. Από τη Μέριλ Στριπ του «θείου Oscar» στον Μπραντ Πιτ, τον Τομ Κρουζ και την Κιμ Κατράλ του «Sex and the city», οι «δύσκολες», οι «απαιτητικοί» της μικρής και της μεγάλης οθόνης, μαζί με τις υψηλές αμοιβές τους, ξαναγράφουν τη δική τους ιστορία με φόρα.

Μέριλ Στριπ: Νούμερα που ζαλίζουν

«Μπορούν να με… μετενσαρκώσουν;», αναρωτιέται τώρα η Στριπ, κουβεντιάζοντας τις επιλογές της για το «Mamma mia! 3» και το επιτυχημένο μιούζικαλ των Άμπα του 2008. Και πώς διεκδικείς, αλήθεια, πίσω τον πρωταγωνιστή μιας ταινίας όταν ο κεντρικός χαρακτήρας έχει πεθάνει; Λεπτομέρειες. Τόσο η πρώτη ταινία «Mamma mia!» όσο και το «Mamma mia! Here we go again» του 2018 απέφεραν 1.000.000.000 δολάρια στο παγκόσμιο box office. Ζαλιστήκατε από τα μηδενικά; Το ίδιο έπαθε μάλλον και η πολυβραβευμένη με Oscar ηθοποιός.

Το σενάριο προσαρμόζεται αναλόγως. Τα όποια εμπόδια είναι συνήθως οικονομικά. Στην αρχή κανείς ηθοποιός δεν λέει «όχι», κανείς δεν λέει και «ναι». Για να πετύχει στο τέλος η διαπραγμάτευση.

Η Μέριλ Στριπ πάντως δήλωσε στη «Vogue»: «Aν υπάρχει μια ιδέα που με ενθουσιάζει, είμαι εκεί. Είπα στην παραγωγό ότι αν βρει τρόπο να μετενσαρκώσει την Ντόνα, είμαι μέσα. Ή θα μπορούσε να είναι όπως σε μια από αυτές τις σαπουνόπερες, όπου η Ντόνα επιστρέφει και αποκαλύπτει ότι στην πραγματικότητα πέθανε η δίδυμη αδελφή της».

Είδατε που όλα γίνονται; Η παραγωγός Τζούντι Κρέιμερ από την πλευρά της παραδέχτηκε ότι δέχτηκε «επιπλήξεις από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επειδή σκότωσε τη Μέριλ», αν και υποσχέθηκε ότι δεν το έκανε επίτηδες. «Ήξερα ότι η Στριπ θα δίσταζε να παίξει σε ακόμη μία ταινία, επειδή συνήθως δεν κάνει σίκουελ».

Sex and the city: Υπερβολικές απαιτήσεις

Για την ώρα και οι υπόλοιποι συντελεστές του «Mamma mia!» προσποιούνται (;) τους δύσκολους… Από τον Κόλιν Φερθ μέχρι τον Πιρς Μπρόσναν… Και δεν είναι οι μόνοι. Αρκεί να θυμηθούμε τι έγινε πρόσφατα με την τηλεοπτική συνέχεια του «Sex and the city» και του «And just like that», με τις τέσσερις (νυν και πρώην) αγαπημένες φίλες, την Κάρι (Σάρα Τζέσικα Πάρκερ), τη Μιράντα (Σίνθια Νίξον), τη Σάρλοτ (Κριστίν Ντέιβις) να εμφανίζονται μια δεκαετία σχεδόν μετά, χωρισμένες, παντρεμένες, με νέες φίλες και συνήθειες, και την πιο άτακτη της παρέας, την Κιμ Κατράλ, να λέει το μεγάλο «όχι» ως Σαμάνθα Τζόουνς και να μένει εκτός. Από επιλογή. Μέχρι τη στιγμή που ενέδωσε για να εμφανιστεί για 73 δευτερόλεπτα και να πάρει 1.000.000 δολάρια ως αμοιβή. Στο φινάλε της δεύτερης σεζόν. Για την ακρίβεια, δύο σεζόν και 21 επεισόδια μετά. Δεν συναντήθηκαν καν όλες μαζί (γιατί φημολογείται ότι δεν έχουν και τις καλύτερες σχέσεις στην αληθινή ζωή), η Σαμάνθα και η Κάρι μίλησαν απλώς στο τηλέφωνο. Απαραίτητο σκηνοθετικό εύρημα λοιπόν.

Αυτά συμβαίνουν στη μικρή οθόνη. Και στη μεγάλη; Και οι δύο ταινίες «Sex and the city» απέφεραν 715.000.000 δολάρια συνολικά στο ταμείο, ως οι μεγαλύτερες πηγές κερδών για τη Warner Bros. Γιατί δεν γυρίστηκε ποτέ τρίτη ταινία; Εξαιτίας των υπερβολικών απαιτήσεων της Κιμ Κατράλ, σύμφωνα με ανώνυμο άρθρο της εφημερίδας «Daily Mail». Για να διαψεύσει αυτή την αφήγηση η ταλαντούχος ηθοποιός, γράφοντας στο Twitter: «Η μοναδική απαίτηση που είχα ποτέ ήταν ότι δεν ήθελα να γυρίσω τρίτη ταινία».

Η 67χρονη Κιμ Κατράλ δεν κρύβεται πίσω από τις λέξεις. «Δεν ήμασταν ποτέ φίλες. Ήμασταν συνάδελφοι και κατά κάποιον τρόπο αυτό είναι ένα πολύ υγιές μέρος για να είσαι. Η απάντηση για μια τρίτη ταινία ήταν πάντα “όχι”. Ποτέ δεν ζήτησα χρήματα. Είναι γελοίο να με θεωρούν ντίβα».

Οι πιο ακριβοπληρωμένοι ηθοποιοί

Ντίβες υπάρχουν πολλές. Και σταρ που δεν γυρίζουν πίσω. Ποιοι είναι όμως οι πιο ακριβοπληρωμένοι σήμερα ηθοποιοί και ποιοι εκείνοι που δεν θα ήθελαν να ξανασυνεργαστούν ποτέ με συναδέλφους τους από το παρελθόν; Ο Νικ Νόλτε και η Τζούλια Ρόμπερτς έπαιξαν μαζί στην ταινία «I love trouble» και ενώ όλοι πίστευαν ότι υπήρχε χημεία μεταξύ τους, η βραβευμένη με Oscar ηθοποιός έχει πει πως ο Νικ Νόλτε είναι «αηδιαστικός» και ότι δεν θέλει να βρεθεί ποτέ ξανά στο ίδιο δωμάτιο μαζί του. Στο ίδιο πλατό ίσως;

Ο Τζορτζ Κλούνεϊ δεν φαίνεται να συμπαθεί τον Ράσελ Κρόου. Όλα ξεκίνησαν όταν ο Κρόου χαρακτήρισε τον Κλούνεϊ «ξεπουλημένο». Ο Κλούνεϊ αποκάλεσε λίγο μετά τον Κρόου «κλώνο του Φρανκ Σινάτρα». Τι να πουν και ο Τζέιμι Ντόρναν και η Ντακότα Τζόνσον, που έπρεπε να εκφράσουν το πάθος τους ξανά και ξανά στις «50 αποχρώσεις του γκρι»; Η ένταση που διακρίνετε είναι αληθινή, αφού η σχέση των δύο πρωταγωνιστών του φιλμ λέγεται ότι είναι τεταμένη, δύσκολη, οριακά επιθετική.

Δύσκολοι καιροί για σταρ που πρέπει να συνυπάρξουν στο ίδιο πλάνο. Ευτυχώς ποτέ στο ίδιο καμαρίνι. Το Χόλιγουντ έχει τη φήμη ότι δημιουργεί αστέρες, τους κακομαθαίνει, γίνονται εξαιρετικά πλούσιοι και συχνά αχάριστοι. Ο Τομ Κρουζ θεωρείται ο πιο ακριβοπληρωμένος ηθοποιός στον κόσμο για το 2023. Οι απολαβές του ξεπέρασαν τα 100.000.000 δολάρια. Ο Γουίλ Σμιθ ήταν στην κορυφή μέχρι το χαστούκι στην απονομή των Oscar. Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο δεν λέει εύκολα «ναι», αλλά όταν ένας παραγωγός τον πείσει, ξέρει ότι θα τα βγάλει τα λεφτά του. Στους πιο «δύσκολους» σταρ για να κλείσει κανείς σαν όνομα είναι και ο Μπραντ Πιτ, από τις πιο επιδραστικές προσωπικότητες στο αμερικανικό τοπίο. Για να παίξει στο φιλμ για τη Φόρμουλα 1, απαίτησε αμοιβή 30.000.000 δολαρίων.

Όσο για τη σταρ Μέριλ Στριπ, μην αναρωτιέστε γιατί δεν την είδαμε ξανά σε ταινία με τον Ντάστιν Χόφμαν μετά το «Κράμερ εναντίον Κράμερ». Η ταλαντούχος ηθοποιός δεν συμπάθησε ποτέ τον Αμερικανό σταρ και απαίτησε να μη δουλέψουν ποτέ ξανά μαζί. Αν θα θέλαμε να δούμε το σίκουελ, με τους δύο πρώην να ερωτεύονται ξανά για το χατίρι του παιδιού; Αυτά γίνονται μόνο στην πραγματική ζωή.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή / Της Σάντυς Τσαντάκη