Νέα εποχή ξεκινά στον ΣΥΡΙΖΑ με την ηγεσία του 35χρονου Σέφανου Κασσελάκη, ο οποίος κάνοντας την έκπληξη αναδείχθηκε πρώτος στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών και σήμερα έκοψε το «νήμα» στον δεύτερο γύρο της κάλπης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μπορεί κάποιοι στο εσωτερικό του κόμματός του να υποστηρίζουν ότι δεν έχει θέσεις για σημαντικά ζητήματα, αλλά και για την αναδιοργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και για την σχέση που θέλει να έχει με τα άλλα κόμματα, αλλά ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης έχει πράξει το αντίθετο, σύμφωνα με τους υποστηρικτές τους.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε αποκλειστικά στην εφημερίδα Παραπολιτικά και την Ελένη Καλογεροπούλου το Σάββατο, στην τελευταία συνέντευξη πριν την τελική εσωκομματική αναμέτρηση.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ένα κόμμα της Αριστεράς, ενταγμένο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κυρίως, επιμένει και παρεμβαίνει στα πολιτικά πράγματα ως ένα κόμμα που εφαρμόζει ευρωπαϊκές, αριστερές πολιτικές κι όχι ως ένα κόμμα αριστερό στα λόγια και δεξιό στις συνεννοήσεις. Θα συνεχίσουμε να ερχόμαστε ως παρατηρητές στις προσυνόδους των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Ενισχύουμε την ευρωπαϊκή μας παρουσία, ενισχύουμε την ευρωπαϊκή και διεθνή απήχηση της ελληνικής Αριστεράς και προετοιμαζόμαστε με αρετή και τόλμη για την επόμενη μεγάλη εκλογική μάχη, που έρχεται σύντομα», ανέφερε στα Παραπολιτικά.

Για την σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ ο κ. Κασσελάκης είχε αναφέρει στα Παραπολιτικά: «Η σύγχρονη, πατριωτική, κυβερνώσα Αριστερά είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σέβομαι την πορεία και κατανοώ τις αγωνίες του κ. Ανδρουλάκη. Πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝ.ΑΛ. είναι ένα φάντασμα του εαυτού του. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα κεντροδεξιό κόμμα, το οποίο μέχρι σήμερα έχει αυτοπεριοριστεί, με ευθύνη των ηγετικών του στελεχών, σε έναν ρόλο ίσων αποστάσεων. Τελικά, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. λειτουργεί ως ένας ιδανικός για τη Ν.∆. «∆ούρειος Ιππος», μέσα από τον οποίο η ∆εξιά μπορεί να λεηλατεί το Κέντρο. Ο πολιτικός χώρος ενός κόμματος που πρωτοστάτησε σε ριζοσπαστικές αλλα- γές κατά τις πρώτες κυβερνήσεις του είναι ένας πολιτικός, ιστορικός συνομιλητής της σύγχρονης Αριστεράς. Οταν αυτός ο χώρος αποφασίσει να θυμηθεί την ιστορία του και να σταθεί πραγματικό ανάχωμα στις ορέξεις του συστήματος Μητσοτάκη, τότε ξαναμιλάμε».

Ο κ. Κασσελάκης κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ είχε διατυπώσει και συγκεκριμένες προτάσεις.
Ειδικότερα, οι ενδιαφέρουσες προτάσεις του Στέφανου Κασελλάκη αφορούσαν:
    •    Ελάφρυνση του φόρου εισοδήματος για μισθωτούς ιδιωτικού και δημόσιου τομέα
    •    Σημαντικά φορολογικά κίνητρα για εταιρείες που δημιουργούν ομάδες δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών για εργαζομένους και για εταιρείες που μετεγκαθίστανται εκτός της περιφέρειας της Αθήνας
    •    Δραστικές μεταρρυθμίσεις του συστήματος δικαιοσύνης: επιβολή προθεσμίας απόφασης τριών ετών για εμπορικές διαφορές, επιτρέποντας την εξ αποστάσεως εκπροσώπηση δικηγόρου, απαίτηση εκδίκασης όλων των υποθέσεων υπεξαίρεσης δημοσίων κεφαλαίων στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο εντός τριών ετών, όλα αυτά με πλήρη στελέχωση της διοικητικής υποστήριξης
    •    Διαχωρισμός της ηγεσίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου από τον κοινοβουλευτικό διορισμό ή καθιέρωση με άλλο τρόπο ενός πολύ μεγαλύτερου ορίου υπερπλειοψηφίας
    •    Επιβολή πλήρους αποκάλυψης για όλα τα δάνεια μελών του Υπουργικού Συμβουλίου: όχι μόνο το ποσό της ονομαστικής αξίας, αλλά όλους τους όρους, αναχρηματοδοτήσεις κ.λπ.
    •    Τερματισμός του συστήματος πολιτικά διορισμένων διοικητών νοσοκομείων και αντικατάστασή τους με σύστημα διπλής διαχείρισης μεταξύ ηγεσίας εκλεγμένων από το προσωπικό και εξωτερικούς ειδικευμένους διοικητές νοσοκομείων

Η ζωή του νέου προέδρου

Ο Στέφανος Κασσελάκης γεννηθήκε το 1988 στο Μαρούσι. Από το 2015 δραστηριοποιήθηκε στον χώρο της Ναυτιλίας.

Έχοντας κερδίσει το ασημένιο μετάλλιο στον διαγωνισμό «Αρχιμήδη» της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, ο Στέφανος εκπροσώπησε τη χώρα μας στην μαθηματική Βαλκανιάδα νέων και, χάρη στη διάκρισή του, έλαβε πλήρη υποτροφία από το λύκειο Phillips Academy στο Andover της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ, όπου και μετανάστευσε από την ηλικία των 14 ετών.



Φοίτησε στο πρόγραμμα Huntsman του University of Pennsylvania με υποτροφία του Ανδρέα Δρακόπουλου και έλαβε δύο πτυχία: B.Sc. στα χρηματοοικονομικά από το Wharton School of Business και Β.Α. στις διεθνείς επιστήμες από το College of Arts & Sciences.

Παράλληλα με τις σπουδές του, ο Στέφανος εργάστηκε εθελοντικά στο επιτελείο του τότε Γερουσιαστή Joe Biden για τις Προεδρικές Εκλογές του 2008. Εργάστηκε επίσης και στο think tank εξωτερικής πολιτικής `Center for Strategic and International Studies` στη Washington, DC.

Επί σειρά ετών αρθρογραφούσε στον «Εθνικό Κήρυκα» της Νέας Υόρκης, αρχικά με τη ‘Στήλη του Φοιτητή’ και αργότερα με το ‘Χρώμα της Αγοράς’. Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, ίδρυσε τη μη κερδοσκοπική διαδικτυακή πλατφόρμα ‘CVfromGreece’, μέσω της οποίας βοήθησε νέους να βελτιώσουν τα βιογραφικά τους για αιτήσεις εργασίας ή σπουδών στο εξωτερικό.

Ο κ. Κασσελάκης ζούσε στο Miami των ΗΠΑ. Μιλά άπταιστα Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά και Ισπανικά. Είναι ιδιαίτερα φιλόζωος και ευαισθητοποιημένος σε θέματα ισότητας και κοινωνικών δικαιωμάτων.



O σύντροφός του Τάιλερ

Ο Στέφανος Κασσελάκης και ο αγαπημένος του, Τάιλερ, έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης, ενώ σκέφτονται να αποκτήσουν παιδιά μέσω παρένθετης μητέρας. Έχει μιλήσει εκτενώς για τη γνωριμία, τη σχέση τους και δεν παραλείπει να το κάνει όποτε του δίνεται η ευκαιρία.

«Γνώρισα τον Τάιλερ στα 31 του. Νοσοκόμος στις ΜΕΘ, ξαγρυπνούσε δίπλα στους ασθενείς, ενώ έκανε το διδακτορικό του με το φως της ημέρας. Και όπως είχα δει από τους γονείς μου στα εύκολα και στα δύσκολα, όταν βρίσκεις έναν άνθρωπο καλύτερο από σένα, κάνεις ό,τι μπορείς να τον κρατήσεις, ό,τι και να λένε οι άλλοι. Δεν έχω γκέι ατζέντα. Έχω ανθρώπινη ατζέντα» έχει αναφέρει ο Στέφανος Κασσελάκης. «Στην Αμερική, όταν είσαι 31 και κάνεις coming out, σου λένε “Oh my God, that’s late” (Ω Θεέ μου, είναι αργά)» έχει πει.

Αν και από τα 16 του κατάλαβε πως είναι ομοφυλόφιλος, μέχρι τότε δεν είχε μιλήσει σε κανέναν, αφού, όπως λέει, το είχε θάψει βαθιά μέσα του. «Είχα και σχέση με μια κοπέλα από τα 21 μέχρι τα 26, μετά το πανεπιστήμιο. Δεν αυτοπροσδιορίζομαι ως bi, απλώς, κάποιες φορές, τα πράγματα είναι πιο ρευστά. Όσο όμως μεγάλωνα, τόσο περισσότερο συνειδητοποιούσα τον προσανατολισμό μου. Μάλιστα, το οξύμωρο ήταν ότι είχα καλή σχέση με την κοπέλα. Έτσι, το 2019, πήρα την απόφαση να ζητήσω βοήθεια και να απευθυνθώ σε άτομα ψυχικής υγείας με εμπειρία στα ΛΟΑΤΚΙ+ θέματα».

Η γνωριμία

«Εκείνη την περίοδο έτυχε να συναντήσω τον Τάιλερ. Έπεφτα πάνω του σε διάφορα μέρη στη Νέα Υόρκη. Στο γυμναστήριο, στα Starbucks, στο δρόμο κλπ. Έπειτα από κάποια φάση που αρχίζεις να βλέπεις ένα άτομο τόσες φορές, το χαιρετάς. Κάποια στιγμή έτυχε να περπατάμε μαζί φεύγοντας από το γυμναστήριο. Εγώ δεν ήξερα τι να πω και αποφάσισα να βάλω τα ακουστικά μου. Τότε εκείνος με άγγιξε και με ρώτησε αν μένω στη γειτονιά. Κι έτσι, αρχίσαμε να μιλάμε.
Είδα, όμως, έναν άνθρωπο-διαμάντι από πλευράς καρδιάς και προσωπικότητας. Κάποια στιγμή και αφού κάναμε παρέα, τον θυμάμαι να προσπαθεί να με “ψαρέψει”. Ρώτησε τη γνώμη μου για τα παιδιά. Του απάντησα πως κάποια στιγμή θα ήθελα να κάνω. Στη συνέχεια μου εξήγησε ότι στη δική του την περίπτωση είναι κάτι που πρέπει να το σχεδιάσεις καλά. Κατάλαβα τι εννοούσε. “Γιατί λες μόνο για τη δική σου περίπτωση; Και στη δική μου περίπτωση” αποκρίθηκα. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που το είπα ανοιχτά» έχει πει ο Στέφανος Κασσελάκης.

Το επόμενο βήμα ήταν να γνωρίσει τον Τάιλερ στους φίλους του και στην οικογένειά του. Όπως έχει πει ο ίδιος: «Το σημαντικό είναι ότι το αποδέχτηκαν. Η μητέρα μου, στην αρχή, αν και καθηγήτρια στην Οδοντιατρική Σχολή στο UPENN με εμπειρία στο diversity training, είχε την αντίδραση πως “ΟΚ, περνάς μια φάση”. Ο πατέρας μου για δύο-τρεις εβδομάδες απλώς δεν ήθελε να μιλήσει για το θέμα. Δεν ήθελε να κάνουμε καμία συζήτηση επ’ αυτού. Ευτυχώς, όμως, αυτό δεν κράτησε πολύ. Έκτοτε, λατρεύουν τον Tάιλερ, η μητέρα μου άλλο που δεν θέλει από το να κάνουμε παιδιά και να μπορεί να έρχεται να μας βοηθάει. Έχουμε κάνει σύμφωνο συμβίωσης στην Αμερική και αυτό που σχεδιάζουμε τώρα είναι να κάνουμε παιδιά με παρένθετη μητέρα. Όμως με στενοχωρεί ότι στην Αμερική μπορεί να κάνουμε παιδιά και οικογένεια που δεν θα αναγνωρίζεται στην Ελλάδα».