Το καλοκαίρι του 2018 ο Μαντί Καμαρά περνάει τις πύλες του Ρέντη. Χωρίς πολλά λόγια και ιδιαίτερες αναλύσεις. Ήταν η εποχή που ο Ολυμπιακός, μέσω του τότε επικεφαλής του τμήματος σκάουτινγκ, Φρανσουά Μοντέστο, έκανε άνοιγμα στη γαλλική αγορά.

Με ταλέντα που είχαν εντοπίσει ο Κορσικανός και οι συνεργάτες του. Ο 21χρονος τότε μέσος από τη Γουινέα έμενε αρχικά στο ξενοδοχείο που υπάρχει στις προπονητικές εγκαταστάσεις του Ρέντη.

Εκείνη την περίοδο ήταν που ξεκίνησε το πρότζεκτ των «ερυθρόλευκων» με τον Πέδρο Μαρτίνς. Ο Πορτογάλος τεχνικός είχε προσληφθεί για να δημιουργήσει μια νέα ομάδα. Ο διεθνής άσος από τις πρώτες προπονήσεις κέντρισε το ενδιαφέρον του Μαρτίνς και όχι μόνο. Εντυπωσιάστηκε στην πορεία και έτσι ο Μαντί Καμαρά έγινε αμέσως βασικός και αναντικατάστατος. Με τους φίλους του Ολυμπιακού και τη διοίκηση να εκπλήσσονται ευχάριστα με την ποιότητά του.


Εκτόξευση τιμής

Η συγκεκριμένη σεζόν και αυτή που ακολούθησε ήταν ονειρικές. Η τιμή του εκτοξεύτηκε, καθώς από τις 300.000 ευρώ τον Μάιο του 2018 έφτασε τον Αύγουστο του 2020 στα 12.000.000 ευρώ, ενώ το πικ του έγινε τον Νοέμβριο του 2021, οπότε πήγε στα 15.000.000 ευρώ.

Ωστόσο από το καλοκαίρι του 2020 άρχισε να χάνει το μυαλό του στο άκουσμα μεγάλων ευρωπαϊκών κλαμπ να τον παρακολουθούν και με τον Ολυμπιακό να ζητάει από 20.000.000 ευρώ και πάνω για έναν παίκτη που κυριολεκτικά είχε τα πάντα για να γίνει ένα πετυχημένο «οχτάρι». Κάτι ο κορωνοϊός, κάτι το γεγονός ότι και ο ίδιος δεν μπορούσε να αντέξει όλη αυτή τη λάμψη, άρχισε να χάνει τον ρυθμό του.


Οι Κορδόν, Μαρτίνεθ

Στις σεζόν 2020-21 και 2021-22 οι εμφανίσεις του απείχαν από τις ικανότητές του. Τον Μάρτιο του 2022 άλλαξε μανατζερικό γραφείο και πήγε στο βρετανικό CAA Base, ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Πέρυσι ο Ολυμπιακός τον έδωσε δανεικό στη Ρόμα.

Ο Μαντί Καμαρά έκανε το μεγάλο άλμα που επιζητούσε, αλλά και πάλι δεν απέδωσε. Για να γυρίσει στην Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι.

Ο Αντόνιο Κορδόν και ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ είχαν εντυπωσιαστεί με τις ικανότητές του. Βάλθηκαν έτσι να τον επαναφέρουν στον… ίσιο δρόμο. Έκαναν συζητήσεις με τον Μαντί για να του εξηγήσουν πως πρέπει να αγαπήσει ξανά το ποδόσφαιρο, αφήνοντας πίσω το μεγάλο άλμα στην παρούσα φάση.

Έπρεπε να γίνει ξανά ο Καμαρά των δύο πρώτων ετών στον Ολυμπιακό. Τότε που το μόνο που τον ένοιαζε ήταν να παίζει μπάλα και να μαγεύει με τις εμφανίσεις του, κρατώντας χαμηλά τους τόνους αναφορικά με τις επιδιώξεις του.


Έβαλε μυαλό

Στο ποδόσφαιρο δεν αρκεί μόνο το ταλέντο. Μεγάλος είναι ο ρόλος της ψυχολογίας.
Ο Μαντί Καμαρά έβαλε στο μυαλό του όλες τις συμβουλές των δύο Ισπανών και πλέον χαίρεται ξανά το ποδόσφαιρο και κατ’ επέκταση χαίρεται και ο Ολυμπιακός που τον έχει ξανά πίσω.

Οι μέχρι στιγμής εμφανίσεις του είναι άκρως ενθαρρυντικές. Ντρίμπλες, τρεξίματα, ασίστ και εξαιρετική αμυντική λειτουργία είναι τα στοιχεία που δείχνει ξανά ο 26χρονος μέσος. Όλα δείχνουν ότι θα πάει για ανανέωση συμβολαίου, αν και δεν είναι εύκολο.

Ωστόσο, πιο ώριμος πλέον, ξέρει πως μπορεί να πάει σε ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και να αποδώσει, αρκεί να συνεχίσει να είναι ο ποδοσφαιρικός εαυτός του.

Η χρονιά προμηνύεται άκρως ενδιαφέρουσα για τον Μαντί Καμαρά, ενώ και ο ίδιος στον Ρέντη δείχνει πλέον απελευθερωμένος και απαλλαγμένος από τους ποδοσφαιρικούς δαίμονες του παρελθόντος.


Ανεβασμένος στο ντέρμπι με την Ένωση

Ο αναγεννημένος Μαντί Καμαρά είναι ένα θέμα συζήτησης φέτος για τον Ολυμπιακό. Ακόμα καλύτερα, οι εμφανίσεις του δίνουν και άλλη ώθηση στους «ερυθρόλευκους» για να εκπληρώσουν τους στόχους τους. Ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ έχει τον 26χρονο άσο σε πρώτο πλάνο για το κέντρο. Θέλει να τον «δέσει» με τον Σαντιάγκο Έσε αλλά και τον Βιθέντε Ιμπόρα, ο οποίος μόλις ξεπέρασε τον τραυματισμό του και είναι διαθέσιμος. Αν δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο, ο Καμαρά προορίζεται για βασικός στο ντέρμπι με την ΑΕΚ.

Ρίχνοντας μια ματιά και στους αριθμούς του, εκείνο που βγαίνει είναι ότι έχει δημιουργήσει μια καλή παράδοση κόντρα στην Ένωση αναφορικά με το σκοράρισμα.

Συγκεκριμένα, έχει βάλει 5 γκολ στην ΑΕΚ, τη στιγμή που με την ερυθρόλευκη φανέλα συνολικά στη μέχρι στιγμής καριέρα του έχει 16 τέρματα.

Στις 17 Φεβρουαρίου 2019 ο Ολυμπιακός διέλυσε εντός έδρας 4-1 την ΑΕΚ, με τον Μαντί να σκοράρει στο 50΄, κάνοντας το 1-1. Στις 27 Οκτωβρίου 2019 οι «ερυθρόλευκοι» νίκησαν ξανά εντός με 2-0 την ΑΕΚ, με τον Αφρικανό μέσο να διαμορφώνει το τελικό αποτέλεσμα στο 77΄. Το τρίτο του γκολ το έβαλε στις 28 Ιουνίου 2020, με τους «ερυθρόλευκους» να νικούν 2-1 στο ΟΑΚΑ. Βρήκε δίχτυα στο 45΄ για να κάνει το 2-0. Το επόμενο ήταν στο εντός 3-0 στις 19 Ιουλίου 2020. Είχε σκοράρει στο 73΄ με ένα εξαιρετικό σουτ «υπογράφοντας» το τελικό αποτέλεσμα. Στις 4 Απριλίου 2021 ο Ολυμπιακός διέλυσε την ΑΕΚ με 5-1 στο ΟΑΚΑ για τα playoffs του πρωταθλήματος. Ο Μαντί Καμαρά άνοιξε το σκορ στο 17΄ και ήταν το συνολικά πέμπτο τέρμα του κόντρα στην Ένωση.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή