«Μανά θέλω να γίνω δισεκατομμυριούχος! Τόσο πλούσιος, ώστε να μπω στις λίστες του περιοδικού “Forbes”, πλάι στους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου…». Φανταστείτε τον Κάλβιν Λο, τον 46χρονο φαντασιόπληκτο επιχειρηματία από το Χονγκ Κονγκ, αγκαλιά με τη φωτογραφία της μαμάς του -ή και με την ίδια τη μαμά του- να εκλιπαρεί το σύμπαν να του χαρίσει την… αναγνώριση του πλούτου!

Για εκείνον, όπως και για αρκετούς ακόμα απελπισμένους «ψευτο-πλούσιους», το βραβείο Όσκαρ της ζωής τους είναι να μονοπωλούν τη διεθνή ειδησεογραφία με τα αμύθητα πλούτη τους. Έως τη στιγμή της υπέρτατης τιμής, τότε που το όνομά τους θα γραφτεί με χρυσά γράμματα στη λίστα των πλουσιότερων από τους πλούσιους που δημοσιεύει κάθε χρόνο το «Forbes», δίπλα σ’ εκείνα του Μπερνάρ Αρνό, του Έλον Μασκ και του Τζεφ Μπέζος…

Η αλήθεια είναι πως ο Λο, την αληθινή ιστορία του οποίου φιλοξένησε πρόσφατα στις σελίδες του το «Forbes», δεν είναι ούτε φτωχός ούτε κροίσος. Είναι ένας βαρόνος Μινχάουζεν του πλούτου και το οικονομικό του status βρίσκεται κάπου στη μέση. 

Καλοστημένη απάτη

Ο ίδιος σπατάλησε χρόνια και χρόνια, προσπαθώντας απεγνωσμένα να πείσει τους άλλους πως ήταν κάτι άλλο απ’ αυτό που είναι. Το παραμύθι του τα είχε όλα: θα μεταμορφωνόταν σε σταρ του διεθνούς τζετ-σετ, συλλέκτη των ακριβότερων μπουκαλιών σαμπάνιας στον κόσμο, διαπρεπή τραπεζίτη, ιδιοκτήτη πολυτελών αυτοκινήτων που θα τα ζήλευε και ο Έλον Μασκ και πολλά άλλα. Ένας κατά φαντασίαν πλούσιος, δηλαδή, που χάρη στην επιμονή του κατάφερε να εξαπατήσει (σχεδόν) τους πάντες.

Η απάτη του Κάλβιν Λο ήταν τόσο καλοστημένη που, τον περασμένο Νοέμβριο, ο ιστότοπος Billionaire απαριθμούσε τα επιχειρηματικά του επιτεύγματα και τα… δισεκατομμύρια που είχε στην κατοχή του και κατέληγε στο συμπέρασμα πως «ο Λο γνωρίζει περισσότερα για τον τρόπο δράσης των υπερπλουσίων απ’ ό,τι όλοι οι δισεκατομμυριούχοι μαζί»!

Ποιος είναι, όμως, ο πρωταγωνιστής αυτής της παράλογης ιστορίας; Ο Κάλβιν Λο, απόφοιτος του Χάρβαρντ κατά δήλωσή του, ανέλαβε CEO της οικογενειακής ασφαλιστικής RE Lee International, το 2014.

Πρώτη του δουλειά ήταν να εμπλουτίσει τις δράσεις της εταιρείας του με μια θυγατρική, την RE Lee Capital, η οποία ειδικευόταν στη διαχείριση μεγάλου πλούτου, και να στρέψει το σκόπευτρο της μητρικής ασφαλιστικής στα λεγόμενα ασφαλιστήρια jumbo premiums, με ασφαλιστική κάλυψη από 10.000.000 έως 200.000.000 δολάρια, που φτάνει ενίοτε και έως τα 500.000.000 δολάρια.

Ταυτόχρονα, άφησε να διαρρεύσει πως στο νέο, βελτιωμένο πελατολόγιό του συγκαταλέγονταν οι πενήντα πλουσιότερες οικογένειες των περιοχών στις οποίες δραστηριοποιείται η εταιρεία του: Μέση Ανατολή, ΗΠΑ, Βρετανία, Ευρώπη και Βόρεια Ασία.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, φορώντας ένα πανάκριβο κοστούμι με γιλέκο, υποδέχθηκε στο γραφείο του στο Χονγκ Κονγκ έναν εκπρόσωπο του «Forbes», με απώτερο στόχο να τον κάνει συνεργό στη μυθοπλασία του: πώς θα του φαινόταν αν τον ενημέρωνε λεπτομερώς για το… μέγεθος της περιουσίας του, ώστε να τον εντάξουν κι αυτόν στη λίστα των δισεκατομμυριούχων; Ως νέος επιχειρηματίας είχε κάθε πρόθεση να παίξει με ανοιχτά χαρτιά!

Το κόλπο φάνηκε να πιάνει. Ο Λο, ο οποίος είχε φροντίσει να διαδώσει παντού πως ήταν «ένας φιλάνθρωπος δισεκατομμυριούχος που απεχθανόταν τη δημοσιότητα και διατηρούσε χαμηλό προφίλ», συμπαρασύροντας στο παιχνίδι του διεθνή Μέσα, όπως το BBC, το CNBC, η «Daily Express», η «Daily Mirror», οι «Financial Times», ο «Independent» και το Reuters, άρχισε πλέον να συμπεριφέρεται σαν πραγματικός κροίσος. Τα λεγόμενά του έπειθαν τους πάντες γύρω του - όλους εκτός του «Forbes»!

Γιατί, στην πραγματικότητα, το μόνο που κατάφερε ο Λο στο επίμαχο ραντεβού του με τον εκπρόσωπο του «Forbes» ήταν να πυροδοτήσει μια εξονυχιστική έρευνα που έφερε στο φως την καλοστημένη απάτη του. Οι εταιρείες του ΔΕΝ είχαν ενεργητικό πολλών δισεκατομμυρίων, ο ίδιος ΔΕΝ ήταν ιδιοκτήτης του πεντάστερου ξενοδοχείου «Mandarin Orintal» στην Ταϊπέι, ούτε είχε στην κατοχή του, όπως ισχυριζόταν, μια πανάκριβη συλλογή από σπάνιες σαμπάνιες, ένα ιδιωτικό τζετ και έναν στόλο από πανάκριβα αυτοκίνητα.

Εκτός λίστας

Από τις έξι πολυτελείς κατοικίες που διατεινόταν ότι είχε στην κατοχή του -στο Χονγκ Κονγκ, στη Σιγκαπούρη, στο Τόκιο, στο Λονδίνο, στο Βανκούβερ και το Λος Άντζελες-, υπήρχαν μόνο οι δύο - και αυτές ανήκαν κατά κυριότητα στους γονείς του. Και από τα αμύθητης αξίας αυτοκίνητα αυτού του ορκισμένου λάτρη της Formula 1 το μόνο που βρέθηκε ήταν… μια φωτογραφία του πλάι σε μια πανάκριβη Pagani Huayra Tempesta, η οποία, κατά σατανική συγκυρία, προερχόταν από τον κατάλογο πολυτελών αυτοκινήτων που είχε βάλει προς πώληση ο οίκος δημοπρασιών Sotheby’s.

Όχι, ο Κάλβιν Λο δεν υπήρξε ποτέ υπερπλούσιος: μοναχοπαίδι της Ρετζίνα και του Φράνσις, γεννήθηκε στο Βανκούβερ και πέρασε τα πρώτα του εννέα χρόνια στο Χονγκ Κονγκ προτού επιστρέψει στον Καναδά, όπου φοίτησε στο Queen’s University, στο Κίνγκστον του Οντάριο. Όλα τα υπόλοιπα ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας!

Τι απομένει απ’ όλη αυτή την ιστορία; Η απεγνωσμένη ανάγκη ενός ανθρώπου να μπει στη λίστα «Forbes», καθώς και η λακωνική ανακοίνωση που εξέδωσε, μετά το πέρας της έρευνας, μέσω της εταιρείας του: «Ο κύριος Λο εκφράζει την προτίμησή του να εξαιρεθεί από τις λίστες πλουσίων που δημοσιεύει το “Forbes”»…

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή / Φωτ.: Reuters