Ο Ολυµπος, το πιο δηµοφιλές βουνό της Ελλάδας, έχει απλώσει τη φήµη του από άκρη σε άκρη του κόσµου και στο πέρασµα των αιώνων πολλές απόπειρες έγιναν για την κατάκτηση της ψηλότερης κορυφής του, του Μύτικα, στα 2.918 µ. Αυτή την οµορφιά ήθελε να κατακτήσει ένας 7χρονος ορειβάτης από τη Βρετανία, που άρχισε να ανεβαίνει κορυφές σε ηλικία 3 ετών και έγινε ο νεότερος Βρετανός που ανέβηκε στο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας. Ο Φράνκι Μακµίλαν, από την Κάµπρια της Βορειοδυτικής Αγγλίας, κάνει ορειβασία µε τη µητέρα του, Μπάσια Μακµίλαν, οδηγό βουνού στο Ηνωµένο Βασίλειο, που τον έβαλε στο σπορ από µικρό παιδί. Στο τελευταίο του οδοιπορικό, στις 2 Σεπτεµβρίου 2023, έφτασε στην κορυφή του Ολύµπου.

1
«Ο Φράνκι πάντα µε έβλεπε να ανεβαίνω βουνά. Μου ζητούσε να τον πάρω µαζί µου ακόµα και όταν ήταν πολύ µικρός. Σε ηλικία 3 ετών αποφάσισα να τον πάρω στο βουνό. Το λάτρεψε. Εκανε κάθε βήµα µόνος του. Από τότε έχει ανέβει 326 βουνά και µερικά από αυτά περισσότερες από µία φορές και είναι µόλις 7 ετών. Το µεγαλύτερο όνειρό του είναι να ανέβει µια µέρα στο Εβερεστ», αποκάλυψε στο «S» η µητέρα του. «∆εν έχω καµία αµφιβολία ότι µε τις ικανότητές του, την εµπειρία και την αντοχή του θα µπορούσε να ανέβει γνωστά και µεγάλα βουνά, όπως το Κιλιµάντζαρο, αλλά το υψόµετρο είναι πάντα ανησυχητικό», συνέχισε.

Οταν τη ρωτήσαµε γιατί επέλεξαν τον Ολυµπο, απάντησε: «Ψάχναµε ένα ψηλό βουνό, χωρίς να ανησυχούµε για προβλήµατα αναπνοής. Ο Ολυµπος φαινόταν τέλεια επιλογή. Επιπλέον, ο Φράνκι λατρεύει την αναρρίχηση και το βραχώδες πεδίο του Μύτικα, όπου πρέπει να χρησιµοποιήσεις σχοινιά. Εκανε την πρόκληση µεγαλύτερη». Στα µονοπάτια οι υπόλοιποι ορειβάτες έβλεπαν τον Φράνκι και του έδιναν συγχαρητήρια, ρωτούσαν και έβγαζαν φωτογραφίες. Υστερα από τρεις ηµέρες ο 7χρονος µε τη µητέρα του έφτασαν στην κορυφή.

«Ανησυχούσα γι’ αυτόν, αλλά τα πήγε εξαιρετικά. ∆εν κοιµηθήκαµε πολύ, περπατούσαµε πολύ, έπρεπε να κουβαλάµε βαριές τσάντες και φυσικά το τελευταίο κοµµάτι του Μύτικα είναι επικίνδυνο και τεχνικό. Ωστόσο, εκείνος το βρήκε εύκολο. Με έκανε πολύ περήφανη. ∆εν παραπονέθηκε καθόλου, χαµογελούσε συνεχώς και συνέχιζε», µας εξοµολογήθηκε η µητέρα του. Πριν φύγει από την Ελλάδα, ο Φράνκι πήρε ένα κοµµάτι του ελληνικού ουρανού µαζί του και έδωσε µια υπόσχεση.

2
Υστερα από τρεις ημέρες, ο 7χρονος Βρετανός με τη μητέρα του έφτασαν στην κορυφή. Ο μικρός άρχισε να ανεβαίνει κορυφές σε ηλικία 3 ετών

«Αγαπήσαµε την Ελλάδα. Ολοι ήταν πολύ φιλόξενοι. Ο Φράνκι θέλει να επιστρέψει και να σκαρφαλώσει και τις 52 κορυφές του Ολύµπου. Η λίστα µε τους στόχους του είναι πολύ µεγάλη. Μόλις ανεβήκαµε στην κορυφή, ρώτησε πού θα πάµε µετά. Θέλει να πάει στο Περού, το Μαρόκο, το Νεπάλ. ∆εν υπάρχει αµφιβολία ότι µια µέρα θα σταθεί στην κορυφή του κόσµου, το Εβερεστ», µας είπε.

«Πάρα πολύ σπάνιο»

«Είναι πάρα πολύ σπάνιο να βλέπεις παιδιά σε αυτή την ηλικία να ανεβαίνουν την κορυφή του Ολύµπου», µας είπε ο οδηγός βουνού της Μπάσια και του Φράνκι, Ακης Παρούσης, πιστοποιηµένος οδηγός της Ελληνικής Οµοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης και του Σωµατείου Ελλήνων Οδηγών. «∆εν είναι ακατόρθωτο, αλλά δεν είναι συνηθισµένο. Στα 20 χρόνια που ασχολούµαι είναι η τρίτη φορά που το συναντώ. Μου έχει τύχει ακόµα µια οικογένεια Γάλλων και ένας πατέρας Ρώσος», συνέχισε. Τι είναι αυτό όµως που θα βοηθήσει ένα παιδί να τα καταφέρει; «Εχει να κάνει µε το πόσο ενεργό αθλητικά είναι ένα παιδί. Παίζει ρόλο βέβαια και η ενθάρρυνση από τους γονείς και πόσο θα εµπιστευτούν το παιδί και τον οδηγό. ∆εν έχω δει ούτε έχω αναλάβει Ελληνες µε τα παιδιά τους σε αυτή την ηλικία». Οπως µας είπε, είναι πραγµατικά άξιο συγχαρητηρίων ένα τέτοιο επίτευγµα για έναν 7χρονο. «Στην αρχή πίστεψα ότι ίσως να µην τα καταφέρει λόγω της µικρής διάπλασής του, από τα πρώτα µέτρα όµως µπορούσε να τα καταφέρει σαν ενήλικος. Ετσι τον εµπιστεύτηκα και ανέβηκε και κατέβηκε µε τροµερή ευκολία».

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’Secret’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 16/9