Στην Ιθάκη με το «Koru» των 127 μέτρων, αξίας 500 εκατ. δολαρίων, εθεάθη ο δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας της Amazon με το ελληνικό όνομα. Πέρυσι επισκέφθηκε τις Κυκλάδες, φέτος ψήφισε Ιόνιο, με την εντυπωσιακή θαλαμηγό του «Koru», η κατασκευή της οποίας κόστισε 500.000.000 δολάρια, ποσό μυθικό για κάποιους, όχι όμως για τον ιδιοκτήτη της Amazon. Με προσωπική περιουσία η οποία σύμφωνα με το «Forbes» προσεγγίζει τα 163 δισ. δολάρια, ο Μπέζος απλώς ήθελε ό,τι καλύτερο. Και φυσικά στις διακοπές του δεν ήταν μόνος του, αλλά με την αρραβωνιαστικιά του Λορέν Σάντσεζ.

Και μετά την Amazon και το διαστημικό τουρισμό, τώρα επενδύει στην αντιγήρανση και τη μακροβιότητα. Το νέο «άγιο δισκοπότηρο» για το αφεντικό της Amazon περιέχει το ελιξίριο της νεότητας. Τα χρήματά του πιθανότατα δεν θα τελειώσουν ποτέ, όχι όμως και τα χρόνια του. Γι’ αυτό και έχει διαθέσει 3 δισ. δολάρια στις έρευνες της Altos Labs. Τα εν λόγω ερευνητικά προγράμματα εστιάζουν στον αποκαλούμενο «κυτταρικό επαναπρογραμματισμό», τεχνική που ήδη χρησιμοποιείται σε εργαστήρια μόνο σε μεμονωμένα κύτταρα με στόχο την «αναζωογόνησή» τους. Σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές, αυτό είναι το κλειδί για την πιθανή παράταση του προσδόκιμου ζωής, μέσω της εξάλειψης των δεινών που σχετίζονται με τα γηρατειά, όπως οι νεοπλασίες.

24470514
24881313

Από ένα γκαράζ

Η μητέρα του έμεινε έγκυος όταν ήταν ακόμα μαθήτρια στο λύκειο και το σχολείο θέλησε να τη διώξει. Το 1964, στην Αλμπουκέρκη του Νέου Μεξικού, δεν ήταν και τόσο αποδεκτό να είσαι έγκυος μαθήτρια. Η Τζάκι Τζις έφερε τον Τζεφ στον κόσμο λίγες εβδομάδες αφού είχε κλείσει τα 17 έτη. Κατάφερε να αποφοιτήσει από το λύκειο, αν και δεν της επιτρεπόταν να συμμετέχει σε εξωσχολικές δραστηριότητες και να συναναστρέφεται τους συμμαθητές της.

Η Τζάκι Τζις παντρεύτηκε το βιολογικό πατέρα του Τζεφ, ονόματι Τεντ Τζόργκενσεν, αλλά το ζευγάρι χώρισε όταν ο Τζεφ ήταν μόλις 17 μηνών. Η νεαρή μητέρα άρχισε να εργάζεται ως δακτυλογράφος. Για τον Τζεφ, η μητέρα του με την εργατικότητα και την ανθεκτικότητά της ήταν «το πρώτο λαχείο» που του έτυχε στη ζωή. Ο πατριός του, Μιγκουέλ Μπέζος, ήταν πρόσφυγας από την Κούβα. Όταν έφτασε στην Κούβα, ο Μιγκουέλ Μπέζος ήταν 16 ετών και δεν ήξερε λέξη αγγλικά. Γνώρισε την Τζάκι σε μια βραδινή σχολική τάξη για εργαζόμενους στο Πανεπιστήμιο της Αλμπουκέρκης, όπου παρακολουθούσαν μαθήματα και οι δύο. Παντρεύτηκαν το 1968 και ο Τζεφ πήρε το όνομά του. Ο Μιγκουέλ, σήμερα «Μάικ», αφού πήρε πτυχίο στα Μαθηματικά και στην Πληροφορική, βρήκε δουλειά στην Exxon. Ο Μιγκουέλ Μπέζος έζησε, όπως λέει ο ίδιος, το αμερικανικό όνειρο.

Μέχρι το 2012, ο βιολογικός πατέρας του Τζεφ, Τεντ Τζόργκενσεν, δεν ήξερε ότι ο γιος του είναι ο δημιουργός της Amazon και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Ο Τζόργκενσεν καταγόταν από το Σικάγο και είχε πάει στην Αλμπουκέρκη όταν ήταν παιδί. Στη δεκαετία του 1960 δούλευε στο τσίρκο: ήταν κάτι σαν ακροβάτης του μονόκυκλου.

Αργότερα είχε προβλήματα με το ποτό και δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στη διατροφή των 40 δολαρίων που είχε ορίσει το δικαστήριο μετά το διαζύγιο από την Τζάκι. Το 1968 δέχτηκε να υιοθετήσει το γιο του ο Μιγκουέλ Μπέζος, χωρίς να ξέρει το όνομα του νέου συζύγου της Τζάκι, κι έκτοτε εξαφανίστηκε εντελώς από τη ζωή του Τζεφ. Το 2012 έμαθε ότι ο γιος του είναι ο ιδρυτής της Amazon και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Το 2012 ο Μπραντ Στόουν από το Bloomberg ανακάλυψε τον Τζόργκενσεν στο Γκλέντεϊλ της Αριζόνας, όπου είχε κατάστημα ποδηλάτων. Ο άνθρωπος έπαθε σοκ. Είχε εγκατασταθεί στο Γκλέντεϊλ έπειτα από πολύχρονη περιπλάνηση, με προτελευταίο σταθμό το Φοίνιξ, όπου είχε καταφέρει να κόψει το ποτό. Στο μεταξύ είχε ξαναπαντρευτεί και είχε τέσσερις θετούς γιους.

Ο πατέρας της μητέρας του, ο Τζιζ, ήταν δημόσιος υπάλληλος που εργαζόταν στον τομέα της τεχνολογίας και των αμυντικών πυραύλων στις δεκαετίες του ’50 και του ’60. Ο Τζεφ θυμάται ότι ο παππούς του «είχε ταλέντο στο να λύνει προβλήματα», ακόμα και όσα στα μάτια των άλλων φαίνονταν άλυτα. Όταν ήταν παιδί, περνούσε τα καλοκαίρια με τον παππού και τη γιαγιά του στο ράντσο τους στο Τέξας, όπου ο Λόρενς Πρέστον Τζιζ μαστόρευε και κάπως έτσι, όπως λέει ο Τζεφ Μπέζος, έγινε «εφευρέτης σε γκαράζ» επινοώντας διάφορα αλλόκοτα πράγματα, όπως έναν ηλιακό φούρνο με υλικά μια ομπρέλα και αλουμινόχαρτο ή ένα ξυπνητήρι από τηγάνι.
Ο Τζεφ πήγε στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον για να σπουδάσει Φυσική και αποφοίτησε το 1986 με πτυχίο Μηχανικής. Μετά την αποφοίτησή του εργάστηκε στη Γουόλ Στριτ στον κλάδο των υπολογιστών και κατόπιν σε άλλες εταιρείες, μεταξύ των οποίων και hedge fund.

24901478

Η Amazon

Το 1994 ο Μπέζος συλλαμβάνει την ιδέα για ένα ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο μέσα στο αεροπλάνο από το Σιάτλ για τη Νέα Υόρκη. Εν πτήσει αποτυπώνει σε ένα χαρτί -δίχως βέβαια να το συνειδητοποιεί- το πλάνο λειτουργίας όλων των online επιχειρήσεων, καθώς όλες οι κατοπινές εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου θα βασιστούν στα επιχειρηματικά ήθη της Amazon.

Με τα χρήματα που έχει μαζέψει και με μερικά δανεικά στήνει το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο ονόματι Amazon στο γκαράζ του σπιτιού του. Μέχρι το 1999 η προσωπική του περιουσία εκτοξεύτηκε στα 10 δισ. δολάρια! Σταδιακά, με μικρά βήματα και όχι άλματα και μαθαίνοντας από τα λάθη του, ο Μπέζος στήνει τον κολοσσό που όλοι γνωρίζουμε σήμερα.

Το 2003 συλλαμβάνει μια άλλη επιχειρηματική ιδέα. Την ονομάζει Blue Origin και τη θέλει να είναι μια εταιρεία διαστημικού τουρισμού. Κανείς δεν τον πήρε σοβαρά, όταν δήλωνε ατάραχος πως ήθελε να δημιουργήσει «διαστημικά ξενοδοχεία, θεματικά πάρκα, αποικίες και πόλεις των 2.000.000 ανθρώπων σε τροχιά γύρω από τη Γη», μέχρι το 2006 τουλάχιστον, όταν άρχισε επιτέλους να φτιάχνει στο Τέξας το στρατηγείο αλλά και το κέντρο εκτόξευσης της Blue Origin!

Η Blue Origin φιλοδοξεί να εκτοξεύσει μέχρι τα τέλη της δεκαετίας το γιγαντιαίο πύραυλο «New Glenn» (95 μέτρων!) για φορτία και αστροναύτες, ο οποίος θα επιστρέφει στη Γη μετά την εκτόξευση για να χρησιμοποιηθεί εκ νέου με χαμηλό κόστος.

Το 2003, όταν ξεκινούσε με ελικόπτερο στο δυτικό Τέξας προκειμένου να ανακαλύψει μια τοποθεσία για το νέο του όνειρο, την Blue Origin, λίγο έλειψε να βρει το θάνατο. Αντί το ελικόπτερο να απογειωθεί κατακόρυφα, σύρθηκε κατά μήκος του ελικοδρομίου. Η ουρά χτύπησε σε ένα δέντρο κάνοντας το ελικόπτερο να κινηθεί ανεξέλεγκτα, διαγράφοντας μια πορεία ζιγκ ζαγκ. Ο Τζεφ ήταν καθηλωμένος στη θέση του συνοδηγού, καθώς ο πιλότος προσπαθούσε μάταια να ανακτήσει τον έλεγχο και να αποφύγει τη συντριβή.

«Η καμπίνα ήταν γεμάτη. Το ίδιο και το ντεπόζιτο βενζίνης, κάνοντας το ελικόπτερο πολύ βαρύ» περιέγραψε. Ο ίδιος ήταν σίγουρος ότι θα πεθάνει: «Σκέφτηκα ότι ήταν ένας πολύ χαζός τρόπος να πεθάνει κανείς». Γλίτωσε τελευταία στιγμή, όπως περιέγραψε: «Τελικά ένα από τα πέδιλα σφήνωσε στο έδαφος, το ελικόπτερο αναποδογύρισε και έπεσε σε ένα ρυάκι».

Τον Αύγουστο του 2013, ο Μπέζος εξαγόρασε την αμερικανική εφημερίδα «Washington Post» έναντι 250.000.000 δολαρίων. Η ιστορική εφημερίδα που είχε αποκαλύψει το σκάνδαλο Watergate μετρούσε ήδη 136 χρόνια ιστορίας και η αλλαγή σκυτάλης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της σηματοδοτούσε ένα τέλος εποχής (τα τελευταία 80 χρόνια ήταν στην κατοχή της ίδιας οικογένειας). Όταν την αγόρασε, είχε παραδεχτεί ότι δεν γνωρίζει τίποτα για το πώς δουλεύει ο Τύπος.

Στον κόσμο των επιχειρήσεων δεν είναι όλα ρόδινα και ο Μπέζος δεν θα ξέφευγε από την κριτική, που στην περίπτωσή του στρέφεται κυρίως γύρω από τις εργασιακές συνθήκες στις τεράστιες αποθήκες της Amazon.

Αίσθηση είχε προκαλέσει ένα άρθρο των «New York Times», το οποίο αναφερόταν σε «εργασιακή κόλαση». Η εφημερίδα έκανε λόγο για απάνθρωπες συνθήκες που σπρώχνουν τους υπαλλήλους στο όριο της κατάρρευσης. Ο Μπέζος διέψευσε τις καταγγελίες λέγοντας ότι το άρθρο «δεν περιγράφει την Amazon» που ξέρει ο ίδιος.

Το διαζύγιο

Πριν από δύο χρόνια ο ίδιος επιβεβαίωσε μέσω Twitter το επικείμενο διαζύγιό του, δηλώνοντας ότι εκείνος και η σύντροφός του, Μακένζι Μπέζος, αποφάσισαν συναινετικά να τραβήξουν χωριστούς δρόμους έπειτα από 25 χρόνια γάμου. Ο πιο πλούσιος άνθρωπος του κόσμου γνώρισε την πρώην εκλεκτή της καρδιάς του το 1993, λίγο πριν από τη δημιουργία της Amazon. Η Μακένζι Τετλ, όπως λεγόταν πριν από το γάμο τους, είναι Αμερικανίδα συγγραφέας. Γνωρίστηκαν δουλεύοντας μαζί σε ένα hedge fund. Κατά τη διάρκεια του γάμου τους απέκτησαν τέσσερα παιδιά. Τρεις γιους και μία υιοθετημένη κόρη.

Λίγο πριν από την ανακοίνωση του διαζυγίου είχε ξεσπάσει ένα σκάνδαλο για την παράνομη σχέση του μεγιστάνα. Η ανακοίνωση περί διαζυγίου έγινε μόλις μία ημέρα πριν από τη δημοσιοποίηση καυτών μηνυμάτων και φωτογραφιών προς τη 49χρονη παρουσιάστρια Λόρεν Σάντσεζ.

Η Λόρεν Σάντσεζ ήταν παντρεμένη για 13 χρόνια με έναν από τους ισχυρότερους ατζέντηδες του Χόλιγουντ και έχει μακρά πορεία στην τηλεόραση. «Με κάνεις καλύτερο άνθρωπο. Είσαι φτιαγμένη για εμένα. Είμαι πιο σίγουρος γι’ αυτό απ’ ό,τι υπήρξα για οτιδήποτε άλλο στη ζωή μου» διατείνεται σε ένα SMS ο Τζεφ Μπέζος και στη συνέχεια προσθέτει: «Αγαπώ τα πάντα πάνω σου. Αγαπώ το γεγονός ότι η τελευταία σου selfie με βγάζει εκτός εαυτού. Είμαι τρελός για εσένα. Θέλω να σε μυρίζω και να σε αγγίζω».

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Ontime