Το 1992, ο λαός του Πακιστάν πανηγύριζε, καθώς ο Ιμράν Χαν, αρχηγός τότε της Εθνικής Ομάδας Κρίκετ, οδηγούσε τη χώρα του στην πρώτη και μοναδική κατάκτηση του Παγκόσμιου Κυπέλλου, καλώντας τους παίκτες να πολεμήσουν σαν «τίγρεις στο κλουβί».

Τρεις δεκαετίες αργότερα, οι υποστηρικτές του πρώην αθλητή -που έκτοτε έγινε πρωθυπουργός και καθαιρέθηκε- ετοιμάζονται να συγκρουστούν με την αστυνομία και τις αρχές, την ώρα που ο πρώην πρωθυπουργός κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών ετών για διαφθορά.

Δεύτερη σύλληψη

Ο πρώην ισχυρός άνδρας του Ισλαμαμπάντ, με την πολυτάραχη ζωή που θυμίζει μυθιστόρημα, συνελήφθη για δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες, έναν και πλέον χρόνο μετά την ανατροπή του από την εξουσία, έχοντας χάσει την ψήφο εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο.

Ο 70χρονος σήμερα Χαν, ο οποίος ήταν στο παρελθόν παντρεμένος με τη Βρετανίδα κληρονόμο Τζεμάιμα Γκόλντσμιθ και ζούσε σαν playboy κατά τη διάρκεια της αθλητικής του καριέρας, αντιμετωπίζει κατηγορίες διαφθοράς, μήνες μετά τις αιματηρές συγκρούσεις που υποκίνησε η πρώτη σύλληψή του.


Άσκησε έφεση

Ο ίδιος δηλώνει αθώος και έχει ήδη ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, καταγγέλλοντας «κυνήγι μαγισσών» από τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Οι επικριτές του τον κατηγορούν για οικονομική και πολιτική κακοδιαχείριση και του προσάπτουν ότι απέτυχε να αναζωογονήσει την οικονομία και να αντιμετωπίσει τη διαφθορά, όπως υποσχόταν από τα πρώτα του βήματα.

Διεθνής καριέρα

Γόνος οικογένειας της ανώτερης μεσαίας τάξης (ο πατέρας του ήταν πολιτικός μηχανικός), το μοναδικό αγόρι μεταξύ πέντε παιδιών, ο Ιμράν Αχμάντ Χαν Νιάζι γεννήθηκε στη Λαχόρη το 1952. 

Σπούδασε Φιλοσοφία, Πολιτική και Οικονομία στο Κολέγιο Κεμπλ της Οξφόρδης, αποφοίτησε το 1975, ενώ τέσσερα χρόνια νωρίτερα είχε ήδη ξεκινήσει η διεθνής καριέρα του στο κρίκετ, όταν έκανε το ντεμπούτο του με τον αγώνα εναντίον της Αγγλίας στο Έντγκμπαστον του Μπέρμιγχαμ.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του στο κρίκετ δέχθηκε πολλές πολιτικές προτάσεις, ο ίδιος όμως ασχολήθηκε πιο ενεργά με τα κοινά το 1996, όταν ίδρυσε το κόμμα του ΡΤΙ, με την υπόσχεση να πατάξει τη διαφθορά στην πατρίδα του.

Ορκίστηκε πρωθυπουργός του Πακιστάν στις 18 Αυγούστου του 2018 και ανετράπη την άνοιξη του 2022, έπειτα από πρόταση μομφής.

Παραμένει ο πιο δημοφιλής ηγέτης της αντιπολίτευσης στη χώρα, με τις διαδοχικές συλλήψεις του να βαθαίνουν την πολιτική αναταραχή και να πυροδοτούν βίαιες διαδηλώσεις. Κατηγόρησε τους αντιπάλους του ότι συνεννοήθηκαν με τις ΗΠΑ για να τον απομακρύνουν, χωρίς ωστόσο να προσφέρει στοιχεία, ενώ καλεί τον κόσμο να βγει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί. 

Η πρώτη του σύλληψη είχε πυροδοτήσει επεισόδια σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα τουλάχιστον οκτώ άτομα να σκοτωθούν και δεκάδες να τραυματιστούν.

Ο... άθλιος

Ο Declan Walsh είχε περιγράψει κάποτε τον Ιμράν Χαν στην εφημερίδα «Guardian» ως έναν «άθλιο πολιτικό», σημειώνοντας ότι «οι ιδέες και οι σχέσεις του από τότε που μπήκε στην πολιτική παρασύρονται και γλιστράνε σαν ρίκσο (τα γνωστά ποδήλατα-ταξί της Ασίας) σε βροχή»...

Κηρύττει τη δημοκρατία τη μια μέρα, αλλά δίνει ψήφο στους αντιδραστικούς μουλάδες την άλλη, σημείωνε.

Και πουριτανός

Ο Χαν έχει επίσης κατηγορηθεί για υποκρισία και οπορτουνισμό από ορισμένους αντιπάλους και επικριτές, που τονίζουν την ευκαιριακή μετάβασή του από playboy σε πουριτανό, για να κερδίσει ψήφους.

«Μήπως είστε ένας Πακιστανός Τραμπ;» τον ρωτούσε ο ανταποκριτής του «Time», Τσάρλι Κάμπελ, το 2018. «Καλύτερα να με συγκρίνετε με τον Μπέρνι Σάντερς» απαντούσε με νόημα ο Ιμράν Χαν. 

Αθλητής, ζεν πρεμιέ, θαμώνας για χρόνια των νάιτ κλαμπ του Λονδίνου, λάτρης των γυναικών και τόσα άλλα, ο Ιμράν Χαν φαίνεται πως βρήκε πράγματι στην πολιτική τη μεγάλη αγάπη και την κλίση του, έστω και αν η πορεία του -στενά συνυφασμένη με την ασταθή δημοκρατία του Πακιστάν- αποδεικνύεται ακανθώδης και απαιτητική.

Η πολυτάραχη ζωή του με ξανθιές, πάμπλουτες και γυναίκες από τζάκι

Ψηλός, ευθυτενής, γυμνασμένος και με προφορά που πρόδιδε την εκπαίδευσή του στην Οξφόρδη, ο Χαν απέκτησε τη φήμη του playboy και του «party animal» κατά τη διάρκεια της αθλητικής του καριέρας. Εμφανίστηκε σε πολλές διαφημίσεις για να προωθήσει γνωστά προϊόντα, ενώ η δημοτικότητά του ήταν εντυπωσιακή, σε μια εποχή που δεν υπήρχαν smartphones… για να βγάλουν μαζί του selfies οι θαυμάστριές του.

Ο κόσμος τον ακολουθούσε παντού σαν υπνωτισμένος. Το ίδιο και οι γυναίκες, από τις άσημες «μυστηριώδεις ξανθιές», κατά τους «Times», που συνδέθηκαν μαζί του, μέχρι τις συντρόφους που τον σημάδεψαν, όπως η Βρετανίδα κληρονόμος Τζεμάιμα Γκόλντσμιθ, την οποία παντρεύτηκε το 1995 δύο φορές, μία στο Παρίσι και άλλη μία στο Λονδίνο. Εκείνη ασπάστηκε το Ισλάμ για χάρη του, απέκτησαν δύο παιδιά και χώρισαν το 2004 έπειτα από 9 χρόνια σχέσης, επειδή «ήταν δύσκολο για την Τζεμάιμα να προσαρμοστεί στη ζωή στο Πακιστάν».

Ο δεύτερος γάμος του με τη δημοσιογράφο και παρουσιάστρια Ρεχάμ Χαν διήρκεσε 10 μήνες, προτού «τη χωρίσει με γραπτό μήνυμα», σύμφωνα με τις φήμες το 2015, ενώ σήμερα είναι μαζί με την τωρινή του σύζυγο, Μπούσρα Μπίμπι, κόρη μιας ισχυρής πολιτικά συντηρητικής οικογένειας του Πακιστάν. Σε ένα βιβλίο που δημοσιεύτηκε το 2009, ο συγγραφέας Κρίστοφερ Σάντφορντ ισχυρίστηκε ότι η πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν, Μπεναζίρ Μπούτο, και ο Ιμράν Χαν είχαν σχέση όταν ήταν και οι δύο φοιτητές στην Οξφόρδη και ότι η μητέρα του προσπάθησε ανεπιτυχώς να τους παντρέψει.