Την απόφασή της να αποχωρήσει από το ΜέΡΑ25 ανακοίνωσε μέσα σε μία νύχτα η πρώην βουλευτής Σοφία Σακοράφα με μια ανάρτηση στο Twitter. Είχε προηγηθεί πρόταση του Γιάνη Βαρουφάκη να διαγραφεί. Συγκεκριμένα, η κ. Σακοράφα ανακοίνωσε στις 2.29 τα ξημερώματα της Δευτέρας, μέσω Twitter, την απόφασή της να φύγει από το ΜέΡΑ25, αφήνοντας αιχμές κατά του κόμματος του Γ. Βαρουφάκη, καθώς, όπως λέει, δεν ενημερώθηκε ποτέ για την επικείμενη διαγραφή της. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης στην πρώτη της συνέντευξη στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» μιλάει για την απόφασή της να αποχωρήσει, αν προηγήθηκε κάποιο παρασκήνιο και κάνει μια αναδρομή στα αθλητικά της χρόνια.

13_4
Γιατί αποχωρήσατε από το ΜέΡΑ25;

Η αποχώρηση από το ΜέΡΑ25 ήταν η αυτονόητη αντίδρασή μου στην αιφνιδιαστική και εντελώς απροειδοποίητη πρόταση διαγραφής μου, την οποία έμαθα από το Διαδίκτυο μετά τη λήξη των εργασιών της τελευταίας Κεντρικής Επιτροπής, την Κυριακή 9 Ιουλίου. Υποτίθεται ότι με καλούσαν ο γραμματέας και δύο κορυφαία στελέχη να απολογηθώ γιατί δήθεν υπηρετώ την ολιγαρχία και τη διαπλοκή μέσα στο ΜέΡΑ25. Δεν υπήρχε καμία περίπτωση να συμμετέχω σε αυτόν τον παραλογισμό.

Προηγήθηκε κάποιο περιστατικό που σας ενόχλησε;

Σε προσωπικό επίπεδο δεν υπήρχε τίποτε που να με ενοχλήσει. Εξάλλου δεν έχω μάθει να λειτουργώ με προσωπικούς όρους στη δημόσια παρουσία μου. Σε πολιτικό επίπεδο δεν θα έλεγα ότι ενοχλήθηκα, αλλά υπήρχαν πράγματα που με ξένιζαν, γιατί έβλεπα και τα προδιαγραφόμενα αποτελέσματα. Και αυτά αφορούσαν κυρίως τη δημόσια εικόνα που επιλέγαμε να έχουμε ως κόμμα και τον τρόπο με τον οποίο απευθυνόμασταν προς την κοινωνία. Αν θες να διεκδικείς την εκπροσώπηση μιας μερίδας της κοινωνίας, πρέπει να έχεις λόγο άμεσο και κατανοητό, με προτεραιότητες που να ανταποκρίνονται στα πραγματικά προβλήματα.

Ποια είναι τα επόμενα βήματά σας στην πολιτική;

Πολιτική για μένα είναι η στάση μας στη ζωή, οι αρχές μας, οι αξίες μας και ο τρόπος που τις υπηρετούμε με την καθημερινή συμπεριφορά μας. Δεν είναι πολιτική μόνο τα δημόσια αξιώματα ή η κομματική ένταξη. Αν, όμως, με ρωτάτε για τέτοια επόμενα βήματα, θα σας πω ότι αυτήν τη στιγμή δεν έχω κανένα σχέδιο και δεν είναι ώρα για τέτοια συζήτηση, ακριβώς γιατί δεν υπάρχει κανένας λόγος να σκέφτομαι τέτοια πράγματα τώρα. Εξάλλου, έχω ένα ανειλημμένο καθήκον ως πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, ένα έργο που για μένα είναι στοίχημα ζωής.

Στενοχωρηθήκατε με την απόφασή σας;

Δεν στενοχωρήθηκα με την απόφασή μου. Ηταν για μένα μονόδρομος μετά την αιφνιδιαστική δημοσιοποίηση μιας πρότασης δήθεν διαγραφής μου. Αλλά η τροπή που πήραν τα πράγματα, αυτή η αιφνιδιαστική και ακαταλόγιστη κατάληξη της ένταξής μου στο ΜέΡΑ25, ήταν πραγματικά μια απογοήτευση. Ξέρετε, έχω την πεποίθηση ότι η πολιτική δράση είναι ανοιχτός δρόμος, αν έχεις ιδέες, όραμα και σταθερή την απόφασή σου να τα υπηρετείς. Οταν επιλέγεις να υποταχθείς σε εμμονές και μικροϋπολογισμούς, αυτοκαταδικάζεσαι και αυτοακυρώνεσαι. Χάνεις κάθε δυνατότητα και ικανότητα να προσφέρεις κάτι, ακόμα και αν το θες. Αυτό μου έχει διδάξει η ζωή.

Αν θες να διεκδικείς την εκπροσώπηση μιας μερίδας της κοινωνίας, πρέπει να έχεις λόγο άμεσο και κατανοητό, με προτεραιότητες που να ανταποκρίνονται στα πραγματικά προβλήματα


Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή της ζωής σας;

Οι δυσκολίες είναι αναπόσπαστο κομμάτι στη ζωή όλων μας. Αλλά την όποια δυσκολία είσαι υποχρεωμένος να την παλέψεις και να την αντιμετωπίσεις, για να προχωρήσεις στο επόμενο βήμα. Επομένως, οι πραγματικά πιο δύσκολες στιγμές είναι εκείνες που είναι αδύνατον να κάνεις οτιδήποτε για να ανατρέψεις την πραγματικότητα. Μιλάω, δηλαδή, για τις απώλειες δικών μας, αγαπημένων ανθρώπων. Αυτές είναι για μένα οι πιο δύσκολες στιγμές.

Τι θυμάστε από τα αθλητικά σας χρόνια και τις μεγάλες σας επιτυχίες;

Από τα αθλητικά μου νιάτα θυμάμαι τον καθημερινό κόπο, την εξαντλητική και επίμονη προσπάθεια, που ήταν απόρροια της αφοσίωσης που είχα σε αυτή την ιστορία. Οι επιτυχίες ήρθαν χάρη σε αυτή, αλλά και χάρη στις ήττες, που με όπλιζαν με περισσότερη δύναμη και πείσμα, αφού μου έλεγαν ότι πρέπει να κάνω περισσότερα. Αν έχεις στόχους, πρέπει να μη χάνεις και τη δύναμη να τους υπηρετείς. Το παγκόσμιο ρεκόρ στα Χανιά ήταν οπωσδήποτε μια μεγάλη και αλησμόνητη στιγμή δικαίωσης.

Τελικά, ποιος είναι πιο δύσκολος στίβος, εκείνος του αθλητισμού ή αυτός της πολιτικής;

Εγώ τον αθλητισμό τον υπηρέτησα μέσα από ένα ατομικό αγώνισμα, όπου τα περισσότερα πράγματα εξαρτώνταν από τη δική μου προσπάθεια. Το είπα και προηγουμένως για την αφοσίωση και την αντοχή που απαιτεί αυτός ο δρόμος. Στην πολιτική δράση, δεν εξαρτώνται όλα από σένα. Ευτυχώς, έρχεσαι σε επαφή και συνεργάζεσαι και με άλλους ανθρώπους, επιδιώκοντας με κοινό αγώνα έναν κοινό στόχο. Υπάρχουν και άλλου είδους ανταγωνισμοί σε αυτό το πεδίο. Οι δυσκολίες, όμως, εκεί γίνονται μεγαλύτερες όταν σε απογοητεύουν οι άνθρωποι που είναι δίπλα σου. Οχι όταν προβάλλεις ή ισχυρίζεσαι κάτι τέτοιο, αλλά όταν πραγματικά συμβαίνει. Σε κάθε περίπτωση, και στα δύο πεδία αυτό που έχει σημασία είναι η θέλησή σου να συνεχίζεις, ξεπερνώντας εμπόδια, δυσκολίες, τραυματισμούς και κάθε είδους αντιξοότητα, απογοήτευση, ακόμα και ήττα.

Εχετε κάποιο ανεκπλήρωτο όνειρο;

Οταν ο καθένας μας, σε κάθε φάση της ζωής του, επιτυγχάνει κάποιον στόχο, εκπληρώνει ένα ανεκπλήρωτο έως τότε όνειρο. Αυτό έχει, βέβαια, την αξία του. Αλλά την αμέσως επόμενη στιγμή έχει έτοιμο έναν επόμενο στόχο, που μέχρι την επίτευξή του θα είναι και αυτός άλλο ένα ανεκπλήρωτο όνειρο. Και βέβαια έχω ανεκπλήρωτα όνειρα. Και μάλιστα πολλά, όχι ένα. Περισσότερο με ενδιαφέρουν όσα έχω τη δυνατότητα να σκέφτομαι σε στιγμές ηρεμίας και αναστοχασμού. Σε αυτήν τη φάση, θα ήθελα να μπορέσω να αφιερώσω χρόνο και σε πράγματα που με ευχαριστούν και με χαλαρώνουν, όπως για παράδειγμα η ζωγραφική, που μου αρέσει πολύ. Αλλά και όλα τα άλλα που με καθορίζουν ως άνθρωπο κοινωνικά ενεργό παραμένουν πάντα ζωντανά.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 15/7