Στις παρυφές της ιταλικής αριστοκρατίας, η Villa Erba, που τον 12ο αιώνα ήταν µοναστήρι, για να µεταµορφωθεί, επτά αιώνες αργότερα, σε µια θρυλική βίλα, στο Τσερνόµπιο, στη δυτική όχθη του Κόµο, είναι συνώνυµη θρυλικών ντίνερ. Με «θιασάρχη» τον Λουκίνο Βισκόντι. Τα πρόσωπα που πέρασαν από εκεί, από τη Μαρία Κάλλας και την Κοκό Σανέλ -επιστήθιες φίλες του εµβληµατικού Ιταλού σκηνοθέτη- µέχρι τον εραστή του, µε τον οποίο έµεινε έως το τέλος, τον «Ντόριαν Γκρέι», τον «Καταραµένο» (του) Αυστριακό Χέλµουτ Μπέργκερ, που έφυγε πριν από λίγο καιρό από τη ζωή, κατέστησαν την έπαυλη συνυφασµένη και µε την Τέχνη. ∆εν είναι τυχαίο ότι πρό σφατα παρουσιάστηκε εκεί η νέα συλλογή υψηλής κοσµηµατοποιίας του Dior. Η Villa Gastel συντηρεί το µεγαλείο της - ακόµα και τώρα, µε υπηρετικό προσωπικό που µεταφράζεται σε... τρία µόλις άτοµα.

1_2

Η Αννα Γκαστέλ και ο γιος της, µοντέλο και φωτογράφος, Γκίντο Ταρόνι, µας ξεναγούν σε έναν χώρο που προδίδει την αγάπη της οικογένειας για την Τέχνη. «Εκτός από τα παραπάνω, απεικονίζει την καλή ζωή στην εξοχή µιας δεµένης οικογένειας», θα πει η Αννα, ανιψιά του σκηνοθέτη. «Ο θείος Λουκίνο µεγάλωσε εδώ, έκανε µνηµειώδη ντίνερ, µε πολλές πλάκες - διακρινόταν για το χιούµορ του. Η µαµά µάς έφερνε µε τα ποδήλατα - µέναµε δίπλα. Για να µας µυήσει στο ένδοξο παρελθόν της. Και ανακαλούσε σκηνές από ταινίες του που γυρίστηκαν εδώ».

21

Τι θα δει ο επισκέπτης αν πρόκειται να µεταβεί σε κάποια από τις εκδηλώσεις που πραγµατοποιούνται όλο το καλοκαίρι εκεί; Αρώµατα-µινιατούρες από τον 18ο αιώνα, τοιχογραφίες του διάσηµου στην εποχή του καλλιτέχνη Φλάβιο Μπιανκόνι. Στρατιωτάκια στα παιδικά υπνοδωµάτια. Σπάνιες πορσελάνες και κρυστάλλινους πολυελαίους, δυσεύρετα κεραµικά, συµπεριλαµβανοµένων των αγαπηµένων του Γκαστέλ Βισκόντι, που τους είχε ξεχωριστή αδυναµία. Θα κάνει focus και σε κεραµικό σερβίτσιο τσαγιού του 19ου αιώνα, που ταξίδεψε και ήρθε ακέραιο από την Πορτογαλία, µε λαβές... ερπετού.

3
▶ ΤΟΝ 12 ο ΑΙΩΝΑ Η VILLA ERBA ΗΤΑΝ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΚΑΙ ΕΠΤΑ ΑΙΩΝΕΣ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΘΗΚΕ ΣΕ ΜΙΑ ΘΡΥΛΙΚΗ ΕΠΑΥΛΗ, ΟΠΟΥ Ο ΛΟΥΚΙΝΟ ΒΙΣΚΟΝΤΙ ΕΙΧΕ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ∆ΙΑΣΗΜΟΤΗΤΕΣ, ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ Η ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ. ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΤΟΝ Ι∆ΙΟ ΧΩΡΟ Ο ΟΙΚΟΣ DIOR ∆ΙΟΡΓΑΝΩΣΕ ΛΑΜΠΕΡΗ ΕΠΙ∆ΕΙΞΗ ΜΟ∆ΑΣ

Το γκρι υπνοδωμάτιο 

Η «καρδιά» της βίλας είναι ταυτισµένη µε το γκρι υπνοδωµάτιο του Λουκίνο, µε το ναπολεόντειο κρεβάτι και θέα στον κήπο. Τίποτα δεν άλλαξε αφότου ο σκηνοθέτης επέστρεψε στο εξοχικό των παιδικών του χρόνων, για να ολοκληρώσει την ταινία του «Ludwig».

Στο πολυτελές οίκημα υπάρχουν ακόμα αρώματα-μινιατούρες από τον 18ο αιώνα, τοιχογραφίες του Φλάβιο Μπιανκόνι, στρατιωτάκια στα παιδικά υπνοδωμάτια και σπάνιες πορσελάνες


Και τώρα, που η Βικτουάρ ντε Καστελάνε, δηµιουργική διευθύντρια του Dior jewelry, εµπνευσµένη από τη δαντέλα, τις κορδέλες και τις πιέτες, «έντυσε» την παρισινή φινέτσαπροίκα του Κριστιάν Ντιόρ µε άρωµα ιταλικής high society, ήταν η καλύτερη ευκαιρία να µυηθούµε από τους «Κήπους της Υψηλής Ραπτικής» (Jardins de la Couture), όπως ήταν ο τίτλος του σόου µε τα 170 κοσµήµατα αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ, στη Villa Erba, που αν οι τοίχοι της µιλούσαν, θα είχαν να µας διηγηθούν χίλιες και µία ιστορίες. Οπως τις χίλιες και µία νύχτες -και λίγες λέµε- που έζησε εκεί ο σκηνοθέτης, που µέχρι τέλους παρέµενε εστέτ αριστοκράτης. Που ερωτεύτηκε τον Γερµανό φωτογράφο της «Vogue», Χορστ, και συνέχισε µε δεσµό µε τον Φράνκο Τζεφιρέλι. Που το 1960, συναντώντας την Κατίνα Παξινού, την έχρισε µούσα του στον «Ρόκο και τ’ αδέλφια του», όπου έπαιξε και ο Σπύρος Φωκάς. Που πήρε µαζί του, στα τέλη των ’60s, τον Χέλµουτ Μπέργκερ, στη Ρώµη και τον έκανε ζιγκολό πολυτελείας στη «Γοητεία της αµαρτίας»... Και έφυγε χορτασµένος. Από τα πάντα.

4