Ενα από τα πιο ξακουστά νησιά στα πέρατα του κόσµου είναι η Μύκονος, η οποία κάθε χρόνο προσελκύει αµέτρητους επισκέπτες από όλα τα µήκη και πλάτη της Γης. Είναι ένα νησί-κόσµηµα για την ελληνική βιοµηχανία του τουρισµού και συµβάλλει σηµαντικά στο ΑΕΠ της χώρας. Οι πανέµορφες παραλίες µε τα καταγάλανα νερά τους, τα γραφικά σοκάκια της Χώρας και φυσικά η κουλτούρα της διασκέδασης είναι λίγα από τα πράγµατα που καθιστούν το νησί ως τον Νο 1 προορισµό.

Πέρα όµως από τον απλό κόσµο, το νησί το επιλέγουν και πολλοί celebrities, οι οποίοι καταφθάνουν εκεί προκειµένου να περάσουν λίγες µέρες χαλάρωσης και διασκέδασης. Οποιος επισκεφθεί τη Μύκονο θα δει ότι είναι γεµάτη µε ζωή και ανθρώπους που διασκεδάζουν κάθε ώρα και στιγµή. Βέβαια, µέσα σε αυτή τη µαγική εικόνα υπάρχουν και µερικά µελανά σηµεία, τα οποία το τελευταίο διάστηµα απασχόλησαν έντονα την κοινή γνώµη. Αυθαιρεσίες στην παραλία και ιδιωτικά πάρτι µε ναρκωτικά σε βίλες ήταν οι ειδήσεις πού έπαιξαν ψηλά στα µεγάλα κανάλια και στα sites. Πολλοί είναι αυτοί που λένε ότι η Μύκονος λόγω του µαζικού τουρισµού έχει χάσει τον χαρακτήρα της και ότι δεν έχει καµία σχέση µε αυτό που ήταν παλιά. Ποια είναι όµως η αλήθεια και τι λένε οι ίδιοι οι Μυκονιάτες για την τωρινή κατάσταση που επικρατεί στο νησί; Προκειµένου να απαντηθούν αυτά τα ερωτήµατα, το «Secret» ταξίδεψε στο «νησί των ανέµων» και ήρθε σε επαφή µε τους καταστηµατάρχες, τους εργαζοµένους, αλλά και τους δηµότες που έζησαν όλες τις φάσεις που έχει περάσει η Μύκονος από παλιά µέχρι και σήµερα.

Η μαγεία της Μυκόνου με τη Μικρή Βενετία και τα πανέμορφα σοκάκια σε αντιδιαστολή με τα ξέφρενα πάρτι

1_6
2_5
3_3
4_2
5_2
6
7

Η αρχή της τουριστικής ανάπτυξης

Η Μύκονος, πριν γίνει η «βασίλισσα» των Κυκλάδων, υπήρξε ένα πολύ φτωχό µέρος. Συγκεκριµένα, όπως αναφέρουν και οι ντόπιοι, το νησί πριν από τον τουρισµό ήταν απλώς ένας «βράχος στη θάλασσα». Πριν σηµειωθεί αυτή η έκρηξη τουρισµού, ο µέσος Μυκονιάτης πάλευε καθηµερινά προκειµένου να εξασφαλίσει τα προς το ζην. Οι άνθρωποι στο εσωτερικό του νησιού ασχολούνταν κυρίως µε την καλλιέργεια της γης. Η ενασχόληση όσων ζούσαν στις παράλιες περιοχές ήταν το ψάρεµα. Οπως αναφέρουν οι γηραιότεροι του νησιού, όλα ξεκίνησαν όταν η γαλλική αρχαιολογική σχολή άρχισε τις εκσκαφές στη ∆ήλο. Σιγά-σιγά η Μύκονος άρχισε να γίνεται γνωστή και στις αρχές της δεκαετίας του ’50 µέχρι και το τέλος της δεκαετίας του ’60 είχε γίνει προορισµός για επώνυµα πρόσωπα από όλο το φάσµα της πολιτικής και των τεχνών. Αξίζει να σηµειωθεί ότι µέχρι και τότε οι υποδοµές του νησιού ήταν ανύπαρκτες, όπως επίσης ανύπαρκτο ήταν και το ηλεκτρικό δίκτυο. Η κυρία Βαγγελιώ, που έζησε εκείνη την εποχή, µίλησε στο «S» και περιέγραψε το πώς ήταν η Μύκονος όταν ήταν ανέγγιχτη από την τουριστική βιοµηχανία. «Η Μύκονος παλιά ήταν ένας βράχος µέσα στη θάλασσα. Κατάγοµαι από αγροτική οικογένεια και τότε καλλιεργούσαµε το βουνό µε τα ζώα µας. Ακόµη θυµάµαι τον ζυγό και το πώς “σκοτώνονταν” τα ζώα από τη σκληρή δουλειά. Ο µόχθος ήταν αναπόσπαστο κοµµάτι της ζωής µας. Βγάζαµε σιτάρι, κριθάρι και την ίδια στιγµή είχαµε αρκετά ζώα που µας προµήθευαν µε τυρί. Ηµασταν τυχεροί, γιατί τον καιρό εκείνο δεν µας έλειπαν τα τρόφιµα. Ακόµη θυµάµαι τον πατέρα µου να κατεβαίνει στη Χώρα µε τσουβάλια γεµάτα κριθάρι, προκειµένου να τα πάει στους µύλους για να τα κάνει αλεύρι. Κάθε φορά γύριζε µε άδεια χέρια, γιατί το µοίραζε στους ανθρώπους που το είχαν ανάγκη. Τότε πηγαίναµε σχολείο µε τα πόδια και µας έπαιρνε µία ώρα. Ούτε ρεύµα είχαµε και φωτίζαµε το σπίτι µε µια λάµπα λαδιού», ανέφερε η κυρία Βαγγελιώ. Και συνέχισε: «Ο µικρός µου αδερφός 8 χρόνων έφυγε µαζί µε τον πατέρα µου για να πάει να δουλέψει στην Αθήνα. Οι γυναίκες συνεχίσαµε να καλλιεργούµε τη γη µας και τότε ήταν που ξεκίνησε ο τουρισµός. ∆ειλά-δειλά ξεκίνησαν να φτιάχνουν τα πρώτα σπιτάκια και τα πρώτα µικρά µαγαζάκια, τα οποία πούλαγαν τα υφαντά της Μυκόνου. Οι πρώτοι άνθρωποι που ήρθαν σε εµάς γνώρισαν τη µυκονιάτικη φιλοξενία. Η Μύκονος αγαπάει τους ανθρώπους και πάντα χαιρόµαστε όταν οι επισκέπτες γυρίζουν πίσω κάθε χρόνο».

Οπως ανέφερε στη συνέχεια η κυρία Βαγγελιώ, η µεγάλη τουριστική άνοδος στη Μύκονο ξεκίνησε το 1970 και ειδικότερα όταν κατασκευάστηκε το πρώτο αεροδρόµιο. «Το αεροδρόµιο ήταν αυτό που έκανε τη διαφορά. Αµέσως υπήρξε µεγάλη ζήτηση για δωµάτια, καθώς τα ξενοδοχεία ήταν δύο όλα κι όλα στο νησί και δεν επαρκούσαν. Τώρα που τα σκέφτοµαι όλα αυτά, αισθάνοµαι πολύ χαρούµενη για το πώς είναι σήµερα το νησί», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, η ίδια αναφέρθηκε και σε αυτούς που λένε ότι λόγω του τουρισµού η Μύκονος έχει χάσει τον χαρακτήρα της: «Ο τόπος µας δεν αλλοιώνεται. ∆εν γίνεται να αλλοιωθεί ένας βράχος. Το νησί µας, ο βράχος µας, στολίστηκε και οµόρφυνε. ∆υστυχώς όµως έρχονται άνθρωποι ξένοι που εκµεταλλεύονται τον τόπο µας και τον τουρισµό του µε άσχηµο τρόπο και δηµιουργούν καταστάσεις που κανένας Μυκονιάτης δεν θέλει. Πλέον όµως έχουµε εισαγγελέα και παραπάνω Αστυνοµία και πιστεύω ότι όλα αυτά τα φαινόµενα θα εκλείψουν», σηµείωσε.

Ηρακλής Ζησιμόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Επιχειρηματιών και Επαγγελματιών Μυκόνου: Συνήθως κράχτες «ψαρεύουν» πελάτες μέσα από τα νόμιμα καταστήματα και πληρώνονται απευθείας, είτε με μετρητά είτε με κάρτα


Στις… βίλες

Πολλές φορές στη Μύκονο οργανώνονται µεγάλα ιδιωτικά πάρτι σε βίλες, που, σύµφωνα µε ντόπιους, συµβάλλουν στην αλλοίωση της εικόνας του νησιού στο εξωτερικό. Για να µπει κάποιος σε ένα πάρτι, θα πρέπει να πληρώσει από 100 µέχρι 1.000 ευρώ. Αρκετές φορές, σύµφωνα µε τις ίδιες µαρτυρίες, µέσα στους χώρους που διοργανώνονται τα συγκεκριµένα πάρτι γίνεται χρήση ναρκωτικών. Για το θέµα αυτό τοποθετήθηκε στο «S» ο πρόεδρος του Σωµατείου Επιχειρηµατιών και Επαγγελµατιών Μυκόνου, Ηρακλής Ζησιµόπουλος, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τα ιδιωτικά πάρτι έχουν ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια. Τις περισσότερες φορές διοργανώνονται από ξένους και όχι Ελληνες. Αυτό που γίνεται πιο συχνά είναι οµάδες που δραστηριοποιούνταν στην Ιµπιζα να διοργανώνουν παράνοµα πάρτι και δυστυχώς να µην έχουν κυνηγηθεί όσο θα έπρεπε. Συνήθως κράχτες “ψαρεύουν” πελάτες µέσα από τα νόµιµα καταστήµατα και πληρώνονται απευθείας, είτε µε µετρητά είτε µε κάρτα. Μόλις ολοκληρωθεί η πληρωµή, δίνουν ένα βραχιολάκι ή κάποιο µήνυµα SMS προκειµένου να µπουν στον χώρο όπου θα διεξαχθεί το πάρτι».

Στη συνέχεια, ο κύριος Ζησιµόπουλος εξήγησε για ποιον λόγο ο κόσµος προτιµά τις συγκεκριµένες εκδηλώσεις. «Τα πλεονεκτήµατα που προσφέρουν είναι η πλήρης ιδιωτικότητα. Μπορεί κάποιος να κλείσει και δωµάτιο και να κάνει ό,τι θέλει. Οπως ξέρουµε και από τα τελευταία περιστατικά που ήρθαν στην επικαιρότητα, γίνεται και διακίνηση ναρκωτικών. Φυσικά µέσα σε όλα αυτά δεν κόβεται καµιά απόδειξη, κανένα παραστατικό, ούτε υπάρχει έλεγχος από το Υγειονοµικό ή την Πυροσβεστική και ούτε τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας. Αυτό είναι ένας αθέµιτος ανταγωνισµός για τα νόµιµα καταστήµατα. Επίσης, δεν τους γίνεται κανένας έλεγχος σχετικά µε το ωράριο ή την ένταση της µουσικής», δήλωσε. Αµέσως µετά ο ίδιος προέβλεψε ότι τα πριβέ πάρτι θα πολλαπλασιαστούν το επόµενο διάστηµα, καθώς κάποια καταστήµατα στη Μύκονο δεν µπορούν να λειτουργήσουν όπως παλαιότερα, διότι γίνονται συνεχόµενοι έλεγχοι για την ένταση της µουσικής και το ωράριο λειτουργίας. «Επειδή γίνονται όλα αυτά, ο κόσµος που έρχεται στη Μύκονο και θέλει να διασκεδάσει θα ψάξει για εναλλακτικούς τρόπους διασκέδασης», ανέφερε.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’Secret’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 10/6