Σε κάθε εκλογική αναµέτρηση, τα φώτα της δηµοσιότητας δεν πέφτουν µόνο στους κεντρικούς διεκδικητές της πρωθυπουργίας, αλλά και στις συζύγους αυτών, δεδοµένου πως µέσα από το αποτέλεσµα της κάλπης θα προκύψει και ποια θα έχει τον άτυπο ρόλο της «πρώτης κυρίας» του Μεγάρου Μαξίµου για τα επόµενα τέσσερα χρόνια.

Υπό το πρίσµα αυτό, η µάχη των εθνικών εκλογών δεν συνιστά µόνο µια αναµέτρηση ανάµεσα στον Κ. Μητσοτάκη και τον Αλ. Τσίπρα, αλλά και µια ιδιότυπη «µονοµαχία» ανάµεσα στη Μαρέβα Γκραµπόφσκι και την Μπέτυ Μπαζιάνα. Αµφότερες έχουν ήδη στο ενεργητικό τους µια γεµάτη τετραετία ως σύζυγοι πρωθυπουργών, γεγονός που τους έδωσε την ευκαιρία να είναι παρούσες σε κορυφαίες στιγµές της πολιτικής καριέρας των συζύγων τους και σε ραντεβού ιστορικής σηµασίας µε τα αντίστοιχα ζευγάρια των οµολόγων τους. Το επικοινωνιακά παράδοξο στην πορεία προς τις κάλπες της 21ης Μαΐου είναι πως, ενώ η Μπέτυ Μπαζιάνα δεν δείχνει να έχει ενεργό ανάµιξη στην προεκλογική εκστρατεία του Αλ. Τσίπρα, το όνοµά της έχει ακουστεί περισσότερο από αυτό της Μαρέβας Γκραµπόφσκι. Και αυτό οφείλεται στον ίδιο τον Αλ. Τσίπρα, ο οποίος µέσα από σειρά εµφανίσεών του σε εκποµπές ψυχαγωγικού περιεχοµένου της τηλεόρασης αναφέρεται συνεχώς στη σύντροφο της ζωής του, δίνοντας λεπτοµέρειες για την κοινή τους πορεία έως τώρα, ενώ η µόνιµος επωδός του στις προσωπικές του εξοµολογήσεις είναι πως «κουµάντο στο σπίτι κάνει η Μπέτυ».

99

Η σημαντική απώλεια 

Το γεγονός πως µέχρ ι τώρα η Μπέτυ Μπαζιάνα δεν ακολουθεί τον σύζυγό της στις προεκλογικές του εξορµήσεις, απέχοντας ταυτόχρονα και από τα µέσα κοινωνικής δικτύωσης, ίσως σχετίζεται µε τη δύσκολη περίοδο που διανύει µετά την απώλεια της αγαπηµένης της µητέρας, η οποία έφυγε από τη ζωή τον περασµένο Μάρτιο. Επίσης, ως µητέρα δύο ανήλικων παιδιών, δεν έχει την πολυτέλεια να ακολουθεί παντού τον σύζυγό της σε αυτή την εκλογική µάχη.

Στο ερώτηµα εάν έχει δεχτεί κρούσεις από δηµοσιογράφους ώστε να δώσει µια συνέντευξη, η απάντηση είναι καταφατική, αλλά προς ώρας µια τέτοια κίνηση δεν τη θεωρεί χρήσιµη, καθώς ζυγίζει τις αντιδράσεις που µπορεί να υπάρξουν και κυρίως το ενδεχόµενο να µην ωφεληθεί ο Αλ. Τσίπρας, εάν διατυπώσει ευθαρσώς τις απόψεις της. Αλλωστε, υπάρχει κα το αρνητικό προηγούµενο στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές του 2019, όταν µίλησε έξω από τα δόντια στην «Εφηµερίδα των Συντακτών» και η παρέµβασή της προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Ειδικά η περίφηµη αναφορά της στο δηµοψήφισµα του 2015 µέσα από τη φράση «Κάθε 5η του Ιουλίου κλαίω» υπήρξε αντικείµενο συντονισµένης «διακωµώδησης» στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ωστόσο, η σύντροφος του αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης έχει ένα ισχυρό πλεονέκτηµα στην έως τώρα πορεία της στον δηµόσιο βίο. Ποτέ δεν βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση να απολογηθεί για την επαγγελµατική της πορεία ή να υποστεί λυσσαλέες επιθέσεις από τους πολιτικούς αντιπάλους του Αλέξη Τσίπρα. Προνόµιο που δεν είχε η σύζυγος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η Μ. Γκραµπόφσκι στην πορεία προς τις εκλογές της 21ης Μαΐου δείχνει να είναι πανταχού παρούσα, δίχως να αποφεύγει την έκθεσή της στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και να µην αφήνει τίποτα να πέφτει κάτω σε περίπτωση που κάποιοι, για να πλήξουν τον Κ. Μητσοτάκη, χτυπάνε την ίδια. Μέχρι τώρα έχει εξασφαλίσει ουκ ολίγες «συγγνώµες» από µέσα µαζικής ενηµέρωσης που βρίσκονται στη ζώνη επιρροής της Κουµουνδούρου, ενώ όσες φορές χρειάστηκε να υπερασπιστεί την τιµή και την υπόληψή της προσέφυγε στην ελληνική ∆ικαιοσύνη. «Ο καθένας µπορεί να έχει τη γνώµη του. Και φυσικά έχουν το αναφαίρετο δικαίωµα να µε κριτικάρουν. Αλλο όµως κριτική και άλλο συκοφαντία. Κατασκεύασαν ψεύτικα αφηγήµατα, fake news, µε σκοπό να βλάψουν τον σύζυγό µου. Εχουν πιάσει ακόµη και τα παιδιά µου... Ηταν και αυτό µια µορφή bullying. Μια άσκηση ψυχολογικής βίας εις βάρος µας, µε απώτερο σκοπό να στοχοποιήσουν τον Κυριάκο», δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Η σύντροφος του Αλέξη Τσίπρα δεν τον ακολουθεί στις περιοδείες, ενώ παράλληλα απέχει από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης


Στη µεταπολιτευτική ιστορία, η Μαρέβα Γκραµπόφσκι ίσως είναι η µοναδική σύζυγος πολιτικού αρχηγού και πρωθυπουργού εναντίον της οποίας έχουν ακουστεί τα εξ αµάξης, ενώ στο πρόσωπό της έχει παραβιαστεί ο άγραφος κανόνας της πολιτικής ηθικής πως «δεν χτυπάµε γυναικόπαιδα».

Τερματισμένο το κοντέρ της δαιµονοποίησης της

Ο ΣΥΡΙΖΑ για µεγάλο χρονικό διάστηµα, εντός και εκτός Βουλής, είχε... τερµατίσει το κοντέρ της δαιµονοποίησης της Μ. Γκραµπόφσκι, ενώ κανείς δεν µπορεί να λησµονήσει πως σε αυτή την προσπάθεια κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης της Αριστεράς και του στενού περιβάλλοντος του Αλ. Τσίπρα είχαν µεταβληθεί σε «επιθεωρητές Κλουζό» µε την ελπίδα πως, εάν έβρισκαν κάτι από τις επιχειρηµατικές της δραστηριότητες, θα κατάφερναν να πλήξουν τον σύζυγό της.

Ενδεικτική αυτής της αναίσχυντης πρακτικής σε βάρος της ήταν ο τρόπος µε τον οποίο στενός συνεργάτης του Αλ. Τσίπρα και κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησής του έκανε µυστικά ραντεβού µε επιχειρηµατίες της αλλοδαπής, ζητώντας τους να «βρουν κάτι επιλήψιµο για τη Μαρέβα».

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’Secret’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 13/5/23