Συνεχίζεται για τρίτη εβδοµάδα το προσκύνηµα στη θαυµατουργή εικόνα «Αξιον Εστί». Σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις, χιλιάδες πολίτες ήδη έχουν σπεύσει στον κεντρικό καθεδρικό ναό της πρωτεύουσας. Υπενθυµίζεται ότι η εικόνα ήρθε στην Αθήνα από το Αγιον Ορος στις 3 Μαΐου και θα παραµείνει στην πρωτεύουσα µέχρι και τις 17 του µήνα.

78
▶ Ο Α∆ΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑ∆ΗΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕ ΜΕ ΕΥΛΑΒΕΙΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ
Σηµειώνεται ότι την ιερή εικόνα προσκύνησαν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης. Συγκεκριµένα, ο πρωθυπουργός πήγε στη Μητρόπολη την προηγούµενη Κυριακή (7/5), συνοδευόµενος από τη σύζυγό του, Μαρέβα Γκραµπόφσκι, και τα παιδιά του, Κωνσταντίνο και ∆άφνη, δίχως τη συνοδεία φωτογράφων και δηµοσιογράφων. Ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, ήταν από τους πρώτους πολιτικούς που έσπευσαν να προσκυνήσουν την εικόνα. Ο υπουργός µε µεγάλη ευλάβεια βρέθηκε στη Μητρόπολη στις 3 Μαΐου. Σύµφωνα πάντως µε πληροφορίες, και άλλα µεγάλα ονόµατα από τον χώρο της πολιτικής και της Τέχνης έχουν κάνει την εµφάνισή τους στον περίβολο της εκκλησίας και έχουν καθίσει υποµονετικά στη µεγάλη ουρά, δίχως όµως να τραβήξουν τα βλέµµατα.

∆ύο ώρες αναμονή

Στο προαύλιο της Μητρόπολης έχουν τοποθετηθεί ειδικά κιγκλιδώµατα, προκειµένου να διαµορφωθεί ο χώρος αναµονής των πιστών. Η ουρά από το πρωί µέχρι και αργά το βράδυ είναι µεγάλη και µερικές φορές µπορεί να περάσει τα όρια της πλατείας. Κανένας δεν λογαριάζει τη ζέστη, τη βροχή ή ακόµα και το σκοτάδι. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάποιος θα πρέπει να περιµένει τουλάχιστον δύο µε δυόµισι ώρες µέχρι να προσκυνήσει το «Αξιον Εστί». Οι εικόνες που αντικρίζει κανείς είναι άνθρωποι όλων των ηλικιών, γεµάτοι ανυποµονησία, να κοιτάζουν µε προσµονή την πύλη της εκκλησίας και να µετρούν τα λεπτά µέχρι να ολοκληρώσουν το προσκύνηµά τους. Μέσα σε όλον αυτόν τον κόσµο κάνουν την εµφάνισή τους διάφοροι επαίτες, που ζητούν την ελεηµοσύνη του πλήθους. Επίσης, κάποιες γυναίκες µε µαύρα ρούχα προσπαθούν να πουλήσουν σταυρουδάκια και κοµποσχοίνια σε όσους περιµένουν και σε όσους περνούν από την πλατεία. Πολίτες που µίλησαν στα «Π» εξοµολογήθηκαν ότι ήθελαν να είναι εκεί γιατί το χρωστούσαν στην Παναγία, καθώς δεν είχαν προλάβει να πάνε να προσκυνήσουν την εικόνα το 1999, όταν βρισκόταν στον Ναό του Αγίου Παντελεήµονα. Αλλοι είπαν επίσης ότι δεν γινόταν να µην πάνε να ασπαστούν την εικόνα, καθώς δεν θα είχαν ξανά την ευκαιρία.

«Από το 1999 ήθελα να πάω να προσκυνήσω, όταν η εικόνα ήταν στον Αγιο Παντελεήµονα στην Αχαρνών. ∆εν τα κατάφερα και από τότε είχα τύψεις. Το έκανα τάµα όµως και σήµερα ήρθα. Περιµένω σχεδόν δύο ώρες, αλλά δεν µε πειράζει καθόλου», ανέφερε στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» η κυρία Φωτεινή, η οποία πήγε στην εκκλησία έχοντας έρθει από την Αµφισσα.

«Ηρθα σήµερα για την Παναγία. Να έχει όλον τον κόσµο καλά και να προστατεύει όλα τα παιδιά του κόσµου. Είναι η δεύτερη φορά που έρχοµαι, γιατί την πρώτη δεν τα κατάφερα να προσκυνήσω», είπε η κυρία ∆ήµητρα από την Πετρούπολη. Η κυρία Αννα ταξίδεψε και αυτή από πολύ µακριά, προκειµένου να ασπαστεί το «Αξιον Εστί». «Είναι ένα ιστορικό γεγονός. Η εικόνα έχει βγει από το Αγιον Ορος άλλες επτά φορές. Αυτή είναι η όγδοη. ∆εν γινόταν να µην ερχόµουν. Εχω ταξιδέψει από τον Αστακό για να κάνω αυτό το προσκύνηµα», δήλωσε.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 13/5/23