O Αντώνης Σγαρδέλης είναι ένα από τα ονόµατα-έκπληξη που επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.∆. Πρόκειται για

Δεν επιστρέφω δυναμικά. Εγώ σε όλες τις εκλογές εκεί είμαι. Δεν έχω λείψει ποτέ, δεν έχει καμία διαφορά για μένα.

έναν «γερόλυκο» της πολιτικής -όπως λένε όσοι τον γνωρίζουν καλά- και στενό συνεργάτη του αείµνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Σεµνός και χαµηλών τόνων, αποφεύγει τις συνεντεύξεις και προτιµά να µιλά µε τις πράξεις του. Με δηλώσεις του στο «Secret», ο ίδιος σχολιάζει πώς αισθάνεται για το ότι επελέγη από τον πρωθυπουργό για το «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο Επικρατείας: «∆εν επιστρέφω δυναµικά. Εγώ σε όλες τις εκλογές εκεί είµαι. ∆εν έχω λείψει ποτέ, δεν έχει καµία διαφορά για µένα. Ηταν πολύ συγκινητικό που µε τίµησαν. Ηµουν-δεν ήµουν στο Επικρατείας, εγώ εκεί θα ήµουν, να κάνω αυτό που µπορώ να κάνω». Ο κ. Σγαρδέλης, πάντως, δεν δηλώνει πολιτικός. «Εγώ δεν είµαι πολιτικός, είµαι ιδιώτης. Είµαι 77 χρόνων και δουλεύω δέκα ώρες την ηµέρα», τονίζει χαρακτηριστικά. Οταν ήταν µικρός, όπως αποκαλύπτει, ήθελε να γίνει γεωπόνος. Μπορεί να µην τα κατάφερε, ωστόσο ασχολείται µε τη φύση και τη γη λόγω του ξενοδοχείου που έχει στην ιδιοκτησία του, στη Μονεµβασιά. «Ηθελα να γίνω γεωπόνος. Ηµουν από χωριό, µου άρεσε αυτή η ζωή. Και τώρα γεωργός είµαι, αφού ασχολούµαι και µε τα γεωργικά λόγω του ξενοδοχείου “Kinsterna” που έχω στη Μονεµβασιά», λέει.

Το παρελθόν

________

Ο ίδιος, έχοντας ζήσει πολλές στιγµές δίπλα στον αείµνηστο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, µας εξιστορεί τη µεγαλύτερη προεκλογική συγκέντρωση που έχει γίνει ποτέ: «Αυτό που θα µπορούσα να σας πω είναι µνήµες από τα παλιά. Η µεγαλύτερη συγκέντρωση που έχει γίνει στην Ελλάδα ήταν το 1993, στο Πεδίον του Αρεως. Εκεί είχαµε σχεδιάσει όλη τη συγκέντρωση. Ο κόσµος πρέπει να ήταν 600 µε 700 χιλιάδες άτοµα. Την ώρα λοιπόν που µίλησε ο πρόεδρος, ο αείµνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, όλη η Ελλάδα έπαιρνε την εικόνα ότι ήταν γεµάτο κόσµο. Από Πλατεία Αµερικής στην Αλεξάνδρας πάνω µέχρι τη Βασιλίσσης Σοφίας υπήρχαν κάµερες που τραβούσαν τη συγκέντρωση. Υπήρχαν όµως και περίπου 5.000 συγκεντρωµένοι, κυρίως από τον χώρο του συνδικαλισµού, στο Αγαλµα του Βενιζέλου. Αυτοί προοριζόταν να πάνε Αλεξάνδρας και Βασιλίσσης Σοφίας, όµως γέµισε η περιοχή µε απλό, µη οργανωµένο κόσµο. Ξεκίνησε η οµιλία και ήταν 5.000 κόσµος και περίµενε πού να πάει. Ξεκίνησαν, λοιπόν, να πάνε µόνοι τους πάλι γωνία Αλεξάνδρας και Βασιλίσσης Σοφίας και προς τα πίσω, µέχρι τη Μεσογείων, όπου υπήρχε κόσµος και εκεί. Η συγκέντρωση ήταν στις 8.30. ∆έκα λεπτά µετά τη συγκέντρωση,

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση που έχει γίνει στην Ελλάδα ήταν το 1993, στο Πεδίον του Αρεως. Ο κόσμος πρέπει να ήταν 600 με 700 χιλιάδες.

γυρίζουν πίσω και πάνε για Οµόνοια. Περνάνε την Πανεπιστηµίου, στη συνέχεια τη Σταδίου, για να πάνε Οµόνοια. Οι δηµοσιογράφοι πήραν εικόνες και φωτογραφίες γύρω στις 9.00 από Πανεπιστηµίου και Σταδίου και έτσι έδειξαν ότι ήταν γεµάτη η Πανεπιστηµίου και η Σταδίου. Την άλλη µέρα ξαφνικά βλέπω, ενώ δεν το είχα σχεδιάσει αυτό, κόσµο και στην Πανεπιστηµίου και στη Σταδίου και λέω: “Πού βρέθηκε αυτός ο κόσµος;” και έψαχνα να βρω τι είχε γίνει. Ηταν η µεγαλύτερη συγκέντρωση που έχει γίνει, γιατί είχε φτάσει ο κόσµος µέχρι πίσω και τη Μεσογείων».

Ποιος είναι

Ο Αντώνης Σγαρδέλης είναι έγγαµος, µε τρία παιδιά. Σπούδασε πολιτικός µηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Από τη δεκαετία του 1970 έχει αναπτύξει µακρά και επιτυχηµένη επαγγελµατική και επιχειρηµατική δραστηριότητα ως ιδρυτής της εταιρείας Αβαξ, κύριος µέτοχος της βιοµηχανίας παραγωγής αλουµινίου ΜΕΤΑΛΟΥΜΙΝ ΑΕΒΕ και του ξενοδοχείου «Κinsterna» και ως µέτοχος εταιρειών ακινήτων και φωτοβολταϊκών πάρκων. ∆ιετέλεσε εκλεγµένο µέλος του Συλλόγου Σπουδαστών ΕΜΠ την περίοδο 1965-1967 και της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ την περίοδο 1975-1987. Από το 1978 µέχρι και το 1989 διετέλεσε γενικός γραµµατέας της ΠΕ∆ΜΕ∆Ε (Πανελλήνια Ενωση ∆ιπλωµατούχων Μηχανικών Εργοληπτών ∆ηµοσίων Εργων) και από το 1989 έως και το 1995 πρόεδρος. Το 1985 αποτέλεσε ιδρυτικό µέλος του ∆ιοικητικού Συµβουλίου του ΕΣΙΠ (Εθνικό Συµβούλιο Ιδιωτικής Πρωτοβουλίας), ενώ την περίοδο 2002-2012 διετέλεσε µέλος του ∆.Σ. του ΕΒΕΑ.

Εχει αναπτύξει έντονη πολιτική δραστηριότητα και συµµετέχει σε όλες τις εκλογικές αναµετρήσεις από το 1974, ενώ έχει υπηρετήσει τη Ν.∆. από διάφορες θέσεις: Εκλεγµένος πρόεδρος κ.ο. µηχανικών (1979-1982), υπεύθυνος κινητοποίησης και µεγάλων συγκεντρώσεων (1987-1989), γενικός διευθυντής (1989-1992), γραµµατέας συνδικαλισµού (1995-1997), υπεύθυνος ετεροδηµοτών (1998-2000), ιδρυτικό µέλος και πρόεδρος του Συνδέσµου Παλαιών Στελεχών Ν.∆. (Σ74) (2006) και σύµβουλος του πρωθυπουργού Κ. Καραµανλή (2007-2009).

*Δημοσιεύτηκε στο Secret των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στις 6/5/2023.