Εκτός από βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Κάρολος είναι παππούς πέντε εγγονών που έχει αποκτήσει από τα παιδιά του, Γουίλιαμ και Χάρι.

Ο ίδιος έχει αποκτήσει πέντε εγγόνια - τρία από τον γιο του και διάδοχο του θρόνου πρίγκιπα Γουίλιαμ και δύο από τον πρίγκιπα Χάρι, ο οποίος έχει πλέον αποποιηθεί τα αξιώματά του και ζει μόνιμα στην Αμερική.

Ο βασιλιάς Κάρολος έγινε για πρώτη φορά παππούς τον Ιούλιο του 2013, όταν ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον καλωσόρισαν τον γιο τους, τον πρίγκιπα Τζορτζ - πλέον δεύτερο στη σειρά διαδοχής του βρετανικού θρόνου. Το ζευγάρι αργότερα μεγάλωσε την οικογένειά του με την άφιξη της πριγκίπισσας Σάρλοτ τον Μάιο του 2015, ενώ ακολούθησε ο πρίγκιπας Λούις τον Απρίλιο του 2018.

Τον Μάιο του 2019 ο Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ απέκτησαν το πρώτο τους παιδί, τον Άρτσι, κάνοντας τον Κάρολο παππού τεσσάρων παιδιών. Στη συνέχεια καλωσόρισαν το δεύτερο παιδί τους, τη Λίλιμπετ, τον Ιούνιο του 2021, ανεβάζοντας τα εγγόνια του βασιλιά σε πέντε. Η σύζυγος του Καρόλου, η βασίλισσα Καμίλα, έχει επίσης πέντε δικά της εγγόνια, του γιου και της κόρης της.

Πρίγκιπας Τζορτζ

1_4

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και η Κέιτ καλωσόρισαν τον γιο τους Τζορτζ Αλεξάντερ Λούις στις 22 Ιουλίου 2013, σηματοδοτώντας μια νέα γενιά βασιλικών και κάνοντας τον Κάρολο παππού για πρώτη φορά.

Ο Κάρολος έπεισε φυσικά στον νέο του ρόλο, αυτός και η Καμίλα «λατρεύουν απόλυτα να είναι παππούδες».

«Ο Κάρολος είναι ένας ζεστός και στοργικός τύπος, αλλά ζωντανεύει ακόμα περισσότερο γύρω από τον μικρό Τζορτζ. Λατρεύει να περνάει χρόνο μαζί του», ανέφερε μια βασιλική πηγή στο People το 2015. Μάλιστα, ο Κάρολος μετέτρεψε ακόμη και μέρος του κήπου του στο Highgrove House σε παιδική χαρά για τον Τζορτζ και την αδελφή του Σάρλοτ.

Ο Κάρολος άρχισε να μεταδίδει το διά βίου πάθος του για τη φύση στον εγγονό του σε νεαρή ηλικία. Όταν ο Τζορτζ ήταν μόλις νήπιο, περνούσε χρόνο φυτεύοντας δέντρα με τον Κάρολο και κάνοντας πικνίκ στον κήπο του Highgrove.

Μιλώντας για την αγάπη του εγγονού του για την ύπαιθρο, ο Κάρολος περιέγραψε τον Τζορτζ ως «έναν από εκείνους τους χαρακτήρες που φυσικά ενστικτωδώς τους αρέσει να είναι έξω» στο Sky News το 2015. «Είμαι περίεργος να δω αν θα διαρκέσει. Του αρέσει να είναι έξω, κάτι που είναι ενθαρρυντικό», πρόσθεσε.

Ενώ εμφανιζόταν στο ντοκιμαντέρ COP26: In Your Hands το 2021, ο Κάρολος αναφέρθηκε περαιτέρω στο πώς μαθαίνει στον Τζορτζ να νοιάζεται για το περιβάλλον.

«Είμαι αρκετά μεγάλος για να έχω έναν εγγονό. Όπως και εσείς, μαθαίνει πώς η κλιματική αλλαγή προκαλεί τις μεγάλες καταιγίδες και τις πλημμύρες, τις ξηρασίες, τις πυρκαγιές και τις ελλείψεις τροφίμων που βλέπουμε σε όλο τον κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πριγκίπισσα Σάρλοτ


2_5

Ο Κάρολος έγινε ξανά παππούς στις 2 Μαΐου 2015, όταν η Κέιτ γέννησε το δεύτερο παιδί της οικογένειας, τη Σαρλότ Ελίζαμπεθ Νταϊάνα. Είναι η τρίτη στη σειρά διαδοχής του θρόνου, αφού ήταν η πρώτη βασιλική γυναίκα της οποίας η θέση στη σειρά δεν ανατράπηκε από τη γέννηση ενός μικρότερου αδελφού, χάρη στον νόμο περί διαδοχής του στέμματος του 2013.

Από την αρχή ο Κάρολος είχε μια γλυκιά σχέση με την πρώτη του εγγονή, καθώς το όνομά της είναι η θηλυκή εκδοχή του δικού του προσωνύμιου. Λίγο καιρό μετά τη γέννηση της πριγκίπισσας Σάρλοτ, ο Κάρολος μοιράστηκε τη χαρά του για την άφιξή της.

«Ήλπιζα για μια εγγονή - κάποια που θα με φροντίζει όταν θα είμαι πολύ γέρος», είπε κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας εξόδου. Και παρόλο που δεν θα μπορούσε ποτέ να επιλέξει τους αγαπημένους του, ο Κάρολος παραδέχθηκε ότι η Σάρλοτ ήταν «πολύ πιο εύκολη για τη μαμά από τον πρίγκιπα Τζορτζ» όταν επρόκειτο για τις συνήθειες του ύπνου της.

Τώρα, σε ηλικία 8 ετών, η Σάρλοτ έχει συμμετάσχει με την οικογένειά της σε αρκετές δημόσιες εξόδους και, όπως και ο παππούς της, έχει αναπτύξει γρήγορα την κατανόηση του βασιλικού πρωτοκόλλου. 

Πρίγκιπας Λούις

3

Το τρίτο εγγόνι του Καρόλου, ο Λούις Άρθουρ Τσαρλς, γιος του πρίγκιπα Γουίλιαμ και της Κέιτ, γεννήθηκε στις 23 Απριλίου 2018. Είναι το τέταρτο στη σειρά διαδοχής, μετά τον πατέρα του και τα δύο μεγαλύτερα αδέλφια του.

Όπως η πριγκίπισσα Σάρλοτ, έτσι και το όνομα του πρίγκιπα Λούις πιθανότατα έχει ιδιαίτερη σημασία για τον βασιλιά Κάρολο, καθώς πιστεύεται ότι πήρε εν μέρει το όνομά του από τον μεγάλο θείο και μέντορα του μονάρχη, τον κόμη Λούις Μαουντμπάτεν.

Ο Λούις και ο Κάρολος έχουν μοιραστεί αρκετές γλυκές στιγμές κατά τη διάρκεια των ετών. Προς τιμήν των 70ών γενεθλίων του Καρόλου τον Νοέμβριο του 2018, η βασιλική οικογένεια πόζαρε για μια σειρά από πορτρέτα, και σε ένα απόσπασμα από εκείνη την ημέρα ο 7 μηνών τότε Λούις φαινόταν να φτάνει μπροστά για να πιάσει τη μύτη του παππού του.

Στη συνέχεια, ο Κάρολος σηματοδότησε τα 2α γενέθλια του Λούις μοιράζοντας μια συγκινητική ασπρόμαυρη εικόνα του ζευγαριού να αγκαλιάζεται στην επίσημη σελίδα του Clarence House στο Instagram.

Πρίγκιπας Άρτσι

4

Το τέταρτο εγγόνι του βασιλιά ήρθε όταν ο Χάρι και η Μέγκαν υποδέχθηκαν το πρώτο τους μωρό, τον γιο τους Άρτσι Χάρισον Μαουντμπάτεν Γουίντσορ στις 6 Μαΐου 2019. Ο Άρτσι είναι ο έκτος στη σειρά διαδοχής του θρόνου, μετά τον θείο του, τα μεγαλύτερα ξαδέλφια του και τον πατέρα του.

Κατά τη στιγμή της γέννησής του οι γονείς του ήταν ακόμη εργαζόμενοι βασιλείς. Όπως και τα ξαδέλφια του, ο Άρτσι βαφτίστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο του Canterbury, τον Αιδεσιμότατο Justin Welby, ενώ φορούσε το ίδιο βασιλικό βαφτιστικό φόρεμα που φόρεσαν πριν από αυτόν ο πρίγκιπας Τζορτζ, η πριγκίπισσα Σάρλοτ και ο πρίγκιπας Λούις.

Ο παππούς του συνέχισε επίσης μια άλλη βασιλική παράδοση κατά τη βάφτιση, καρφιτσώνοντας ένα ροζ λουλούδι στο κοστούμι του για την περίσταση, όπως είχε κάνει προηγουμένως στη βάφτιση των άλλων δύο εγγονών του. Με αφορμή τη μεγάλη μέρα, η βασιλική οικογένεια πόζαρε για μια φωτογραφία με τον μικρό Άρτσι στον περίφημο πράσινο καναπέ του Κάστρου του Ουίνδσορ - τον ίδιο καναπέ που χρησιμοποιήθηκε για το πορτρέτο της βάπτισης του πρίγκιπα Χάρι το 1984.

Αν και ο Άρτσι είχε δικαίωμα σε τίτλο ευγενούς, του κόμη του Dumbarton, κατά τη γέννησή του, δεν έλαβε βασιλικό τίτλο μέχρι να ανακηρυχθεί μονάρχης ο βασιλιάς Κάρολος. Όταν ο Κάρολος έγινε βασιλιάς μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ, ο Άρτσι και η αδελφή του Λίλι πήραν τους τίτλους του πρίγκιπα και της πριγκίπισσας.

Ο επίσημος ιστότοπος της οικογένειας ενημερώθηκε τον Μάρτιο του 2023 για να αντικατοπτρίζει την αλλαγή του τίτλου από Master Archie Mountbatten-Windsor σε Prince Archie of Sussex.

«Οι τίτλοι των παιδιών είναι κληρονομικό δικαίωμα από τότε που ο παππούς τους έγινε μονάρχης», δήλωσε τότε εκπρόσωπος του δούκα και της δούκισσας του Σάσεξ στο People. «Το θέμα αυτό έχει διευθετηθεί εδώ και αρκετό καιρό σε ευθυγράμμιση με το παλάτι του Μπάκιγχαμ», πρόσθεσε.

Όταν ο Άρτσι ήταν 8 μηνών, ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν ανακοίνωσαν την απόφασή τους να αποσυρθούν από τους βασιλικούς ρόλους τους. Λίγο καιρό μετά, το ζευγάρι μετακόμισε στην πολιτεία της Μέγκαν, την Καλιφόρνια.

Πριγκίπισσα Λίλιμπετ

5

Το μικρότερο εγγόνι του βασιλιά Καρόλου, η Λίλιμπετ «Λίλι» Νταϊάνα Μαουντμπάτεν Γουίντσορ, γεννήθηκε από τον πρίγκιπα Χάρι και τη Μέγκαν στις 4 Ιουνίου 2021 στην Καλιφόρνια. Πήρε το όνομά της από τη μητέρα του Καρόλου, τη βασίλισσα Ελισάβετ, της οποίας το οικογενειακό παρατσούκλι ήταν Lilibet, και είναι πλέον έβδομη στη σειρά διαδοχής του θρόνου.

Λίγο μετά τη γέννηση της εγγονής του, ο Κάρολος αποκάλεσε την άφιξή της «τόσο χαρούμενα νέα» κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που έδινε για τη βιωσιμότητα σε ένα εργοστάσιο αυτοκινητοβιομηχανίας. Ο βασιλικός μίλησε, επίσης, για το ότι «γίνομαι παππούς για πέμπτη φορά», λέγοντας πως αυτό τον κάνει να έχει μεγαλύτερη συνείδηση για τη «διατήρηση της υγείας του κόσμου μας για τις μελλοντικές γενιές».

Η Λίλι έκανε το πρώτο της ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιούνιο του 2022 για το πλατινένιο ιωβηλαίο της βασίλισσας Ελισάβετ, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Κάρολος απόλαυσε μια «συναισθηματική» επίσκεψη με την εγγονή του για πρώτη φορά.

«Ο πρίγκιπας και η δούκισσα της Κορνουάλης ήταν απολύτως ενθουσιασμένοι που τους είδαν», δήλωσε βασιλική πηγή στο People για την ημέρα. «Δεν είχε γνωρίσει τη Lilibet, την εγγονή του, και έτσι το να τη συναντήσει για πρώτη φορά ήταν πολύ συναισθηματικό - ήταν κάτι υπέροχο», πρόσθεσε η πηγή.

Όπως και ο αδελφός της Άρτσι, η Λίλιμπετ έλαβε τον τίτλο της πριγκίπισσας μόλις ο παππούς της έγινε μονάρχης. Τον Μάρτιο του 2023 ο τίτλος της στην επίσημη ιστοσελίδα της βασιλικής οικογένειας ενημερώθηκε από «Miss Lilibet Mountbatten-Windsor» σε «Princess Lilibet of Sussex».