Tα αυτοκίνητά τους είναι συνώνυµα της πολυτέλειας, της κοµψότητας και της διακριτικότητας. Η οικογένεια Porsche, ωστόσο, δεν φαίνεται να µοιράζεται τα δύο τελευταία χαρακτηριστικά των κορυφαίων προϊόντων της αυτές τις ηµέρες.

Κάπως έτσι σχολίασαν τα σκανδαλοθηρικά έντυπα της «γηραιάς ηπείρου» το µίνι σκάνδαλο που συνταράσσει την πιο ισχυρή οικογένεια της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιοµηχανίας.

Πρωταγωνιστής της, ο Βόλφγκανγκ Πόρσε, τρίτη γενιά της δυναστείας, πρόεδρος του ∆ιοικητικού Συµβουλίου του κολοσσού και µε εκτιµώµενη περιουσία άνω των 20 δισ. ευρώ. O Γερµανοαυστριακός κροίσος, ο οποίος θα κλείσει τα 80 τον Μάιο, χώρισε τη σύζυγό του, που πάσχει από άνοια, και σύναψε σχέση µε την 59χρονη πριγκίπισσα Γκαµπριέλα του Λάινινγκεν, φίλη του εδώ και 25 χρόνια. Στα µέσα Μαρτίου ανακοίνωσε τον χωρισµό του από τη σύζυγό του, Κλαούντια Χούµπνερ, 74 ετών, έπειτα από περίπου 16 χρόνια κοινής ζωής.

Μυστικά και σκάνδαλα στη σκιά της Porsche

Ο γάµος έγινε το 2019, στο παλάτι Mirabell, στο Σάλτσµπουργκ, και στην τελετή έδωσαν το «παρών» τα παιδιά του ζεύγους από προηγούµενους γάµους, αλλά και τα εγγόνια τους.

Πριν από λίγα χρόνια, η Χούµπνερ διαγνώστηκε µε άνοια, η οποία προκάλεσε ραγδαία επιδείνωση της ψυχικής και σωµατικής της υγείας. Ηταν καθηγήτρια Αστικού και Ποινικού ∆ικαίου, καθώς και σύµβουλος της πόλης της Στουτγάρδης και αργότερα της γερµανικής κυβέρνησης.

Πλέον δύσκολα µπορεί να κινηθεί µόνη της. Σύµφωνα µε τα γερµανικά µέσα ενηµέρωσης, η ασθένεια ήταν ένας από τους κύριους λόγους που ο σύζυγός της υπέβαλε αίτηση διαζυγίου. Το ζευγάρι δεν ζει πλέον µαζί, ενώ εκείνη από το 2021 ζει µε την κόρη της, Λουίζα, στο Τιρόλο, µε τέσσερις φροντιστές, που την προσέχουν 24 ώρες το 24ωρο.

Ο Βόλφγκανγκ Πόρσε ανέλαβε καθήκοντα στην εταιρεία πριν από 25 χρόνια, µετά τον θάνατο του πατέρα του, Φέρι, ο οποίος συνελήφθη για συνεργασία µε τα S.S. Ήταν ο µοναχογιός του Φερδινάνδου, ιδρυτή της Porsche και συµµάχου του Χίτλερ… Εκτός από τη σηµερινή του θέση, διετέλεσε και µέλος των ∆ιοικητικών Συµβουλίων της Volkswagen και της Audi για πολλά χρόνια, διευθύνει «µια βιολογική αλπική φάρµα µε περίπου 200 βοοειδή» και έχει µια συλλογή από συλλεκτικές Porsche.

ΣΑΛΟΣ

Η είδηση του διαζυγίου προκάλεσε σάλο στη γερµανική και την αυστριακή υψηλή κοινωνία, αλλά ακόµα περισσότερο όταν αποκαλύφθηκε ότι ένας επιπλέον λόγος χωρισµού είναι µια νέα, υποτιθέµενη σχέση του µε την επί χρόνια φίλη του, πριγκίπισσα Γκαµπριέλα του Λάινινγκεν, πρώην µοντέλο, φιλάνθρωπο, σύµβουλο της UNESCO και τηλεοπτική περσόνα, που συµµετείχε ακόµα και στην προεπιλογή της Eurovision της Γερµανίας το 1986 (όπου ήρθε τελευταία).

Η πριγκίπισσα έχει παντρευτεί δύο φορές. Η πρώτη ήταν µε τον Γερµανό πρίγκιπα Καρλ Εµιχ του Λάινινγκεν, επικεφαλής του Οίκου Ροµανόφ, µε τον οποίο απέκτησε µία κόρη, την 30 ετών σήµερα Τερέζα.

Ο δεύτερος και πιο διάσηµος γάµος της ήταν µε τον τέταρτο Αγά Χαν, τον Μάιο του 1998, µε τον οποίο απέκτησε έναν γιο, τον Αλί, 21 ετών σήµερα.

Η Γκαµπριέλα και ο 86χρονος σήµερα Σαµ Καρίµ αλ Χουσεΐνι χώρισαν τον Οκτώβριο του 2004. Φίλος του επίτιµου βασιλιά Χουάν Κάρλος της Ισπανίας, ο Αλ Χουσεΐνι είναι πνευµατικός ηγέτης των Ισµαηλιτών µουσουλµάνων και έχει εκτιµώµενη περιουσία 1 δισ. δολάρια.

Μυστικά και σκάνδαλα στη σκιά της Porsche

ΑΠΙΣΤΟΣ

Το 2002, η πριγκίπισσα, η οποία ασπάστηκε το Ισλάµ όταν παντρεύτηκε, διαπίστωσε ότι ο σύζυγός της ήταν άπιστος, όταν, χάρη σε έναν ντετέκτιβ ανακάλυψε ότι είχε πάει διακοπές στην Τανζανία µε άλλη γυναίκα µε το ιδιωτικό τους αεροπλάνο. Το διαζύγιό τους υπολογιζόταν, πριν από δύο δεκαετίες, σε περίπου 200 εκατ. δολάρια.

Μετά τον χωρισµό της από τον Αγά Χαν, η πριγκίπισσα -που αποφάσισε να διατηρήσει τον τίτλο που της χάρισε ο πρώτος της γάµος- έβγαινε µε τον Γιούργκεν Κέλερχαους, κληρονόµο της αυτοκρατορίας των Media Markt. Αυτό έγινε το 2019.

Η πριγκίπισσα και ο ισχυρός άνδρας της Porsche εθεάθησαν πρόσφατα σε πάρτι στο Μόναχο, ενώ στην αρχή του χρόνου πήγαν διακοπές στις Μαλδίβες. Σήµερα, 1η Απριλίου, η Γκαµπριέλα θα γίνει 60 ετών και λίγο αργότερα, στις 10 Μαΐου, ο Βόλφγκανγκ θα κλείσει τα 80. Ίσως ένα πλούσιο πάρτι γενεθλίων να επισφραγίσει τη δηµοσιοποίηση του εξίσου πλούσιου ειδυλλίου τους.

*Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο ένθετο «Secret» της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ την Παρασκευή 01/04/2023
Μυστικά και σκάνδαλα στη σκιά της Porsche