Μετά από 23 χρόνια, µια ιστορική αλλαγή λαµβάνει χώρα στο Κολλέγιο Αθηνών, καθώς αλλάζει χέρια η ηγεσία στο Συµβούλιο των Επιτρόπων του Κολλεγίου στις ΗΠΑ. Το 2000, έπειτα από 18 χρόνια προεδρίας του «γκουρού» της πληροφορικής και καθηγητή του ΜΙΤ, Μιχάλη ∆ερτούζου, πρόεδρος στο Συµβούλιο ανέλαβε ο Αλέξανδρος Μίχας, επιχειρηµατίας και επενδυτής. Την περασµένη εβδοµάδα, έπειτα από δύο και πλέον δεκαετίες στο τιµόνι του διοικητικού αυτού οργάνου, ο κ. Μίχας παρέδωσε τα ηνία, σηµατοδοτώντας έτσι ουσιαστικά µια αλλαγή εποχής.

Τι ακριβώς είναι αυτό το Συµβούλιο; Tο Ελληνοαµερικανικό Εκπαιδευτικό Ιδρυµα (όπου ανήκουν το Κολλέγιο Αθηνών και το Κολλέγιο Ψυχικού) διοικείται από το ∆ιοικητικό Συµβούλιο (Board of Directors) στην Αθήνα, που συνεργάζεται µε το Συµβούλιο των Επιτρόπων στη Νέα Υόρκη (Board of Trustees). Τα µέλη των δύο Συµβουλίων είναι διακεκριµένοι επαγγελµατίες, που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά και πολλοί από τους οποίους είναι και απόφοιτοι του σχολείου.
kollegio


Παρέδωσε τη σκυτάλη


Ο κ. Μίχας, λοιπόν, παραιτήθηκε και νέος πρόεδρος εξελέγη ο Γιώργος Αντωνιάδης, ιδρυτής και διευθύνων σύµβουλος της PlaneSense, µίας από τις µεγαλύτερες εταιρείες µερισµατικής ιδιοκτησίας (fractional ownership) αεροσκαφών παγκοσµίως. Ο κ. Αντωνιάδης είναι κάτοχος διπλώµατος ηλεκτρολόγου µηχανικού από το Οµοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης (ETH Zurich) και µεταπτυχιακού σε ∆ιοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) µε διάκριση από το Harvard Business School.

Παράλληλα, ο διάσηµος φωτογράφος Robert McCabe παραιτήθηκε από αντιπρόεδρος και αποσύρθηκε από το Συµβούλιο των Επιτρόπων έπειτα από 52 χρόνια ως µέλος του Συµβουλίου, εκ των οποίων τα 23 ως αντιπρόεδρός του.

kollegio_athinwn

Η επέτειος των 100 χρόνων από την ίδρυση του


Η αλλαγή έρχεται µάλιστα σε µια κοµβική στιγµή για το Κολλέγιο, καθώς ετοιµάζεται να γιορτάσει το 2025 τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του, ενώ σχεδιάζει παράλληλα µέσα στα επόµενα χρόνια να δηµιουργήσει και τρίτο σχολείο (∆ηµοτικό - Γυµνάσιο) στον χώρο του παλαιού διεθνούς αεροδροµίου στο Ελληνικό.

Νέος αντιπρόεδρος του Συµβουλίου των Επιτρόπων ορίστηκε ο Πέτρος Σαµπατακάκης, πρώην γενικός διευθυντής ∆ιαχείρισης Κινδύνων της Citigroup και πρώην µέλος της ∆ιοικούσας Επιτροπής και διευθυντής των Citicorp και Citibank. Υπήρξε, επίσης, επικεφαλής ∆ιαχείρισης ∆ιεθνών ∆ιαθεσίµων και Κεφαλαιαγορών της Chemical Bank (σήµερα J.P. Morgan Chase).

Οι αλλαγές δεν σταµατούν εκεί, καθώς νέος ταµίας του Συµβουλίου των Επιτρόπων ορίστηκε ο Αλέξανδρος Πούλιας. Πρόκειται για έναν δραστήριο επιχειρηµατία, ιδρυτή και διευθύνοντα σύµβουλο της εταιρείας παροχής τεχνολογικών υπηρεσιών διεθνώς Televida Group, αλλά και ιδρυτή και πρόεδρο της πρωτοποριακής εταιρείας τηλεϊατρικής Doctor Online.

Η διαμάχη των δυο συμβουλίων 


Θυµίζουµε ότι τα δύο Συµβούλια, Αθήνας και Νέας Υόρκης, είχαν εµπλακεί σε µια πολυετή δικαστική αντιπαράθεση, µε κύριο αντικείµενο τον τρόπο διοίκησης του σχολείου, η οποία έληξε το 2016 µε δικαίωση του Συµβουλίου των Επιτρόπων στις ΗΠΑ.

Στο επίκεντρο της διαµάχης είχαν βρεθεί ο Αλέξανδρος Σαµαράς από την Ελλάδα (πρόεδρος του ∆ιοικητικού Συµβουλίου του Ελληνοαµερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύµατος από το 2006 έως το 2017) και ο Αλέξανδρος Μίχας, από τις ΗΠΑ. Η συµφωνία που υπεγράφη το καλοκαίρι του 2017 στη Νέα Υόρκη µεταξύ του ∆.Σ. του ΕΕΙ και του Board of Trustees δεσµεύει εκ νέου τα δύο Συµβούλια να συνεργαστούν για το καλό του σχολείου.

Στο ίδιο πλαίσιο συµφωνήθηκε τότε και πρόσωπο κοινής αποδοχής, που ανέλαβε το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς νέος διευθυντής/ president του Κολλεγίου Αθηνών Κολλεγίου Ψυχικού, ο βετεράνος Αµερικανός διπλωµάτης Richard Lee Jackson.