Η Δανάη Μιχελάκου είναι παιδίατρος, με πολυετή θητεία σε γνωστό μαιευτήριο των Αθηνών. Παράλληλα, είναι πρόεδρος της 7ης Διαμερισματικής Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων με την παράταξη του δημάρχου, Κώστα Μπακογιάννη. Η σύζυγος του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, μιλάει στα «Π» για την Παιδιατρική που έχει σπουδάσει, τα χόμπι της, αλλά και τον μεγάλο της έρωτα με τον δημοφιλή πολιτικό.

Πώς αποφασίσατε να γίνετε παιδίατρος;

Προέρχομαι από ιατρική οικογένεια. Ο πατέρας μου ήταν αναισθησιολόγος του Πολεμικού Ναυτικού και η μητέρα μου μαία. Ανέκαθεν μου άρεσε η Ιατρική, η προσφορά που έβλεπα καθημερινά από τους γονείς μου, αλλά ταυτόχρονα με γοήτευε να βλέπω τη μαμά μου να βοηθάει τη γέννηση των παιδιών και να τα βλέπω πώς παίρνουν την πρώτη τους ανάσα.

voridis_mixelakou
Θυμάστε κάποιο περιστατικό μέχρι σήμερα που σας έχει συγκλονίσει;

Θυμάμαι ένα περιστατικό που συνέβη πριν από πολλά χρόνια σε εφημερία μου. Ένα παιδί που «έφυγε» από καρκίνο, κάτι που είναι συγκλονιστικό. Όχι μόνο για τους γονείς, αλλά και για την ιατρική κοινότητα. Εκεί πρέπει να βοηθήσουμε όλοι μας και να προσπαθήσουμε για τη θεραπεία και την εξάλειψη του παιδικού καρκίνου.

Αυτή την περίοδο, πρέπει να προσέχουν οι γονείς τα παιδιά τους πιο πολύ;

Παρόλο που ο κορονοϊός δεν είναι πια τόσο επικίνδυνος, θα πρέπει οι γονείς να λαμβάνουν τα μέτρα που λάμβαναν και επί κορονοϊού. Δηλαδή, όχι συγχρωτισμός, καλό πλύσιμο των χεριών και μάσκα όταν τα παιδιά έχουν συμπτώματα. Είναι κρίμα να ταλαιπωρούνται τα παιδιά από πυρετό, καταρροή και βήχα.

Πώς προέκυψε η ενασχόλησή σας με τα κοινά;

Δεν είχα σκοπό να ασχοληθώ, αλλά με ενοχλούσε η εικόνα της γειτονιάς μου στους Αμπελόκηπους, που ήταν βρώμικη, σκοτεινή, με παρατημένα αυτοκίνητα, και έτσι είχα αρχίσει να ασχολούμαι λίγο παραπάνω ιδίως με την καθαριότητα. Κάποια στιγμή συζητώντας με τον Κώστα Μπακογιάννη μού πρότεινε να κατέβω υποψήφια.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή της ζωής σας;

Το 2011, όταν έχασα τη μητέρα μου σε ηλικία 65 ετών από καρκίνο στο συκώτι. Η μητέρα μου ήταν ο φάρος μου και η πυξίδα μου.

Σύζυγός σας είναι ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης. Είναι δύσκολη η ζωή με έναν πολιτικό;

Εύκολη δεν τη λες. Αλλά με τον Μάκη η ζωή μας είναι πολύ ευχάριστη. Οσο ελεύθερο χρόνο πλέον του μένει προσπαθεί να τον περνά με εμένα και τα δύο παιδιά μας. Ταυτόχρονα, προσπαθούμε να τον διευκολύνουμε στις δραστηριότητές του, χωρίς να έχουμε απαιτήσεις, γιατί καταλαβαίνουμε ότι όλα αυτά γίνονται για το καλό της χώρας μας. Γενικά υπάρχει αγάπη, σύμπνοια και μεγάλη αλληλοκατανόηση.

Πώς γνωριστήκατε;

Σε μια προεκλογική του συγκέντρωση για τις δημοτικές εκλογές του 2002. Είχε πάει η μητέρα μου, η Λέλα, να τον ακούσει, πήγα να την πάρω και γνωριστήκαμε λίγο πριν τελειώσει η συγκέντρωση. Με γοήτευσαν ο λόγος του και η εμφάνισή του. Κατέβηκε μόλις τελείωσε την ομιλία του να χαιρετήσει τον κόσμο και την ώρα που χαιρέτησε τη μητέρα μου γνωριστήκαμε. Κανονίσαμε να βρεθούμε και να ανταλλάξουμε πολιτικές απόψεις κάποια στιγμή. Και αυτή η γνωριμία κατέληξε σε έναν μεγάλο έρωτα.

Πώς έγινε η πρόταση γάμου;

Επειτα από περίπου ενάμιση χρόνο σχέσης αποφασίσαμε ότι πρέπει πλέον να είμαστε μαζί, γιατί θέλαμε να είμαστε για πάντα μαζί, και έτσι μου πρότεινε να παντρευτούμε μόλις τελειώσω την ειδικότητα.

Είναι γνωστό ότι αγαπάτε το θαλάσσιο σκι. Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με αυτό;

Από μικρή μού άρεσε η θάλασσα και αποφάσισα στο Γυμνάσιο να ασχοληθώ με το θαλάσσιο σκι, που είναι η μεγάλη μου αγάπη, αλλά πλέον το έχω περιορίσει. Αυτή την αγάπη όμως την έχω μεταδώσει στον γιο μας, τον Τίτο, που είναι εξαιρετικά καλός αθλητής και αγαπάει το σκι πλέον περισσότερο και από εμένα. Στην εξέλιξή του βέβαια έχει συμβάλει τα μέγιστα ο προπονητής του, Γιώργος Χατζής, που ήταν παγκόσμιος πρωταθλητής.

Εχετε άλλα χόμπι;

Μου αρέσουν πολύ τα ταξίδια και το κολύμπι. Θα ήθελα να ήμουν χειμερινή κολυμβήτρια, αλλά κρυώνω. Κάνω μπάνια μέχρι τον Νοέμβριο και ξεκινάω ξανά τέλη Μαρτίου.

Μαγειρεύετε; Εχετε κάποια σπεσιαλιτέ;

Μου αρέσει να μαγειρεύω και κυρίως, ως μαμά δύο παιδιών, επιλέγω μαμαδίστικα φαγητά. Η σπεσιαλιτέ μου είναι κατσικάκι στον φούρνο με πατάτες.