Μπορεί τον Απρίλιο του 2019, μετά την καταστροφική πυρκαγιά της Παναγίας των Παρισίων, να φάνηκε ότι το σύμβολο της Γαλλίας ολόκληρης δεν θα επανερχόταν ποτέ στην αρχική του κατάσταση, όμως η αποκατάστασή της προχωρά και μάλιστα φαίνεται πως επιταχύνεται. Επ’ αυτού, ειδικοί από την Κολωνία στην παρούσα φάση τουλάχιστον δουλεύουν πυρετωδώς.

Οι Γερμανοί συμμετέχουν στην αποκατάσταση των παραθύρων του ιερού ναού, με τον χρόνο να τρέχει, καθώς οι προσδοκίες είναι να ανοίξει από την επόμενη χρονιά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ανακοινωθέντα προγραμματισμό, η Παναγία των Παρισίων θα ανοίξει και πάλι τον Απρίλιο του 2024, πέντε χρόνια ύστερα από την καταστροφική φωτιά.

Οι επισκευές είναι πιθανό να εξακολουθήσουν και στη συνέχεια, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός για την ανοικοδόμησή της ανέρχεται στα 830.000.000 ευρώ.

Ο Matthias Deml, ιστορικός της τέχνης και εκπρόσωπος του Cologne Cathedral Builders’ Works, αναφερόμενος στην αποφράδα εκείνη μέρα, που η Παναγία καταστράφηκε, τονίζει στηv «Deutsche Welle»: «Καθόμουν μπροστά στην τηλεόραση, σοκαρισμένος και εμβρόντητος. Φλόγες έως και ενός μέτρου ξεπετάγονταν από την εκκλησία στο Παρίσι.

Η θερμότητα έλιωσε τη στέγη, η οποία ήταν κατασκευασμένη από 250 τόνους μολύβδου. Ο ξύλινος πύργος διέλευσης κατέρρευσε. Η πυροσβεστική υπηρεσία κατόρθωσε να σβήσει τη φωτιά μία μέρα αργότερα».

Ακόμα και σήμερα οι συνθήκες υπό τις οποίες τυλίχθηκε στις φλόγες παραμένουν αδιευκρίνιστες. Ακόμα κι ένα απλό βραχυκύκλωμα μπορεί να ήταν η αιτία. Οτιδήποτε στην τελική.


Η μόλυνση

Τώρα λοιπόν, τέσσερα χρόνια αργότερα, οι συνάδελφοι του Matthias Deml, Katrin Wittstadt και Elodie Schneider, εργάζονται πάνω σε ένα παράθυρο με την «υπογραφή» του Jacques Le Chevallier, γνωστού καλλιτέχνη βιτρό του 20ού αιώνα.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η μόλυνση από ένα παχύ στρώμα σκόνης μολύβδου», δήλωσε o επιστημονικός διευθυντής του εργαστηρίου υάλου στο Cologne Cathedral Builders’ Works και επικεφαλής της αποκατάστασης τεσσάρων παραθύρων της Παναγίας των Παρισίων, Gerard Wittstadt.

Ευτυχώς, δεν ήταν λίγα τα κειμήλια και οι θησαυροί που διασώθηκαν. Ευτυχώς επίσης, πολλά έργα τέχνης απλώς λερώθηκαν. Τα βιτρό με τα ρόδα γλίτωσαν από την πύρινη λαίλαπα. Όμως παράθυρα του 19ου και του 20ού αιώνα, όχι όλα (επίσης ευτυχώς), υπέστησαν ζημιές, μεταξύ αυτών κι εκείνα που έχουν αναλάβει οι ειδικοί από την Κολωνία.

Στο μεγαλύτερό τους μέρος τα συνολικά 300 τζάμια παρέμειναν άθικτα. Tεράστια η ζημιά Προφανώς μεμονωμένα κομμάτια επιβάλλεται να αντικατασταθούν ή να ξαναβαφτούν.

«Αυτό το τζάμι είναι σπασμένο σε πολλά μικρά κομμάτια και η δουλειά μας είναι να το συμπληρώσουμε με ένα αντίστοιχο χρωματιστό γυαλί», σημείωσε συντηρητής, δείχνοντας τη δουλειά του.

Οι εργασίες καθαρισμού και επισκευής θα μπορούσαν να λάβουν χώρα στο Παρίσι. Όμως η ζημιά στον θόλο της εκκλησίας ήταν τεράστια. Έτσι, υποχρεωτικά τα παράθυρα αφαιρέθηκαν.

Τον Νοέμβριο ένα φορτηγό τα μετέφερε στην Κολωνία για την αποκατάσταση που αναμένεται να έχει τελειώσει στο προσεχές διάστημα. Οι ειδικοί αρχικά κατέγραψαν τις ζημιές και στη συνέχεια καθάρισαν το υλικό σε θάλαμο απολύμανσης, κόλλησαν τις ρωγμές, έφτιαξαν τα σπασμένα μέρη και τα έβαψαν.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας έθεσε την ανοικοδόμηση του ναού, που εντάσσεται στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από το 1991, βασική προτεραιότητά του.

Εξάλλου συνδέεται με την ίδια την ιστορία της Γαλλίας: από την απελευθέρωση από τους ναζί το 1944, οπότε ήχησαν χαρμόσυνα οι καμπάνες της, μέχρι τη στέψη του Ναπολέοντα το 1804 και την κηδεία του Σαρλ Ντε Γκολ, η Νοτρ Νταμ πάντα ήταν συνδεδεμένη με τις κομβικές στιγμές στην ιστορία της χώρας.


Το πιο δημοφιλές

Σημειώνουμε ότι αυτό το μεγαλειώδες μεσαιωνικό καθολικό κτίσμα, μήκους 130 μέτρων, χτίστηκε στο νησί Ιλ ντε λα Σιτέ του ποταμού Σηκουάνα, στην καρδιά του Παρισιού. Η κατασκευή του ξεκίνησε τον 12ο αιώνα.

Μέχρι την πυρκαγιά, έως και 14.000.000 επισκέπτονταν την Παναγία των Παρισίων κάθε χρόνο, καθώς επρόκειτο για το πιο δημοφιλές αξιοθέατο στη Γαλλία, περισσότερο ακόμα και από τον Πύργο του Άιφελ. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τον περασμένο Αύγουστο είχε γίνει ξανά αναφορά στο θέμα.

«Οι εργασίες αποκατάστασης ολοκληρώνονται και αναδεικνύουν μια ξεχωριστή εικόνα του ναού», ανέφεραν τότε οι βρετανικοί «Times». Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι περίπου 1.000 άνθρωποι που εργάζονταν για την αποκατάσταση του δημοφιλούς ναού του Παρισιού ήταν από εκείνη την περίοδο αισιόδοξοι ότι θα έχει ανοίξει τις πόρτες του μέχρι τα Χριστούγεννα του 2024 και ότι «η κατάστασή του θα είναι καλύτερη από τότε που καθαρίστηκε τελευταία φορά, στα μέσα του 19ου αιώνα».

«Όταν ανοίξει ξανά ο καθεδρικός, θα τον δείτε όπως δεν τον έχετε ξαναδεί», υποσχέθηκε ο Ζαν-Λουί Ζορζελέν, ο στρατηγός που τέθηκε επικεφαλής του έργου από τον Εμανουέλ Μακρόν.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 17/02/2023 / Συντάκτης: Γιώργος Βαϊλάκης