Τα μυστηριώδη ιπτάμενα αντικείμενα στον αέρα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής έχουν μαγνητίσει μεγάλη μερίδα του διεθνούς Τύπου, καθώς γίνεται λόγος τόσο για κατασκοπεία όσο και για αναφορές περί εμπλοκής εξωγήινων, αν και το δεύτερο αποκλείστηκε ως ενδεχόμενο από τον εκπρόσωπο του προέδρου Τζο Μπάιντεν. Την ίδια ώρα, οι σχέσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα είναι φορτισμένες, καθώς πολλά είναι τα ερωτήματα γύρω από τα περιβόητα ιπτάμενα αντικείμενα -και πιο συγκεκριμένα από το «μπαλόνι»- που μένουν αναπάντητα.
Το κύριο ερώτημα είναι αν τα εν λόγω μπαλόνια που καταρρίφθηκαν από αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη έφεραν κατασκοπευτικά εργαλεία τα οποία έχουν απαγορευτεί στις ΗΠΑ. Επίσης, η αμερικανική κυβέρνηση, οι υπηρεσίες αντικατασκοπίας, ασφαλείας κ.λπ. αρνούνται να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες για τυχόν ανάμειξη του Κινέζου καθηγητή Γου Ζε στο πρόσφατο μπαράζ μπαλονιών πάνω από ΗΠΑ και Καναδά. Πάντως, ο καθηγητής Γου είναι ιδρυτής ή/και μέτοχος σε τρεις από τις έξι κινέζικες εταιρείες στις οποίες επιβλήθηκε τιμωρία από την αμερικανική κυβέρνηση για τα κατασκοπευτικά μπαλόνια, σύμφωνα με τον ιστότοπο protothema.gr.

Απόλυτη αυθεντία στα μπαλόνια

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι «New York Times», ο Γου Ζε, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μπεϊχάνγκ στο Πεκίνο, θεωρείται η απόλυτη αυθεντία παγκοσμίως στα μπαλόνια. Επί 20 και πλέον χρόνια, ο καθηγητής Γου πειραματίζεται και ερευνά τα πτητικά μέσα, όπως τα μπαλόνια μεγάλων υψομέτρων. Το 2019, ο Γου Ζε μαζί με την ομάδα των ερευνητών του ανακοίνωσαν ότι κατόρθωσαν να τελειοποιήσουν ένα μπαλόνι το οποίο έχει τη δυνατότητα να πετά σε ύψος 18.300 μέτρων. Ο καθηγητής Γου άφησε το συγκεκριμένο μπαλόνι να κάνει τον γύρο του κόσμου σχεδόν και, οπωσδήποτε, να διασχίσει τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ.

Ο Γου Ζε είχε δηλώσει τότε, πανευτυχής, ότι μπαλόνια σαν το πρωτότυπο «Cloud Chaser» (σ.σ.: Κυνηγός Νεφών) αποτελεί ορόσημο στην ανάπτυξη της σχετικής τεχνολογίας, ώστε να γενικευτεί η χρήση μπαλονιών. Για σκοπούς πρόληψης και καταγραφής φυσικών καταστροφών, παρακολούθηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης - αλλά και παρακολούθηση γενικώς. Η Κίνα, άλλωστε, φέρεται να χρησιμοποιεί μπαλόνια για πολιτικούς, καθώς και για στρατιωτικούς λόγους. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο Γου Ζε εμφανίζεται ως ο «Άρχοντας των Μπαλονιών», εφόσον πλήθος επιστημόνων στην Κίνα, σε άρθρα, διαλέξεις κ.λπ., συμφωνούν πως ουδείς γνωρίζει για τα μπαλόνια περισσότερα από τον Γου.

Τον παρακολουθούν οι αμερικανικές υπηρεσίες

Το ρεπορτάζ των «New York Times» αναφέρει ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες έχουν εντοπίσει τον καθηγητή Γου Ζε και παρακολουθούν τη δραστηριότητά του, θεωρώντας τον ως τον άνθρωπο-κλειδί για ολόκληρο το πρόγραμμα παρακολουθήσεων μέσω μπαλονιών για λογαριασμό του κινέζικου καθεστώτος.

Πολλές οι διακρίσεις του καθηγητή

Ο καθηγητής Γου είναι 66 ετών και σε όλη του τη σταδιοδρομία έως σήμερα έχει συμμετάσχει στον σχεδιασμό μαχητικών αεριωθούμενων και έχει συμβάλει καθοριστικά στην εξέλιξη μη ανιχνεύσιμων από τα ραντάρ υλικών. Για την προσφορά του στην επιστήμη και την τεχνολογία ο Γου Ζε έχει τιμηθεί επανειλημμένως με διάφορα βραβεία. Επιπλέον, λόγω των πολύτιμων εξειδικευμένων γνώσεών του, ο καθηγητής υπήρξε μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής για τις προμήθειες πολεμικού υλικού για λογαριασμό του κινέζικου Στρατού.