Άγνωστες πτυχές της ζωής της Μαρί Σαντάλ με τον Παύλο, πρωτότοκο γιο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου αποκαλύπτει στο βιβλίο της με τίτλο «Μαρί Σαντάλ: Παρ’ ολίγον βασίλισσα» η Αλεξάνδρα Στεφανοπούλου. Η δημοσιογράφος και συγγραφέας που έχει αφιερώσει τη ζωή της σε βιογραφίες μελών βασιλικών οικογενειών, συγκέντρωσε ανέκδοτες πληροφορίες γύρω από την κοινή ζωή του ζευγαριού.

«Έγραψα για τη Μαρί Σαντάλ, που θα μπορούσε να είχε γίνει βασίλισσα αλλά δεν έγινε» είπε η συγγραφέας μιλώντας στην εκπομπή Super Katerina. «Μου φάνηκε πως ήταν ένα είδος αυλαίας στη βασιλεία που έχει πέσει, η οποία τελείωσε το 1974. Η ζωή της Μαρί Σαντάλ μοιάζει με παραμύθι. Ήταν ένα παραμύθι και για τη Μαρί Σαντάλ, η οποία όταν ήταν μικρή έλεγε στη μητέρα της πως θα γίνει πριγκίπισσα και ότι θα καλέσει στον γάμο της πάνω από 1.000 ανθρώπους» είπε και πρόσθεσε πως ουσιαστικά η Μαρί Σαντάλ έζησε το παραμύθι της Σταχτοπούτας από την ανάποδη.

royal_family
Όπως γράφει στο οπισθόφυλλο του βιβλίου της: «Η Μαρί-Σαντάλ δεν θα γινόταν όμως "ιστορικό πρόσωπο" εάν δεν ζούσε το παραμύθι της Σταχτοπούτας... από την ανάποδη, σε μία γιορτή στην Νέα Ορλεάνη, όπου συνάντησε τον εξόριστο διάδοχο Παύλο, πρίγκιπα της Ελλάδος και της Δανίας. Την Ιη Ιουλίου 1995 η Μαρί-Σαντάλ φόρεσε το "μακρύ φόρεμα", δημιουργία του Βαλεντίνο, έγιναν οι γάμοι των δύο νέων με παρούσα την βασίλισσα Ελισάβετ Β'».

Όπως είπε στον Αlpha, «τώρα, δεν έχουν ούτε παλάτια ούτε αυλάρχες και ζουν όπως ζούμε κι εμείς. Δηλαδή εργάζονται. Ο Παύλος έχει το γραφείο του, η δε Μαρί Σαντάλ η οποία βεβαίως δεν ήταν πριγκίπισσα, δεν μεγάλωσε σε παλάτια, έχει τη δική της επιχείρηση με ρούχα για παιδιά».

«Τον γνώρισα στη Ρώμη»

Με παλαιούς δεσμούς με την πρώην βασιλική οικογένεια η Αλεξάνδρα Στεφανοπούλου ανέφερε πως είχε γνωρίσει τον πρωτότοκο γιο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, κατά τη διάρκεια ενός ρεπορτάζ.

m_chantal
«Είχα πάει στη Ρώμη, όταν είχε φύγει ο Κωνσταντίνος. Αλλά αυτός που μου άρεσε περισσότερο, ήταν ο Νικόλαος, που τους παράτησε όλους τους άλλους και ήρθε κοντά μου και ήθελε να κρατάει το χέρι μου».

Το βιβλίο κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο ΦΕΡΕΝΙΚΗ τον Δεκέμβριο του 2022. Στο οπισθόφυλλο καταγράφεται επίσης: «Στα παλιά παραμύθια μετά τους γάμους της με βασιλέα ή με βασιλικό διάδοχο, μία νέα θα γινόταν σίγουρα και αυτή βασίλισσα. Στο σημερινό παραμύθι μία νέα μετά τους γάμους της με βασιλικό διάδοχο... παρ' ολίγον να γινόταν και αυτή βασίλισσα!" «Όταν μεγαλώσω θα γίνω πριγκίπισσα, θα φορέσω ένα μακρύ φόρεμα και στο γάμο μου θα έχω 1.000 καλεσμένους", έλεγε στην μητέρα της η Μαρί-Σαντάλ όταν ήταν μικρή. Και παρ' ολίγον... να γίνει βασίλισσα! Κόρη πολυεκατομμυριούχου ιδρυτή και ιδιοκτήτη των Duty Free Shoppers (D.F.S), η Μαρί-Σαντάλ πήγε σε σχολεία στην Ευρώπη, φοίτησε σε πανεπιστήμια στην Αμερική, ήταν ένα από τα κοσμικότερα πρόσωπα της νεολαίας στην Νέα Υόρκη.

«Οταν την είδα, είπα, αυτό είναι που έψαχνα»

Υπενθυμίζεται πως το 1992 o 25χρονος τότε Παύλος παρευρέθηκε στο πάρτι γενεθλίων του εφοπλιστή Φίλιππου Νιάρχου στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ.

Κάποια στιγμή ο οικογενειακός φίλος, Ελληνοαμερικανός χρηματιστής Αλέξανδρος Παπαμάρκου του σύστησε την 24χρονη Μαρί Σαντάλ Μίλερ, κόρη του «βασιλιά» των Duty Free και ισχυρού επιχειρηματία Ρόμπερτ Μίλερ. Όπως είχε πει ο ίδιος αργότερα δεν ήθελε να πάει στο πάρτι αφού τα προξενιά τον έκαναν να αισθάνεται άβολα:

«Ο Αλέκος κανόνισε να πάω μαζί του για παρέα. Δεν ήθελα να πάω. Ήξερα ότι θα ήταν μια σημαντική συνάντηση, γιατί ο Αλέκος μού έλεγε για εβδομάδες ότι είχε γνωρίσει τον ιδανικό άνθρωπο για μένα. Δεν ένιωθα άνετα παρ’ όλα αυτά. Προσπάθησα να το αποφύγω. Εκείνος δεν απάντησε ποτέ στα
gamos_marie_chantal
τηλεφωνήματά μου. Είχαμε κανονίσει να συναντηθούμε στο αεροδρόμιο, οπότε κατέληξα να πάω. Δανείστηκα ένα navy blue κοστούμι Chanel από τη μητέρα μου και έδειχνα πραγματικά πολύ σημαντικός. Ο Αλέκος δεν είχε απλά διασφαλίσει ότι και οι δυο θα βρισκόμασταν στο ίδιο μέρος, αλλά μας έβαλε να καθίσουμε ο ένας δίπλα στον άλλο στο δείπνο… Με είχε συναρπάσει. Δεν είμαι από τους ανθρώπους που είχαν αμέτρητες συντρόφους και παράλληλες σχέσεις. Πάντα είχα μία σύντροφο και όταν τελείωνε απλά προχωρούσα στην επόμενη σχέση. Τη στιγμή που είδα τη Μαρί, είπα μέσα μου “αυτό είναι που έψαχνα”. Ο Αλέκος είχε δίκιο. Είναι από τους πιο τρυφερούς ανθρώπους που έχω γνωρίσει στη ζωή μου».

Κεραυνοβόλος ήταν ο έρωτας και για τη Μαρί Σαντάλ: «Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Κατάλαβα ότι ήταν ο άνθρωπος που θα παντρευόμουν. Εγώ έχω την ενέργεια και εκείνος με ηρεμεί».

Ελάχιστο χρόνο μετά η Μαρί Σαντάλ μετακομίζει στην Ουάσινγκτον για να μπορεί να βλέπει τον αγαπημένο της ο οποίος εκείνη την εποχή ολοκλήρωνε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Τζόρτζταουν. Το 1994 ακολούθησε η πρόταση γάμου. Το νυφικό κόστισε 225.000 δολάρια.

Πηγή: Εφημερίδα Απογευματινή