Τις εφιαλτικές μνήμες του 1999 ξύπνησε στην Τουρκία ο σεισμός των 7,7 Ρίχτερ που έπληξε τη χώρα, αφήνοντας πίσω του χιλιάδες νεκρούς και ανυπολόγιστη καταστροφή. 

Ο σεισμός του Ιζμίτ συνέβη στις 17 Αυγούστου 1999 και είναι μία από τις πιο καταστροφικές στιγμές στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 25 Αυγούστου, ο τότε δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη, ενεργοποιώντας τη συμφωνία αλληλεγγύης και συνεργασίας που είχαν υπογράψει οι δήμαρχοι Αθήνας και Κωνσταντινούπολης.

Με αυτή την πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων αναπτύχθηκε η διπλωματία των σεισμών, μάλιστα άνοιξε ένας νέος δρόμος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις έπειτα από μια μακρά περίοδο καχυποψίας. 

Το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press έχει δημοσιεύσει σχετικό βίντεο από την επίσκεψη του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Τουρκία, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια και ομάδες διάσωσης στη γείτονα, παραμερίζοντας τον «ανταγωνισμό» μεταξύ των δύο χωρών. 

Αναφέρει επίσης: «Η Ελλάδα έσπευσε να προσφέρει τη βοήθειά της στο χάος που ακολούθησε τον σεισμό, ενώ σε ένδειξη ελληνικής καλής θέλησης ο δήμαρχος Αθηναίων ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη». 

Δείτε το βίντεο του AP 


Να σημειωθεί ότι το επίκεντρο του σεισμού ήταν στην πόλη Ιζμίτ, που είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας του Κοτζαελί και είχε μέγεθος 7,6 Ρίχτερ. Από τη δόνηση επλήγη ιδιαίτερα η περιοχή Αβσιλάρ στην Κωνσταντινούπολη, καθώς πολλά κτίρια στην περιοχή αυτή δεν ήταν σωστά κατασκευασμένα.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο του 1999, οι νεκροί από τον σεισμό έφτασαν τους 17.127 και οι τραυματίες τους 43.959. Σύμφωνα με άλλη ανακοίνωση τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, συνολικά 120.000 σπίτια καταστράφηκαν από τον σεισμό.