«Η Αθήνα είναι μια μεγάλη γειτονιά. Μια monopoly που αρέσκεται στο παιχνίδι των ψιθύρων πάνω σε δρόμους με πολύ χρήμα και ηχηρά ονόματα. Κάποιες φορές, όταν οι ψίθυροι γίνονται ανυπόστατα κουτσομπολιά, ορισμένοι παίκτες οδηγούνται οικειοθελώς στο προσωπικό τους καταφύγιο - κάποιοι το λένε φυλακή. Την προτιμούν αυτή την απομόνωση από έναν κόσμο που συνεχίζει να ζει ελεύθερος με βάση το συμφέρον, το βόλεμα, το ρουσφέτι και την αδικία. Ο Πάγκαλος δεν κουράστηκε να πολεμά. Βαρέθηκε να τον πολεμούν. Κι έτσι, χωρίς ανακωχή, χωρίς παράδοση, έληξε τον πόλεμο αποχωρώντας. Ύστερα από μια μακρά περίοδο μάχης για την ίδια του την επιβίωση βγήκε και πάλι νικητής».

Στενός φίλος

Είναι πρωί στο Κολωνάκι, κι ο συνομιλητής μου, στενός φίλος του Θόδωρου Πάγκαλου, μετά την παραπάνω εισαγωγή του, ακούει με το βλέμμα προσηλωμένο σε μια κούπα καφέ όσα λέγονται τελευταία για τον υπουργό των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ με τον χειμαρρώδη λόγο, ή, αλλιώς, για τον πληθωρικό πολιτικό που σημάδεψε την Ελλάδα της Μεταπολίτευσης με όπλα του την ευφυΐα, την αθυροστομία και τον τσαμπουκά.



Ότι ο 84χρονος σήμερα Πάγκαλος βιώνει μια από τις δυσκολότερες περιόδους της ζωής του. Πως ζει ολομόναχος, χωρίς οικογένεια, φίλους κι ανθρώπους που να τον νοιάζονται και να τον αγαπούν. Ότι δεν διαθέτει πλέον τη διαύγεια του παρελθόντος και πως λογής λογής προβλήματα, υγείας και οικονομικά, διαδέχονται το ένα το άλλο οδηγώντας τον σε προσωπικό αδιέξοδο. «Αυτά είναι όσα λένε. Είναι αλήθεια;», τον ρωτώ.

Στα όρια της φτώχειας

Το βλέμμα του φίλου του καρφώνεται τώρα στο δικό μου. Μέσα του, κρατά γερές δόσεις έκπληξης, τόνους αποτροπιασμού. Σαν να μιλάει, σαν να φωνάζει, σαν να «σκοτώνει».

Ακολουθεί ένα παρατεταμένο γέλιο κι ύστερα σιωπή μέχρι τα επόμενα λόγια του: «Ποιοι τα λένε αυτά; Πού τον είδαν, για να τα πουν; Ο Θόδωρος τα έχει τετρακόσια, το μυαλό του λάμπει ακόμη σαν διαμάντι. Έξω δεν βγαίνει για την ώρα, διότι φοβάται μην αρρωστήσει. Διανύει πλέον την όγδοη δεκαετία της ζωής του και δεν θέλει να διακινδυνεύσει την υγεία του με όλα αυτά που κυκλοφορούν. Από εκεί και ύστερα είναι καλά και είναι ευτυχισμένος. Έχει πλάι του τη σύζυγό του, Χριστίνα, που τον φροντίζει όσο κανείς, έχει τα βιβλία του, που τόσο αγαπά, έχει την ησυχία που αποζητούσε. Είναι περήφανος για τα παιδιά του, τα τρία μικρότερα πέρασαν όλα σε σχολές στην Ελλάδα. Το ένα από τα δίδυμα αγόρια μπήκε στη Νομική, το άλλο στο Ιστορικό-Αρχαιολογικό, ενώ η μικρή του κόρη του στο Πάντειο. Αυτά τα Χριστούγεννα τα πέρασαν οικογενειακά κι εύχομαι να περάσουν πολλά ακόμη μαζί. Από εκεί
Όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου 15 χρόνια, όταν πέθανε άκληρη μια πρώτη εξαδέλφη του πατέρα του και του άφησε το διαμέρισμα όπου μένει τώρα στο Κολωνάκι, κάποια ακίνητα και μερικά κτήματα
και ύστερα η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια αντιμετώπισε πολλές οικονομικές δυσκολίες. Όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου 15 χρόνια, όταν πέθανε άκληρη μια πρώτη εξαδέλφη του πατέρα του και του άφησε το διαμέρισμα όπου μένει τώρα στο Κολωνάκι, κάποια ακίνητα και μερικά κτήματα. Τότε έκανε το λάθος να αποδεχθεί την κληρονομιά χωρίς να γνωρίζει ότι η θεία του χρωστούσε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό στην Εφορία, με αποτέλεσμα να βρεθεί αντιμέτωπος με ένα χρέος που άγγιζε τα 480.000 ευρώ. Δεν είχε τα χρήματα, του ήταν δύσκολο να αντεπεξέλθει σε διακανονισμούς, προσπάθησε ανεπιτυχώς να πουλήσει κάποια ακίνητα, η υποτιθέμενη Αριστερά του Τσίπρα τού την είχε στημένη στη γωνία και κάπου εκεί, το 2016, ξεκίνησε ο οικονομικός γολγοθάς του».



Τι συνέβη

Ήταν Απρίλιος του 2012, μετά από 31 χρόνια βουλευτικής θητείας και 11 συνεχείς επανεκλογές, όταν ο Θόδωρος Πάγκαλος λαμβάνει σύνταξη ίση προς την εκάστοτε βουλευτική αποζημίωση, ήτοι 5.905 ευρώ τον μήνα. Σταδιακά και με τις περικοπές που έγιναν σε όλες τις συντάξεις των Ελλήνων, το ποσό υποχωρεί στα 2.250 ευρώ, ενώ λίγο αργότερα, και συγκεκριμένα τους τρεις πρώτους μήνες του 2016, η σύνταξη που του καταβάλλεται κατεβαίνει στα 1.846,66 ευρώ και, παρά τις επίμονες ερωτήσεις του προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, δεν λαμβάνει καμία απάντηση.

Η βόμβα της κατάσχεσης σκάει ωστόσο στα χέρια του έναν μήνα μετά, τον Απρίλιο του ίδιου έτους, όταν του κοινοποιείται έγγραφο κατά το οποίο κατάσχεται το σύνολο του εισοδήματός του «έναντι οφειλών προς το Δημόσιο». Όπως επισημαίνει πρόσωπο από το περιβάλλον του: «Το περίεργο και πρωτοφανές, θα έλεγα, ήταν ότι το ακατάσχετο, που ίσχυε και ισχύει για όλους τους Έλληνες πολίτες αναλόγως του εισοδήματός τους (το ποσό για το αναγκαίο εισόδημα επιβίωσης υπολογιζόταν τότε περίπου στα 1.250 ευρώ), δεν ίσχυσε για εκείνον.



Καμία απάντηση

Τηλεφώνησε αμέτρητες φορές στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ωστόσο ποτέ και κανείς δεν του έδωσε μια σαφή απάντηση. Έστειλε επιστολή μέχρι και στον τότε υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, αλλά αυτό που έλαβε ήταν η σιωπή του. Πώς πέρασε για σχεδόν τρία χρόνια; Μην το ρωτάτε. Ζούσε στα όρια της φτώχειας. Τον συντηρούσαν οι φίλοι του. Ο ένας του έφερνε λάδι, ο άλλος φρούτα και λαχανικά, κάποιοι άλλοι ό,τι μπορούσαν. Ο πόλεμος που εξαπέλυσε στο πρόσωπό του η τότε εξουσία ήθελε να τον τελειώσει. Και ήταν ένας πόλεμος πέρα για πέρα ανέντιμος…».

Νικητής κατά του Δημοσίου

Στις 19 Οκτωβρίου του 2018 ο Πάγκαλος αποφασίζει να κάνει αγωγή κατά του ΕΦΚΑ, ζητώντας να του καταβληθεί το ποσό των 22.967,25 ευρώ ως αποζημίωση για την αποκατάσταση της ζημίας που υπέστη από την παράνομη καταβολή σε αυτόν από τον Ιούλιο του 2016 έως τον Οκτώβριο του 2018 συνταξιοδοτικών παροχών μικρότερου ύψους σε σχέση με το ακατάσχετο ποσό συντάξεων που προβλέπει ο Κώδικας Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων.

Στα επίσημα ενημερωτικά σημειώματα που είχαν εκδοθεί από τις ηλεκτρονικές εφαρμογές προσωποποιημένης πληροφόρησης του ΕΦΚΑ προκύπτει ότι υπήρχαν μήνες κατά τους οποίους ο άλλοτε παντοδύναμος Πάγκαλος λάμβανε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ως βουλευτική σύνταξη το μηνιαίο ποσό των… 0,30 ευρώ για να ζήσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι, μαζί με τη σύνταξή του από το Ταμείο Νομικών κι από το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, το ποσό των μηνιαίων συντάξιμων αποδοχών του κυμαινόταν κατά μέσο όρο στα 400 ευρώ.



«Επειδή έβγαλε γλώσσα»

Για να ζήσει ο ίδιος και τα τρία μικρότερα παιδιά του… «Με τρόπο αναίσχυντο, του αρνήθηκαν το αναγκαίο εισόδημα επιβίωσης που δικαιούτο όπως κάθε Έλληνας πολίτης. Κι αυτό επειδή είχε βγάλει γλώσσα στην κυβέρνηση του Τσίπρα», λέει ο φίλος του και συνεχίζει: «Πριν από περίπου έναν χρόνο αναγκάστηκε να πουλήσει το πατρικό του σπίτι στου Παπάγου για να μπορέσει να ζήσει. Όσον αφορά τώρα στην έκβαση της δικαστικής του μάχης με το Δημόσιο, στέφθηκε νικητής, καθώς η απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου υποχρεώνει τον εναγόμενο e-efka να καταβάλει στον ενάγοντα το ποσό των 22.951,54 ευρώ.

Το εν λόγω ποσό, αν και άμεσα απαιτητό, επέλεξε να μην το λάβει ακόμη, καθώς η υπόθεση βρίσκεται στο Εφετείο. Όπως και να ’χει, σήμερα έχει κάνει ρύθμιση για τις καταβολές στην Εφορία, έχουν αρθεί οι κατασχέσεις και λαμβάνει κανονικά τη σύνταξή του. Προσπάθησαν να του στερήσουν το δικαίωμα της αξιοπρεπούς διαβίωσης, για να τον σκοτώσουν. Προς μεγάλη τους απογοήτευση, ο Πάγκαλος είναι ακόμη ζωντανός. Και νικητής».

*Το ρεπορτάζ της Ρομίνας Ξύδα δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή της Κυριακής στις 29 Ιανουαρίου 2023.