Το τελευταίο «αντίο» στο γνωστό σκηνοθέτη Ερρίκο Ανδρέου είπαν χθες στο Κοιμητήριο Παλαιού Φαλήρου συγγενείς και φίλοι. Από την κηδεία του όμως έλειπε η αγαπημένη του Νόρα Βαλσάμη, η οποία δεν ήταν σε θέση να παραστεί, καθώς δεν της το επιτρέπει η υγεία της. 

Απαρηγόρητος ήταν ο γιος του Έρικ, που έπρεπε να αποχαιρετήσει τον πατέρα του, ενώ την ίδια στιγμή και η υγεία της μητέρας του είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση. Στο πλευρό του αυτή τη δύσκολη στιγμή στάθηκαν συγγενείς και φίλοι.

Ημέρα γενεθλίων

Τραγική ειρωνεία; Η χθεσινή μέρα τα προηγούμενα χρόνια για το σπίτι της οικογένειας ήταν ημέρα χαράς, καθώς ήταν τα γενέθλια της Νόρας Βαλσάμη. Έχει γεννηθεί στις 24 Ιανουαρίου του 1948 και φέτος την ημέρα των γενεθλίων ήταν και η κηδεία του συζύγου της. Χθες το μεσημέρι στο Κοιμητήριο Παλαιού Φαλήρου βρέθηκαν όλοι εκείνοι που αγάπησαν τον Ερρίκο Ανδρέου μέσα στην πορεία της ζωής του και από το έργο του.



Ο σκηνοθέτης έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου σε ηλικία 84 ετών έπειτα από πολύμηνη μάχη με διάφορα προβλήματα υγείας. Ο θάνατός του βύθισε στο πένθος την οικογένειά του, ενώ τα λόγια που έγραψε ο γιος του λίγο μετά την ανακοίνωση της τραγικής είδησης αντικατοπτρίζουν τον πόνο τους.



«Πατέρα μου, θα σε έχω για πάντα στην καρδιά μου, όσο θα υπάρχω. Σ’ ευχαριστώ για όλα, καλό παράδεισο», έγραψε χαρακτηριστικά ο Ερρίκος Ανδρέου τζούνιορ. Στο τελευταίο «αντίο» στο Κοιμητήριο του Παλαιού Φαλήρου βρέθηκαν οι: Άννα Φόνσου, Κώστας Πρέκας, Μαίρη Βιντιάδου, Θάνος Καληώρας, Νταίζη Λεμπέση και πολλοί άλλοι. Ο καταξιωμένος σκηνοθέτης και σύζυγος της Νόρας Βαλσάμη αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και νοσηλευόταν από τον Αύγουστο. Από το πλευρό του δεν έλειπε η Νόρα Βαλσάμη, με την οποία έζησαν μαζί 56 ολόκληρα χρόνια. Το τελευταίο διάστημα ωστόσο η κατάστασή της είχε επιδεινωθεί.



Αχώριστοι μέχρι το τέλος

Η ηθοποιός και ο σκηνοθέτης ήταν ένα από τα πιο αγαπημένα ζευγάρια. Σχεδόν αχώριστοι από την ημέρα που γνωρίστηκαν. Παντρεύτηκαν στις 18 Ιουνίου 1973, μετά από 6 χρόνια σχέσης. Είχαν γνωριστεί κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «Τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι» της Φίνος Φιλμ. Μαζί απέκτησαν ένα γιο, τον Κωνσταντίνο-Ερρίκο τζούνιορ. Έζησαν μία ήρεμη ζωή και ο ένας στήριζε τον άλλο μέχρι τέλους. Τα τελευταία χρόνια όμως εκτός από τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζαν τους χτύπησαν την πόρτα και τα οικονομικά, με αποτέλεσμα να βρεθούν αντιμέτωποι με τον εφιάλτη του πλειστηριασμού.



Ήταν το 2018 όταν βγήκε στη δημοσιότητα η είδηση ότι η οικογένεια αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα λόγω χρεών στις τράπεζες και κινδύνευε να χάσει το σπίτι της στη Ραφήνα, ένα διαμέρισμα 50 τετραγωνικών  στο οποίο έμενε ο γιος τους, καθώς ο Ερρίκος Ανδρέου και η Νόρα Βαλσάμη είχαν μετακομίσει στη Σύρο. Ο ίδιος σε μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις είχε αναφέρει: «Είχα ξανοιχτεί με δύο δάνεια. Δύσκολες καταστάσεις… Προστασία των τραπεζών βλέπουμε μόνο και όχι των ανθρώπων. Άσχημο συναίσθημα, γιατί λες “Δούλευα μια ζωή ολόκληρη κι έφτασα να μην μπορώ να κάνω το ένα και τ’ άλλο, το σχετικά απλό;”.



Κλονισμένη υγεία

Όπως ήταν φυσικό, όλη αυτή η κατάσταση επιβάρυνε ακόμη περισσότερο την ήδη κλονισμένη υγεία της Νόρας Βαλσάμη, που τα τελευταία χρόνια ζει απομονωμένη σε βουνό στη Σύρο. Οι πόνοι στη μέση της την έχουν καταρρακώσει, ζει σχεδόν καθηλωμένη στο κρεβάτι. «Επέμβαση δεν μπορώ να κάνω γιατί δεν αντέχει ο οργανισμός μου καθώς είναι επικίνδυνη» είχε πει σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις της.



Σήμερα, μετά την ασθένεια και το θάνατο του Ερρίκου, η γνωστή ηθοποιός είναι αγνώριστη, σχεδόν ανήμπορη να αυτοεξυπηρετηθεί εξαιτίας των σοβαρών κινητικών προβλημάτων που την έχουν καθηλώσει και, δυστυχώς, επιδεινώνονται.

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα On Time.