«Ο Παπασταύρου είναι ικανός και ξέρει πολύ καλά τα ευρωπαϊκά»: Τη φράση αυτή άκουσε το 1999 ο Κώστας Καραµανλής από κορυφαίο στέλεχος της Νέας ∆ηµοκρατίας, όταν του πρότεινε -και το δέχθηκε- να τοποθετήσει τον νεαρό τότε δικηγόρο στο ευρωψηφοδέλτιο του κόµµατος (σε µη εκλόγιµη θέση).

Την ίδια φράση άκουσε το 2010 ο Αντώνης Σαµαράς, όταν συνεργάτης του επεσήµανε πως ο τότε γραµµατέας ∆ιεθνών Σχέσεων της Ν.∆. πρέπει να αξιοποιηθεί στον στενό πυρήνα της ηγετικής οµάδας του κόµµατος.

Εγινε ο βασικός διαπραγµατευτής µε την τρόικα και επί δύο χρόνια σήκωσε το µεγαλύτερο βάρος των δύσκολων συζητήσεων και των σύνθετων διαβουλεύσεων µε τους Πολ Τόµσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν χρειαζόταν να ακούσει από κάποιον µια τέτοια φράση. Από το 1978, όταν οι δύο συµµαθητές κάθισαν για πρώτη φορά τυχαία στο διπλανό θρανίο, γνωρίζει πολύ καλά τον Παπασταύρου και τη διαδροµή του: Μετά το Κολλέγιο Αθηνών, ακολούθησε η Νοµική Αθηνών, από όπου αποφοίτησε πρώτος στη χρονιά του, το 1990. Αµέσως έγινε δεκτός για µεταπτυχιακό στο Χάρβαρντ και έµεινε στις ΗΠΑ για δύο χρόνια, ξεκινώντας τη δικηγορία σε µεγάλη δικηγορική εταιρεία. Επέστρεψε στην Ελλάδα και έφτασε να γίνει εταίρος σε ένα από τα µεγάλα δικηγορικά γραφεία των Αθηνών, ενώ ταυτόχρονα ενεργοποιήθηκε ζωηρά στην ΟΝΝΕ∆ του Κωστή Χατζηδάκη, στο κοµµάτι των διεθνών σχέσεων, και έγινε µάλιστα στα τέλη της δεκαετίας του ’90 πρόεδρος της DEMYC, της µεγαλύτερης τότε Νεολαίας των ευρωπαϊκών κεντροδεξιών κοµµάτων, όταν πια πρόεδρος της «γαλάζιας» Νεολαίας ήταν ο Γιάννης Οικονόµου.

Οσοι τον γνώριζαν από εκείνα τα χρόνια δεν εξεπλάγησαν που τον είδαν να συνοδεύει για πρώτη φορά τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως πρωθυπουργό στο πρόσφατο ταξίδι του στα ελληνικά µειονοτικά χωριά της Αλβανίας.
papastavrou


Το 1993, ο Παπασταύρου ήταν ο πρώτος εκπρόσωπος της ΟΝΝΕ∆ που είχε επισκεφθεί τα µέρη αυτά και είχε µείνει στη ∆ερβιτσάνη, κρατώντας από τότε επαφές µε τους ανθρώπους που γνώρισε. ∆εν εξεπλάγησαν, επίσης, µε την επιστροφή του -άτυπα προς το παρόν- στο Μέγαρο Μαξίµου όσοι είχαν ζήσει από κοντά την περίοδο διακυβέρνησης του Αντώνη Σαµαρά: Βλέποντας το παράδειγµα της Πορτογαλίας, που είχε δηµιουργήσει θέση υφυπουργού µε αποκλειστική αρµοδιότητα τη διαπραγµάτευση µε Ε.Ε. - ΕΚΤ - ∆ΝΤ, ο τότε πρωθυπουργός αποφάσισε να δηµιουργήσει µια αντίστοιχη θέση, εντός ωστόσο του Μαξίµου.

Ο Σταύρος Παπασταύρου έγινε ο βασικός διαπραγµατευτής µε την τρόικα και επί δύο χρόνια σήκωσε το µεγαλύτερο βάρος των δύσκολων συζητήσεων και των σύνθετων διαβουλεύσεων µε τους Πολ Τόµσεν (∆ΝΤ), Ματίας Μορς (Κοµισιόν) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ). Πριν καταλήξει στον Γκίκα Χαρδούβελη, ο Σαµαράς σκέφτηκε σοβαρά να τοποθετήσει τον Παπασταύρου ως διάδοχο του Γιάννη Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονοµικών, ενώ είχε ουσιαστικά αποφασίσει να τον τοποθετήσει στο ευρωψηφοδέλτιο το 2014 σε εκλόγιµη θέση - µέχρι που λίγους µήνες πριν άλλαξε τελικά το εκλογικό σύστηµα και καταργήθηκε η λίστα.

H μεγάλη απώλεια για τον Σταύρο Παπασταύρου

Ακολούθησε µια δεύτερη µεγάλη δύσκολη περίοδος για τον Σταύρο Παπασταύρου. Η πρώτη ήταν σε προσωπικό επίπεδο, όταν έχασε τη γυναίκα του, µε τον µοναχογιό τους µάλιστα σε ηλικία µόλις 2 ετών. Η δεύτερη ήταν σε πολιτικό επίπεδο, όταν βρέθηκε στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ, που επιχείρησε να τον αναγάγει σε σύµβολο διαφθοράς και διαπλοκής. Το καλοκαίρι του 2021, έπειτα από έξι χρόνια δικαστικών «µαχών» και έντονης πολιτικής διαµάχης γύρω από το πρόσωπό του, ο Παπασταύρου απαλλάχθηκε µε αµετάκλητο βούλευµα από όλες τις κατηγορίες που του είχαν αποδοθεί σχετικά µε τη λίστα Λαγκάρντ και φορολογικές εκκρεµότητες. Εναν χρόνο αργότερα, συζήτησε για πρώτη φορά µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη την προοπτική ένταξής του στην οµάδα συµβούλων και συνεργατών του πρωθυπουργού, κάτι που πλέον αρχίζει σταδιακά να υλοποιείται.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά το Σάββατο 21/1