Σαν σήμερα, στις 18 Ιανουαρίου 1996, ο Κώστας Σημίτης εκλέχθηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ διάδοχος του Ανδρέα Παπανδρέου στην πρωθυπουργία και την προεδρία του Κινήματος.

Συνυποψήφιοί του ήταν οι Άκης Τσοχατζόπουλος, Γεράσιμος Αρσένης και Γιάννης Χαραλαμπόπουλος.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε υπογράψει νωρίτερα, το βράδυ της 15ης Ιανουαρίου 1996, το κείμενο της παραίτησής του μέσα από το Ωνάσειο, όπου νοσηλευόταν, έπειτα από πιέσεις στενών του ανθρώπων.


Η κακή σχέση του Ανδρέα Παπανδρέου με τον Σημίτη

Εκ του αποτελέσματος φάνηκε ότι ο Κώστας Σημίτης είχε προετοιμαστεί χρόνια πριν για τη διαδοχή. Κανείς δεν περίμενε ότι θα ήταν εκείνος ο οποίος θα αντικαθιστούσε στην προεδρία τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Είναι αλήθεια ότι ο Κώστας Σημίτης δεν τα πήγαινε ποτέ καλά με τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Οι προστριβές μεταξύ τους είχαν ξεκινήσει από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, όταν ο Κώστας Σημίτης ως υπουργός Οικονομίας είχε ανακοινώσει προγράμματα περικοπών και λιτότητας, μια πολιτική αντίθετη από αυτήν που ήθελε ο πρόεδρος του Κινήματος.

Το φθινόπωρο του 1994 συγκροτήθηκε η ομάδα των τεσσάρων, με τη Βάσω Παπανδρέου, τον Κώστα Σημίτη, τον Θόδωρο Πάγκαλο και τον Παρασκευά Αυγερινό, και η εσωκομματική σύγκρουση έγινε όλο και πιο σκληρή. Πολλά στελέχη έβαλλαν πλέον ευθέως κατά του Ανδρέα Παπανδρέου.

Στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη στο Περιστέρι στις 6 Ιουλίου 1995 ο Ανδρέας έστειλε ένα καθαρό μήνυμα στον Κώστα Σημίτη. «Δεν μπορεί κάποιος να μετέχει στην κυβέρνηση και ταυτόχρονα να την υποσκάπτει».

Λίγο αργότερα, ο Ανδρέας Παπανδρέου τον αποδοκίμασε από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και τον οδήγησε σε παραίτηση. Στις επόμενες συνεδριάσεις της Κ.Ε. κατέστησε σαφές ότι δεν είναι εύκολος αντίπαλος. «Όσοι αναζητούν έναν Ανδρέα Παπανδρέου πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ υπό περιορισμό, επιτροπεία και κηδεμονία να τον αναζητήσουν αλλού. Εγώ δεν προσφέρομαι».

Η Βάσω Παπανδρέου τον προκάλεσε επίσης σε μία από τις συνεδριάσεις του ΠΑΣΟΚ διασχίζοντας την αίθουσα για να του δώσει ένα σημείωμα με το οποίο ζητούσε τον λόγο.

O Παπανδρέου διάβασε το χαρτί, είπε ένα «μάλιστα» και μετά έβγαλε την ιστορική ομιλία, λέγοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν κληρονομείται, ούτε μοιράζεται». Ο Σημίτης τότε απάντησε: «Δεν είμαστε υπάλληλοι. Είμαι συνιδρυτής του ΠΑΣΟΚ».


«…Αλλά ο Σημίτης δεν είναι ΠΑΣΟΚ»

Ο Σπύρος Καραχάλιος, πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρών και μέλος του ΠΑΣΟΚ, δικηγόρος, δεν διστάζει να μιλήσει κόντρα στον Κ. Σημίτη και να αποκαλύψει μάλιστα και έναν μύθο που δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ, ωστόσο όπως λέει ο ίδιος στο pelop.gr, κυκλοφορεί χρόνια.

«Ο μύθος, που δεν ξέρω αν αληθεύει ή όχι, λέει ότι κάποια μέρα ο Ανδρέας Παπανδρέου απαντώντας σε απορίες του Κώστα Σκανδαλίδη γιατί φερόταν έτσι του Σημίτη και τον πήγαινε μία στο ένα υπουργείο και μία στο άλλο, ενώ ήταν παραγωγικός, τον κοίταξε και του είπε: "Ναι, Κώστα, έχεις δίκιο. Αλλά ο Σημίτης δεν είναι ΠΑΣΟΚ"».


Η νύχτα των διαδόχων

Στις 18 Ιανουαρίου 1996 ο Σημίτης αναδείχθηκε πρωθυπουργός της Ελλάδας, με 86 ψήφους έναντι 75 του Άκη Τσοχατζόπουλου, στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ενώ βρέθηκαν 6 λευκά ψηφοδέλτια.

Οι υποψήφιοι ήταν τέσσερις: ο Άκης Τσοχατζόπουλος ο οποίος εκτελούσε ήδη χρέη πρωθυπουργού, ο Κώστας Σημίτης, ο Γεράσιμος Αρσένης και ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος.

Στον πρώτο γύρο ο Άκης Τσοχατζόπουλος και ο Κώστας Σημίτης έλαβαν από 53 ψήφους και πέρασαν στον δεύτερο γύρο.

Στη δεύτερη ψηφοφορία ο Κώστας Σημίτης πήρε 86 ψήφους έναντι 75 του Ακη Τσοχατζόπουλου, ενώ έξι  ψηφοδέλτια ήταν λευκά. Έξι άνθρωποι όλοι κι όλοι έκριναν ποιος θα είναι πρωθυπουργός.

Ο Κώστας Σημίτης στην πραγματικότητα οφείλει την εκλογή του σε μια ομάδα 4-5 βουλευτών που επηρέαζε ο Γιώργος Παπανδρέου (τον οποίο αντάμειψε δίνοντάς του εκείνος πλέον το… δαχτυλίδι της διαδοχής).


Και μια διαβολική σύμπτωση

Ωστόσο, μέχρι εκείνη την ώρα τίποτα δεν είχε κριθεί και η τελική αναμέτρηση παραπέμφθηκε στο 4ο Συνέδριο, στις 27 Ιουνίου 1996.

Θα ήταν αναμέτρηση μέχρις εσχάτων ανάμεσα στον Ανδρέα Παπανδρέου, που παρέμεινε πρόεδρος, και τον Κώστα Σημίτη, που ήταν ήδη πρωθυπουργός.

Όμως τα ξημερώματα της 23ης Ιουνίου ο Ανδρέας άφησε στην Εκάλη την τελευταία του πνοή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ημέρα θανάτου του Ανδρέα Παπανδρέου είναι η μέρα γενεθλίων του Κώστα Σημίτη.

*Πηγή: tanea.gr