«Ήταν τα πάντα. Είναι ένας άνδρας. Δεν είναι ρεζέρβα». Με αυτά τα λόγια της Μέγκαν Μαρκλ για τον σύζυγό της μετά τη γέννηση της κόρης τους Λίλιμπετ Νταϊάνα τελειώνει το αυτοβιογραφικό πόνημα του πρίγκιπα Χάρι «Spare», το οποίο έχει καταγράψει ρεκόρ πωλήσεων από τις πρώτες ημέρες κυκλοφορίας του και ταυτόχρονα έχει βάλει νέους μπελάδες στο κεφάλι της βρετανικής βασιλικής οικογένειας.

spare
«Spare», λοιπόν, ο τίτλος του βιβλίου του δούκα του Σάσεξ, που στα ελληνικά σημαίνει «εφεδρικός» και προέρχεται από ένα παλιό ρητό στους κόλπους της αριστοκρατίας, που υποστηρίζει ότι ο πρωτότοκος είναι κληρονόμος και ο δεύτερος γιος είναι εφεδρικός, σε περίπτωση που του συμβεί οτιδήποτε. Άλλωστε, όπως γράφει και στα απομνημονεύματά του ο ίδιος ο Χάρι, ολόκληρη η ζωή του περιστράφηκε γύρω από αυτή λογική.

harry


«Ήμουν η σκιά, το στήριγμα, το εναλλακτικό σχέδιο. Με έφεραν στον κόσμο για την περίπτωση που συνέβαινε κάτι κακό στον Γουίλι», γράφει χαρακτηριστικά ο δούκας του Σάσεξ. «Υπέροχα! Τώρα μου έδωσες έναν διάδοχο και έναν εφεδρικό, η δουλειά μου τελείωσε», φέρεται να είπε ο Κάρολος μετά τη γέννησή του στην Νταϊάνα.

Στην αυτοβιογραφία του ο γιος του σημερινού βασιλιά της Βρετανίας αναφέρεται στα παιδικά του χρόνια, στο τραύμα που του άφησε ο θάνατος της μητέρας του, στην άρνησή του να πιστέψει για χρόνια ότι η Νταϊάνα είναι νεκρή και στις προσπάθειες να επικοινωνήσει μαζί της με μέντιουμ, στις προβληματικές σχέσεις του με τον πατέρα του και τον ρόλο της Καμίλα πίσω από τις διαρροές, αλλά και στη ρήξη που επήλθε μεταξύ του ίδιου και του πρίγκιπα της Ουαλίας Ουίλιαμ.
kamila

Σε αποσπάσματα από το βιβλίο του, ο Χάρι χαρακτηρίζει «επικίνδυνη» τη σύζυγο του πατέρα του, Καμίλα, και σημειώνει μεταξύ άλλων ότι το δικό του συμφέρον «θυσιάστηκε στον βωμό των PR (δημοσίων σχέσεων) της Καμίλα»


kiss
 Ωστόσο, με μια πιο προσεκτική ανάγνωση στην αυτοβιογραφία του βλέπουμε βασικά στοιχεία της ψυχοσύνθεσης, ενώ μέσα από τις αφηγήσεις του σταχυολογούνται οι λόγοι που οδήγησαν στο megxix.

O πρίγκιπας Χάρι, πέρα από τα παδικά του χρόνια και τα χρόνια του Στρατού, αναφέρεται εκτενώς στις ίντριγκες μέσα στο παλάτι του Μπάκιγχαμ που θυμίζουν… Βυζάντιο, αφήνει υπόνοιες ότι πίσω από πολλές διαρροές για τις σχέσεις των Σάσεξ με τους Κέιμπριτζ προήλθαν από τη σημερινή βασιλική σύζυγο και μας βάζει στα ενδότερα του Μπάκιγχαμ, περιγράφοντας με πικρία ομηρικούς καβγάδες μεταξύ των δύο δουκισσών, επιβεβαιώνοντας όσα γράφονταν κατά καιρούς στα βρετανικά ταμπλόιντ για το χάσμα μεταξύ Κέιτ και Μέγκαν.
megan

«Γύρισα και βρήκα τη Μεγκ στο πάτωμα να κλαίει», γράφει ο Χάρι, περιγράφοντας την κατάσταση στην οποία αντίκρισε την τότε μνηστή του ύστερα από αντιπαράθεση που είχε με τη σύζυγο του αδερφού του και ο λόγος; Το μήκος του φορέματος της πριγκίπισσας Σάρλοτ, η οποία ήταν παράνυμφος στον γάμο του μικρότερου γιου του Καρόλου, o Τύπος τότε έγραφε ότι οι δύο βασιλικές νύφες «σφάχτηκαν» για τα καλσόν των παιδιών, καθώς η Μέγκαν Μαρκλ δεν ήθελε να φορούν, ενώ η Κέιτ επικαλέστηκε το πρωτόκολλο και είπε ότι είναι απαραίτητο. Γενικότερα στα απομνημονεύματα του Χάρι αναφέρεται η ενόχληση της συζύγου του για την «παρεμβατική Κάθριν» στις γαμήλιες προετοιμασίες.
wedding2

Και αυτό ήταν η αρχή, καθώς στο παλάτι του Κέσιγκτον έλαβε χώρα νέο επεισόδιο μεταξύ των άλλοτε «Fantastic four».

Ομηρικοί καβγάδες

kate
Τα δύο ζευγάρια συναντήθηκαν με σκοπό να εξομαλύνουν τις ταραγμένες σχέσεις τους, με τη Μέγκαν να επαναφέρει στη συζήτηση τα φορέματα των παρανύμφων, υποστηρίζοντας πως τα προβλήματα αυτά είχαν διογκωθεί από τις προετοιμασίες του γάμου. Τότε η Κέιτ απαίτησε συγγνώμη από τη Μέγκαν επειδή την προσέβαλε όταν αναφέρθηκε στις ορμόνες της μετά τη γέννα και υπονόησε ότι αυτό είχε επηρεάσει τη μνήμη της.

«Δεν είμαστε αρκετά κοντά για να μιλάς για τις ορμόνες μου», φέρεται να είπε η σύζυγος του Ουίλιαμ, με τη Μέγκαν να αποκρίνεται πως έτσι μιλάει με τις φίλες της. Η έντονη συζήτηση στη συνέχεια παρεκτράπηκε, με τον Ουίλιαμ να υψώνει το δάχτυλο στη νύφη του, χαρακτηρίζοντάς την αγενή. «Αν δεν σε πειράζει, κράτα το δάχτυλό σου μακριά από το πρόσωπό μου», φέρεται να απάντησε η Μέγκαν Μαρκλ, με το ρήγμα στις σχέσεις τους να μοιάζει πια οριστικό.

H «δύσκολη», «αγενής» και «σκληρή» Μέγκαν

kate_megkan
Έντονη αίσθηση στο βιβλίο του Χάρι προκάλεσε η σωματική επίθεση που ισχυρίζεται ότι υπέστη από τον αδερφό του, κατά τη διάρκεια διαφωνίας και πάλι αναφορικά με την Αμερικανίδα σύζυγό του. Ο Χάρι λέει πως ο Ουίλιαμ αποκάλεσε τη Μέγκαν «δύσκολη», «αγενή» και «σκληρή», κάτι που ο Χάρι αποκαλεί «παπαγαλία της αφήγησης του Τύπου». «Με άρπαξε από τον γιακά, έκοψε το κολιέ μου και με έριξε στο πάτωμα», περιγράφει, λέγοντας πως «προσγειώθηκε» στο μπολ με το φαγητό του σκύλου. Όπως αποκαλύπτει ο ίδιος, δεν μίλησε στη Μέγκαν για το θλιβερό περιστατικό, κάτι που διαπίστωσε αργότερα η ίδια από τα σημάδια στο σώμα του λόγω της πτώσης.

Τα άρθρα της αδερφής του Μπόρις Τζόνσον

nazi
Σε κάθε σελίδα του βιβλίου του ο Χάρι δεν κρύβει την απέχθειά του για τα βρετανικά μίντια και τον τρόπο που χειρίστηκαν τις προσωπικές του υποθέσεις, από το δυστύχημα της Νταϊάνα, τα χρόνια στο Ίτον και τη χρήση ναρκωτικών ουσιών, τη στολή ναζί που φόρεσε σε πάρτι –κατόπιν παρότρυνσης του Ουίλιαμ και της Κέιτ, όπως αποκαλύπτει στο «Spare»- έως και τη σχέση του με τη γυναίκα της ζωής του.

Αναφέρεται με οργή στην «Daily Mail», τη «Sun», την «Express», τη «Mail» για τα δημοσιεύματα για τη Μέγκαν, τα οποία εμπεριείχαν ρατσιστικά σχόλια, την αποκαλούσαν «χασικλού», της καταλόγιζαν συμμετοχή σε πορνό, καταφέρονταν κατά της οικογένειάς της και συνέβαλαν στον μεγαλύτερο βαθμό στην απόφασή τους να αφήσουν το Λονδίνο και να μετοικίσουν στις ΗΠΑ.

Σε ένα απόσπασμα του βιβλίου, μάλιστα, ο Χάρι αναφέρεται σε ένα προσβλητικό άρθρο της «Mail» για τη σύντροφό του, το οποίο έφερε την υπογραφή της αδερφής του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον.

Η Ρέιτσελ Τζόνσον έγραψε τότε εξοργίζοντας τον πρίγκιπα ότι ένα παιδί του Χάρι και της Μέγκαν θα επηρέαζε γενετικά τη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας. «Αν γεννηθεί παιδί, τότε οι Γουίνδσορ θα πήξουν λίγο το νερωμένο, γαλάζιο αίμα τους, το κάτωχρο δέρμα και τα κόκκινα μαλλιά που κληρόνομησαν από τη Σπένσερ με πλούσιο εξωτικό DNA», έγραψε η Τζόνσον και ισχυρίστηκε ότι η μητέρα της Μέγκαν, Ντόρια, καταγόταν από την κακόφημη πλευρά της πόλης, φέρνοντας ως απόδειξη τα ράστα μαλλιά της! «3 εκατ. άνθρωποι διάβασαν τις βρομιές για την Ντόρια», σχολιάζει ο πρίγκιπας Χάρι.

Τα κωδικά ονόματα και τα ψευδώνυμα του «Spare» 

Για όποιον έχει παρακολουθήσει το «The Crown» θα γνωρίζει ότι στους διαλόγους των ανώτερων μελών της βασιλικής οικογένειας τα συνθηματικά ονόματα και παρατσούκλια είναι εξαιρετικά συνήθη.

«Εκλιπαρούσε τον πατέρα του, Κάρολο, να μην παντρευτεί την Καμίλα, γιατί φοβόταν ότι θα γίνει η κακιά μητριά»
 Έτσι και ο Χάρι στο βιβλίο αναφέρεται σε διάφορες κωδικές ονομασίες που χρησιμοποιεί για τους παλατιανούς.

«The Bee, the Wasp and the Fly»: Πρόκειται για τρεις βασιλικούς συμβούλους που ισχυρίζεται ότι τον υπονόμευσαν στη διάσημη πλέον σύνοδο κορυφής του Σάντρινγκχαμ το 2020. Οι «Times» ανέφεραν ότι η «Μέλισσα» είναι η κωδική ονομασία του ιδιωτικού γραμματέα της βασίλισσας Ελισάβετ Β', Sir Edward Young, ο Κλάιβ Άλντερτον, ο ιδιωτικός γραμματέας του Τσαρλς, είναι «η Σφήκα» και ο ιδιωτικός γραμματέας του Γουίλιαμ, Σάιμον Κέις, είναι «η Μύγα».

drugs
Ο «Billy the Rock» ήταν ο ιδιωτικός του σωματοφύλακας για πολλά χρόνια. «Tiggy» αποκαλεί την νταντά των Χάρι και Ουίλιαμ, η οποία υπήρξε προσωπική βοηθός του Καρόλου επί σειρά ετών, ενώ όσο για τον «Ηλίθιο και τον Πανηλίθιο», πρόκειται για δύο παπαράτσι οι οποίοι τον ακολουθούσαν σε κάθε του βήμα.

Παρά τις αψιμαχίες, αποκαλεί «Willy» τον αδερφό του, «Pa» τον πατέρα του, «Aunt Margo» την πριγκίπισσα Μαργαρίτα και «Granny» την εκλιπούσα βασίλισσα Ελισάβετ, ενώ την προγιαγιά του βασιλομήτορα Ελισάβετ την αποκαλούσε χαϊδευτικά «Gan-Gan».

Την Καμίλα σε ορισμένα αποσπάσματα την αναφέρει ως «Other Woman», ενώ ο «Μάρκο» είναι ο Mark Dyer, ο βασιλικός βοηθός που διορίστηκε για να εποπτεύει τον Χάρι και να αποκαλύψει την «αλήθεια» για τα ναρκωτικά στο Ίτον.