Πόσες συσκέψεις στο Μαξίµου ή στα κεντρικά της ΝΔ έχουν διακοπεί επειδή χτύπησε το τηλέφωνο και στην άκρη της γραµµής βρισκόταν ο Κώστας, η Σοφία, ο Αλέξανδρος ή η ∆άφνη; Σίγουρα αρκετές, καθώς ο σηµερινός πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραµανλής και Αντώνης Σαµαράς, πέρα από την ηγεσία της χώρας, ήταν επιφορτισµένοι και µε τις απαιτητικές υποχρεώσεις του µπαµπά.

Τα άλλοτε «πρώτα παιδιά» της Ελλάδας µεγάλωσαν και έχουν χαράξει τη δική τους πορεία στον επαγγελµατικό στίβο. Kάποια ζουν και δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, ενώ άλλα επέλεξαν να ξεκινήσουν την πορεία τους στην Ελλάδα. Και όσο για τη λαϊκή ρήση που θέλει «το µήλο να πέφτει κάτω από τη µηλιά», σε ορισµένες περιπτώσεις το πολιτικό DNA «µιλάει», ενώ σε άλλες οι µέχρι στιγµής επιλογές των απογόνων Μητσοτάκη, Καραµανλή και Σαµαρά φαίνεται να απέχουν από την πολιτική παράδοση των οικογενειών τους.

Χιούμορ

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης Jr, εκτός από το βαρύ όνοµα του αείµνηστου πρώην πρωθυπουργού, έχει κληρονοµήσει και το χιούµορ του, ενώ, όπως έχει πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον µοναχογιό του, έχει πολλά στοιχεία που θυµίζουν τον πατέρα του, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Ο Κωνσταντίνος είναι η «µεγάλη αγάπη» της µητέρας του και ταυτόχρονα ο αυστηρότερος κριτής για τον πολιτικό Κυριάκο Μητσοτάκη. Και πώς θα µπορούσε να µην είναι πολιτικοποιηµένος ο νεότερος Μητσοτάκης, έχοντας µεγαλώσει σε ένα σπίτι µέσα στο οποίο διαµορφώθηκε µεγάλο µέρος της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας της Ελλάδας; Ο 24χρονος µοναχογιός του πρωθυπουργού, µετά τις σπουδές του στο Κολέγιο της Βοστώνης, ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία σε µονάδα του Πυροβολικού στον Εβρο, ενώ προς το παρόν ετοιµάζεται για τις µεταπτυχιακές του σπουδές.

«Συνειδητοποιημένος»

Όσοι τον ξέρουν µιλούν για έναν συνειδητοποιηµένο νέο, o οποίος στα πρώτα του επαγγελµατικά βήµατα µετά το πανεπιστήµιο και τον Στρατό επέλεξε να δει την πολιτική εκ των έσω, ως διαπιστευµένος βοηθός του Ισπανού ευρωβουλευτή και αντιπροέδρου του ΕΛΚ Εστέµπαν Γκονθάλεθ Πονς, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Όσο για την προσωπικότητά του, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης Junior είναι low profi le, λάτρης των σπορ, µε ιδιαίτερη αδυναµία στο χειµερινό σκι, ενώ παρακολουθεί ανελλιπώς την αγαπηµένη του οµάδα στο ποδόσφαιρο, τον Ολυµπιακό. Στα αγαπηµένα του αθλήµατα συγκαταλέγεται και το τένις, όπου µε την παρουσία του στηρίζει την αγαπηµένη του, την πρωταθλήτρια Μαρία Σάκκαρη.

Παράδοση

Πριν ασχοληθεί µε την πολιτική, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εργάστηκε ως οικονοµικός αναλυτής και σύµβουλος σε µεγάλους διεθνείς οµίλους και τράπεζες του εξωτερικού και της Ελλάδας, καριέρα την οποία φαίνεται να επέλεξε να ακολουθήσει και η πρωτότοκη κόρη του.

Η 25χρονη σήµερα Σοφία Μητσοτάκη συνέχισε την οικογενειακή παράδοση και αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών, ενώ, µετά την ολοκλήρωση των σπουδών της στη ∆ηµόσια Υγεία, στο φηµισµένο Πανεπιστήµιο Johns Hopkins, όπου απέκτησε και minor degree στα Χρηµατοοικονοµικά, εργάζεται στον χώρο των τραπεζών. Από τον Αύγουστο του 2021, η Σοφία Μητσοτάκη ζει στο Λονδίνο, όπου εργάζεται στα κεντρικά του αµερικανικού fund CVC Capital Partners.

O κόσµος των τραπεζών και των επενδυτικών χαρτοφυλακίων φαίνεται πως γοήτευσε τη µεγαλύτερη κόρη του πρωθυπουργού από τα φοιτητικά της χρόνια, καθώς συµµετείχε σε πρόγραµµα ανταλλαγής στο οικονοµικό Πανεπιστήµιο του Μποκόνι, στην Ιταλία, ήταν ασκούµενη της Deutsche Bank, ενώ πέρασε το καλοκαίρι του 2017 ως summer analyst στη διεθνή εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων Baring Private Equity Asia, που εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ.

Αναλύτρια

Πριν από τη CVC Capital Partners, η Σοφία Μητσοτάκη εργάστηκε ως αναλύτρια επενδυτικής τραπεζικής στην Goldman Sachs, µία από τις ισχυρότερες επενδυτικές τράπεζες του κόσµου. Με κάθε ευκαιρία, ωστόσο, και τα τρία παιδιά του πρωθυπουργού, που πλέον ζουν στο εξωτερικό, έρχονται στην Ελλάδα, µε την οικογένεια να κρατά τις παραδόσεις και να ενώνεται στην Αθήνα ή στη γενέτειρα των Μητσοτάκηδων, τα Χανιά.

Παράπονα

Η µικρή της οικογένειας Μητσοτάκη, η 19χρονη ∆άφνη, απολαµβάνει την αδυναµία των γονιών και των αδερφών της και είναι η µόνη που, όπως έχει πει ο πρωθυπουργός, συνήθιζε να εκφράζει τα παράπονά της για την ενασχόλησή του µε την πολιτική. «∆εν µπορείς να έχεις µια κανονική δουλειά;», τον ρωτούσε, µικρότερη, η ∆άφνη, µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να θεωρεί δικαιολογηµένα τα παράπονά της, καθώς, όπως έχει δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή του, όταν η Σοφία και ο Κωνσταντίνος ήταν στην ηλικία της ∆άφνης ο ίδιος δεν ήταν πρόεδρος της Νέας ∆ηµοκρατίας, συνεπώς το πρόγραµµά του ήταν λιγότερο επιβαρυµένο. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός πάντα κατάφερνε να ξεκλέβει χρόνο µέσα στην ηµέρα για δραστηριότητες µε το «Φνουλάκη», όπως την αποκαλεί χαϊδευτικά η µητέρα της, Μαρέβα.

Άλλωστε, προτού η ∆άφνη µετακοµίσει στο Νιου Χέιβεν του Κονέκτικατ για σπουδές, συχνά συνόδευε τον πρωθυπουργό σε επίσηµες εκδηλώσεις και επισκέψεις. Η µικρότερη κόρη της οικογένειας Μητσοτάκη µετά την αποφοίτησή της από το Κολλέγιο Αθηνών συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήµιο Γέιλ, στον τοµέα των ανθρωπιστικών επιστηµών. Ως φοιτήτρια, είναι ιδιαίτερα δραστήρια, έχοντας κάνει πρακτική στη διεθνή εταιρεία επικοινωνίας Edelman, ενώ και ως µαθήτρια ήταν ασκούµενη για δύο µήνες στους «New York Times».



Τα δίδυμα

Τα διασηµότερα δίδυµα της Ελλάδας, τα παιδιά του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραµανλή και της Νατάσας Παζαΐτη, Αλέξανδρος και Αλίκη, είναι πια δευτεροετείς φοιτητές στο πανεπιστήµιο και, αν και διατηρούν χαµηλό προφίλ, θα τα συναντήσουµε συχνά στο πλευρό των γονιών τους, τους οποίους συνοδεύουν σε πολιτικές και κοινωνικές εκδηλώσεις.

Ο Αλέξανδρος και η Αλίκη αποφοίτησαν από την Εράσµειο Ελληνογερµανική Αγωγή και στη συνέχεια πέτυχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις, καταφέρνοντας να εισέλθουν στην ανώτατη εκπαίδευση. Ο γιος του πρώην πρωθυπουργού σπουδάζει ∆ιοίκηση Επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη και αποτελεί έναν «συγκροτηµένο και συνειδητοποιηµένο νέο», όπως αναφέρουν πρόσωπα που τον γνωρίζουν. Οσο για την ενασχόλησή του µε τα κοινά, αν και έχει µεγαλώσει σε µια οικογένεια άρρηκτα συνδεδεµένη µε την πολιτική ζωή του τόπου, είναι πολύ νωρίς ακόµη για να αποφασίσει αν θα συνεχίσει την πολιτική παράδοση των Καραµανλήδων.

Στην MRB

Όσο για την Αλίκη Καραµανλή, φαίνεται πως η κόρη του πρώην πρωθυπουργού ξεκίνησε τα πρώτα της βήµατα στον επαγγελµατικό στίβο, αφού από τον περασµένο Νοέµβριο εργάζεται στη µεγάλη εταιρεία κοινωνικοπολιτικών ερευνών και δηµοσκοπήσεων MRB. Οποιος έχει δει την Αλίκη στις τελευταίες της δηµόσιες εµφανίσεις διαπιστώνει πως το χαριτωµένο κοριτσάκι που θυµάται στην αγκαλιά τον Κ. Καραµανλή έχει πλέον γίνει µια όµορφη, φινετσάτη νεαρή, ενώ το πλούσιο πολιτικό υπόβαθρο της οικογένειάς της δεν την άφησε ανεπηρέαστη, αφού επέλεξε να σπουδάσει Πολιτικές Επιστήµες στο Πάντειο Πανεπιστήµιο και παράλληλα Επικοινωνία και Media στο Deree.

Το «μικρόβιο»

Aπό τα παιδιά των πρώην πρωθυπουργών που είναι περισσότερο δραστήρια στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι, οµολογουµένως, ο Κώστας Σαµαράς. Ο γιος του Αντώνη Σαµαρά και της Γεωργίας Κρητικού-Σαµαρά φαίνεται πως έχει κληρονοµήσει το «µικρόβιο» της πολιτικής από τον πατέρα του, καθώς διετέλεσε πρόεδρος της ένωσης φοιτητών στο Αµερικανικό Κολλέγιο Deree, µε το σχήµα του οποίου ηγείτο να κερδίζει τις εκλογές, ενώ ιδιαίτερα κοινωνικός ήταν και ως µαθητής στο Κολλέγιο Αθηνών.

Πολλοί θεωρούν τον Κώστα ως συνεχιστή της πολιτικής παράδοσης του Μεσσήνιου, ενώ ο ίδιος είναι ένας πολιτικοποιηµένος νέος, που θαυµάζει απεριόριστα τη διαδροµή του πατέρα του, ο οποίος ήταν σχεδόν στην ηλικία του όταν εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής.

Στην Αεροπορία

Ο Κώστας Σαµαράς αυτήν τη χρονική περίοδο εκπληρώνει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις στην Πολεµική Αεροπορία, ενώ, όπως η µητέρα και η αδερφή του, Ελένη-∆ανάη, είναι µέλος του ∆.Σ. στο νεοσύστατο Ιδρυµα «Αντώνη Σαµαρά», το οποίο εγκαινιάστηκε προσφάτως σε µια µαζική πολιτική εκδήλωση. Από τις αναρτήσεις του στα social media φαίνεται ότι ο Κώστας Σαµαράς ασχολείται µε τον αθλητισµό, παίζει τένις, padel και ποδόσφαιρο, ενώ ο πατέρας του τού έχει εµφυσήσει την αγάπη για τον Ολυµπιακό. Κάνοντας scroll στο προσωπικό του Ιnstagram, βλέπουµε στιγµιότυπα από πάρτι και εξόδους µε τους φίλους του, αλλά και φωτογραφίες µε το κορίτσι του.



Σε εταιρεία

Όσο για τα επαγγελµατικά του, αµέσως µετά την ολοκλήρωση των σπουδών του έπιασε δουλειά στην εταιρεία Μακεδονικός Χαλβάς του στενού φίλου του Αντώνη Σαµαρά, Κώστα Χαΐτογλου, ενώ νωρίτερα, σύµφωνα µε τις πληροφορίες στη σελίδα του στο Facebook, είχε εργαστεί στην εταιρεία ένδυσης Vardas. Η µονάκριβη κόρη του πρώην πρωθυπουργού, Λένα, ακολούθησε τα επαγγελµατικά χνάρια της µητέρας της, καθώς µετά την αποφοίτησή της, επίσης από το Κολλέγιο Αθηνών, σπούδασε στο Τµήµα Πολιτικών Μηχανικών στο City University του Λονδίνου.

*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 7 Ιανουαρίου 2023.