«Πετάξτε οποιαδήποτε στιγµή, οπουδήποτε, µε τον εµβληµατικό στόλο των ασηµί και κόκκινων αεροσκαφών». Με αυτόν τον τρόπο συστήνεται στον κόσµο η ιδιωτική αεροπορική εταιρεία VistaJet του Ελβετού µεγιστάνα των αεροµεταφορών, Τόµας Φλορ, µε έδρα το Ντουµπάι, µε τα χλιδάτα της τζετ, το απαράµιλλο design και τη φινετσάτη εσωτερική διακόσµηση να απογειώνουν τα έσοδά της κατά τη διάρκεια του Παγκόσµιου Κυπέλλου του Κατάρ.  

Από το 2004

Η VistaJet Group Holding Ltd, που ξεκίνησε το 2004 ως µια startup µε µόλις τρία αεροσκάφη, ανήκει στον πατέρα της Νίνα Φλορ, συζύγου του Φιλίππου Γλίξµπουργκ. Κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ κατέγραψε υψηλή ζήτηση για ιδιωτικές πτήσεις, µε πολλούς εύπορους φιλάθλους να επιλέγουν ανάµεσα σε 72 υπερπολυτελή ιδιωτικά αεροσκάφη της κορυφαίας παγκόσµιας αεροπορικής εταιρείας για να πετάξουν στην Ντόχα και να απολαύσουν γκολ και θέαµα στα γήπεδα του Κατάρ, στο πλαίσιο της κορυφαίας αθλητικής διοργάνωσης.  



Μάλιστα, η έλλειψη slots στο Αεροδρόµιο του Κατάρ, αλλά και οι µεγάλες καθυστερήσεις στις εµπορικές πτήσεις κατέστησαν τα τζετ αναγκαία και αύξησαν κατακόρυφα τις κρατήσεις για ιδιωτικές πτήσεις, µε τη VistaJet να λαµβάνει µεγάλο µερίδιο στην πίτα των ιδιωτικών µεταφορών των VIP προσώπων που δεν θα µπορούσαν να χάσουν τους συναρπαστικούς αγώνες του FIFA World Cup. Όσο για το πόσο µπορεί να κοστίσει µια πτήση µε ιδιωτικό αεροσκάφος από ένα τοπικό αεροδρόµιο προς την Ντόχα, το Arabian Gulf Businnes Insight αναφέρει πως κατά µέσο όρο το κόστος µίσθωσης για τέσσερις επιβάτες κυµαίνεται γύρω στα 60.000 δολάρια.  



Στο γήπεδο

Ανάµεσα στα σηµαίνοντα πρόσωπα που βρέθηκαν στα γήπεδα του Κατάρ ήταν ο ιδιοκτήτης και ιδρυτής της VistaJet, Tόµας Φλορ, µε τη µοναχοκόρη του, Νίνα, καθώς και τον γιο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Φίλιππο, οι οποίοι παρακολούθησαν το µατς µεταξύ Γαλλίας και Μαρόκου, µε τη χρυσή κληρονόµο να µοιράζεται στιγµιότυπα από την οικογενειακή εξόρµηση στο Κατάρ, αποδεικνύοντας ότι είναι λάτρις του ποδοσφαίρου.

Η κοσµοπολίτισσα Νίνα Φλορ, που λατρεύει τα ταξίδια και µοιράζει τον χρόνο της ανάµεσα στην Ελβετία και το τροπικό θέρετρο Kisawa Sanctuary στην εξωτική Μοζαµβίκη, εκτός από το γήπεδο ανέβασε φωτογραφίες στον προσωπικό της λογαριασµό στο Instagram µε τον αγαπηµένο της πατέρα και έξω από το φουτουριστικό κτίριο όπου στεγάζεται το Εθνικό Μουσείο του Κατάρ. 

«Σημαντική άνοδος»

Ο Ian Moore, εµπορικός διευθυντής της VistaJet, σε δηλώσεις του στους «Khaleej Times» σηµείωσε ότι η εταιρεία είδε σηµαντική άνοδο της ζήτησης στο Κατάρ κατά τη διάρκεια του Παγκόσµιου Κυπέλλου, ιδιαίτερα στην τελετή έναρξης, αλλά και στα µεταγενέστερα στάδια του τουρνουά. Οπως είπε µάλιστα, τον Νοέµβριο είχαν καταχωριστεί περισσότερες από 70 κρατήσεις για πτήσεις µε προορισµό την Ντόχα από όλο τον κόσµο.



Μάλιστα, διαπίστωσε ότι τα ΗΑΕ έγιναν κόµβος για τους ταξιδιώτες παγκοσµίως που χρησιµοποιούσαν το Ντουµπάι, όπου η VistaJet διατηρεί την έδρα της, αλλά και το Αµπου Ντάµπι ως βάση και ταξίδευαν στην Ντόχα για τους αγώνες, επιστρέφοντας στη βάση τους αυθηµερόν. 

«Αυξητικές τάσεις»

Πάντως, όπως ανέφερε ο εµπορικός διευθυντής της εταιρείας τσάρτερ VistaJet, ανεξάρτητα από τις αυξήσεις λόγω του Μουντιάλ, η ζήτηση για ταξίδια µε ιδιωτικό τζετ στη Μέση Ανατολή είχε ήδη αυξητικές τάσεις το τελευταίο διάστηµα, µε τον συνολικό αριθµό των πωλήσεων να σηµειώνει αύξηση 60%, ενώ κατά το τρίτο τρίµηνο του τρέχοντος έτους ο αριθµός των νέων µελών της εταιρείας αυξήθηκε κατά 18% από την προηγούµενη χρονιά.

*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 23 Δεκεμβρίου 2022.