Έχει πάνω από 30 χρόνια καριέρας, με σπουδαίες ταινίες – όλων των ειδών, εξαιρετικούς ρόλους, πολύ θέατρο, υποψηφιότητες για κορυφαία βραβεία, σκηνοθεσίες, και δύο αποτυχημένες πολύχρονες σχέσεις, συνθέτουν με λίγα λόγια το πορτραίτο του Ralph Fiennes.

Στο Hollywood τον αποκαλούν «χαμαιλέοντα», επειδή αλλάζει εύκολα εμφάνιση, ανάλογα με τους ρόλους του. Σήμερα που γιορτάζει τα 60 του χρόνια, μέσα από 20 πληροφορίες θα μάθετε πολλά πράγματα γι’ αυτόν τον εξαιρετικό καλλιτέχνη, όπως ας πούμε πώς να προφέρετε σωστά το όνομα του.

1. Ralph Fiennes: Σε περίπτωση που αναρωτιέστε και δυσκολεύεστε να προφέρετε το ονοματεπώνυμο του, η απάντηση είναι: το μικρό του όνομα προφέρεται "Rafe" (Ρέϊφ), ενώ το επώνυμό του προφέρεται "Fines" (Φάϊνς).

2. Ο Ralph Nathaniel Twisleton-Wykeham-Fiennes γεννήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 1962 στο Ipswich της Αγγλίας. Η μητέρα του, Jennifer Lash, ήταν συγγραφέας, ενώ ο πατέρας του, Mark Fiennes, ήταν φωτογράφος και αγρότης. Σίγουρα ένα από τα πιο μοναδικά αλλά και παράξενα ζευγάρια επαγγελμάτων που έχουμε ακούσει.

3. Big Brother: Ο Ρέιφ Φάινς είναι το μεγαλύτερο από τα έξι παιδιά της οικογένειας – η οποία είχε κι’ άλλο ένα ανάδοχο αδερφάκι που μεγάλωσε μαζί τους. Τα βιολογικά αδέρφια του είναι η Martha, ο Magnus, η Sophie, ο Jacob Mark, και ο Joseph. Ο θετός αδερφός του ονομάζεται Michael Emery. Ο Ralph αποφασίσει να ασχοληθεί με την υποκριτική ήθελε να σπουδάσει ζωγραφική.
Ralph-Fiennes-wallpaper-ralph-fiennes_M

4. Μιλώντας για τα αδέρφια των Fiennes, πρέπει να πούμε πως ο μικρός του αδερφός Τζόζεφ έχει μια εντυπωσιακή δική του καριέρα ως ηθοποιός έχοντας εμφανιστεί σε ταινίες όπως οι: Enemy at the Gates, Elizabeth και Shakespeare in Love και τηλεοπτικές σειρές όπως το American Horror Story και το The Handmaid's Tale.

5. Όσο για τα υπόλοιπα αδέλφια, όταν το 1999, ο Ralph πρωταγωνίστησε στο ρομαντικό δράμα Onegin, η αδερφή του Sophie έπαιζε επίσης στην ταινία, το soundtrack έγινε από τον αδελφό του Magnus και σκηνοθέτης της ταινίας ήταν η αδερφή του, Martha, κάνοντας το ντεμπούτο της ως σκηνοθέτης.

6. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην ταινία του 1992 Wuthering Heights, βασισμένη στο διάσημο μυθιστόρημα της Emily Bronte. Αν και η ταινία απέσπασε πολύ αρνητικές κριτικές, η ερμηνεία του εντυπωσίασε τον Steven Spielberg ο οποίος τον επέλεξε για το Schindler’s List την επόμενη χρονιά.

______English_Patient__________


7. Για να παίξει το ρόλο του στην ταινία The English Patient, ρόλο ενός άντρα που είχε σοβαρά εγκαύματα σε όλο του το πρόσωπο και το σώμα, ο Ralph Fiennes περνούσε πέντε ώρες στην καρέκλα του μακιγιάζ κάθε μέρα.

8. Ενώ σπούδαζε στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης, γνώρισε μια νεαρή Αγγλίδα ηθοποιό ονόματι Alex Kingston. Είχαν σχέση για 10 χρόνια πριν παντρευτούν τελικά το 1993.

9. Είναι άτυχος με τα βραβεία. Το 2019 ήταν υποψήφιος για δύο βραβεία Όσκαρ: το ένα ήταν Α’ αντρικού ρόλου για τον “Άγγλο ασθενή” (The English Patient ) και το άλλο ήταν Β' Ανδρικού Ρόλου για την “Λίστα του Σίντλερ” (Schindler’s List). Επιπλέον ήταν επίσης υποψήφιος για πέντε Χρυσές Σφαίρες για τις ερμηνείες του στις ταινίες Schindler's List, The Grand Budapest Hotel, The Duchess, The English Patient και Bernard and Doris. Δεν κέρδισε ούτε Oscar ούτε Χρυσή σφαίρα.

10. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ταξίδεψε στην Κένυα για τις ανάγκες της ταινίας “The Constant Gardner” (Ο επίμονος κηπουρός). Βλέποντας από πρώτο χέρι τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων, ο Φάινς και άλλα μέλη του καστ και του συνεργείου οργάνωσαν μια φιλανθρωπική οργάνωση με σκοπό να παρέχει βασική εκπαίδευση στα παιδιά που ζουν σε αυτές τις περιοχές. Εκτός απ’ αυτό είναι επίσης ενεργός πρεσβευτής του Ηνωμένου Βασιλείου για την UNICEF.

11. Μεταξύ των ρόλων για τους οποίους υπήρχε αρχική σκέψη να παίξει ο Ρέιφ Φάινς, ήταν ο Ρόμπερτ Λάνγκντον στον “Κώδικα Ντα Βίντσι”, ο Μπρους Γουέιν στο “Μπάτμαν για πάντα” και για τον James Bond – πριν τελικά τον δώσουν στον Daniel Graig.

Lord__Voldemort

12. Όταν του πρότειναν να κάνει τον Lord Voldemort στην σειρά ταινιών του Harry Potter, δεν ενθουσιάστηκε και τους είπε: “Αφήστε με να το σκεφτώ”. Οι μισοί φίλοι του του έλεγαν να το κάνει και οι άλλοι μισοί να μην το κάνει. Καταλυτικό ρόλο στην απόφαση του να παίξει ήταν όταν του έδειξαν μακέτες για το πώς θα μοιάζει ο Voldemort στην ταινία. Επειδή τρελαίνεται για μεταμορφώσεις δέχτηκε αμέσως και μάλιστα όταν του είπαν ότι θα του φορέσουν ειδική “περούκα” στο κεφάλι για να δείχνει καραφλός, αρνήθηκε και ξύρισε όλα του τα μαλλιά.

13. Το 2011, ο Ralph Fiennes έκανε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με την ταινία “Coriolanus” (Κοριολανός), βασισμένη στο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Η σκέψη του ήταν να τοποθετήσει την ιστορία στην σύγχρονη εποχή, με πολλά γυρίσματα στη Σερβία και το Μαυροβούνιο. Η ταινία δεν πέτυχε εισπρακτικά αλλά οι κριτικές ήταν διθυραμβικές. Ο μεγάλος Σαιξπηρικός ηθοποιός Sir Ian McKellen, είπε πως ο Fiennes έκανε μια από τις καλύτερες σαιξπηρικές ερμηνείες που είχε δει ποτέ στον κινηματογράφο.

Red_Dragon

14. Το 2002, ο Fiennes εντυπωσίασε το κοινό με την ανατριχιαστική ερμηνεία του ως Francis Dolarhyde στην ταινία “Red Dragon”. Για να προετοιμαστεί για το ρόλο του, γυμνάστηκε πολύ - αποκτώντας 15 κιλά μυών. Δεδομένου ότι ο χαρακτήρας του έχει επίσης περίτεχνα τατουάζ, ο Fiennes πέρασε οκτώ ώρες στην καρέκλα του μακιγιάζ για να κάνει αυτό το τατουάζ στο σώμα του!

15. Το 2017, ενώ γύριζε τη δεύτερη σκηνοθετική του ταινία στην Σερβία, οι Σέρβοι για να του εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους του έδωσαν την σερβική υπηκοότητα.

Francesca_Annis

16. Το 1997, τέσσερα χρόνια αφότου παντρεύτηκε την ηθοποιό Alex Kingston, το ζευγάρι υπέβαλε αίτηση διαζυγίου - και ο λόγος ήταν ότι διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση με μια άλλη ηθοποιό, την Francesca Annis (φωτό επάνω), με την οποία έμειναν μαζί 11 χρόνια και χώρισαν. Οι φήμες λένε ότι και πάλι ρόλο έπαιξε μια άλλη γυναίκα…

17. Μια άλλη μεγάλη του επιτυχία ήταν όταν πρωταγωνίστησε στην ταινία του Wes Anderson “The Grand Budapest Hotel”, υποδυόμενος έναν ανόητο, σχολαστικό μάνατζερ.
________________________1_
Από την ταινία του Στίβεν Σπιλμπεργκ «Η λίστα του Σίντλερ».

18. Είναι σπάνιο να ακούσεις έναν ηθοποιό να κατηγορεί ανοιχτά μια ταινία στην οποία συμμετείχε, ειδικά αν αυτή η ταινία ήταν μια επιτυχία στο box office. Δήλωσε δημόσια ότι έχει μετανιώσει που έπαιξε στο “Maid in Manhattan” με την Jennifer Lopez. Μην ξεχνάμε πως η ταινία πήρε άθλιες κριτικές και το περιοδικό Time την χαρακτήρισε ως μια από τις χειρότερες ρομαντικές κομεντί όλων των εποχών.

19. Επίσης όταν στα τέλη της δεκαετίας του 1990, πρωταγωνίστησε στο “The Avengers”, οι κριτικές έγραψαν πως “Οι Εκδικητές” είναι μία από τις χειρότερες ταινίες που έγιναν ποτέ στην ιστορία του κινηματογράφου.
Alex_Kingston
Με την πρώτη του σύζυγο, την ηθοποιό Alex Kingston

20. Το 1995, έπαιξε τον Άμλετ στο Broadway με πολύ μεγάλη επιτυχία. Μια βραδιά όμως έγινε ένα πολύ άτυχο περιστατικό. Η τελευταία πράξη του έργου περιλαμβάνει τη μονομαχία του Άμλετ με τον Λαέρτη, τον οποίο έπαιζε ο Damien Lewis. Ξιφομαχώντας λοιπόν έγινε ένα λάθος κατά τη διάρκεια της σκηνής και ο Φάινς χτύπησε κατά λάθος τον Λιούις στο πρόσωπο με το ξίφος του. Κι ενώ άρχισε να τρέχει αίμα, συνέχισαν να παίζουν. Σε μια ευκαιρία έσκυψε και ψιθύρισε στον Lewis: «Είσαι καλά;» και ο οποίος του απάντησε: «Δεν ξέρω! Εσύ πες μου! Είναι το μάτι μου ακόμα στην θέση του;». Η παράσταση ολοκληρώθηκε, ήρθαν οι πρώτες βοήθειες και το κοινό έφυγε πεπεισμένο ότι ο τραυματισμός ήταν μέρος της παράστασης.