Πρώτη στον 39ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας τερμάτισε η Βασιλική Κωνσταντινοπούλου. Η 26χρονη αθλήτρια του ΣΑΠΚ Νεάπολης έκοψε πρώτη το νήμα με χρόνο 2.46.01, επίδοση που αναμένεται να τη φέρει ανάμεσα στις 20 κορυφαίες αθλήτριες στην ιστορία της Αυθεντικής Διαδρομής του Μαραθωνίου της Αθήνας.

 Η επιτυχία της μάλιστα γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, αν αναλογιστεί κανείς ότι μόλις πριν από δύο χρόνια είχε διαγνωστεί με μυελοειδές καρκίνωμα του θυρεοειδούς. Κατά την απονομή του μεταλλίου της, δε, η αθλήτρια ξέσπασε σε κλάματα από τη συγκίνηση. Για τη νίκη της στον Αυθεντικό Μαραθώνιο, η Β. Κωνσταντινοπούλου ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούσε να πιστέψει πως έκοψε πρώτη το νήμα. «Αγκάλιασα τον άνδρα μου και πέρασε ένα λεπτό αφότου τερμάτισα όταν άρχισα να τσιρίζω», ανέφερε.

Και πρόσθεσε: «Ξεκίνησα με το σκεπτικό πως ό,τι και να γίνει θα τερματίσω στο Καλλιμάρμαρο, όποια κι αν ήταν η επίδοσή μου». «Πήρα πολύ μεγάλη δύναμη και ενέργεια από τον κόσμο. Μου αρέσει να επικοινωνώ μαζί τους, τους χαιρετάω, τους χειροκροτώ κι εγώ», κατέληξε.

 Σήμερα η διακεκριμένη αθλήτρια και αγωνίστρια μιλάει στα «Π» για τη μεγάλη της νίκη, τις δύσκολες στιγμές που πέρασε, το μεγάλο της στήριγμα, τον σύζυγό της, αλλά και τη μεγάλη της αγάπη, τον γιο τους.

Βασιλική, κατάφερες να κερδίσεις το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαραθωνίου και να μπεις στη γενική κατάταξη των γυναικών. Πώς νιώθεις;

 Νιώθω περήφανη, χαρούμενη. Έχω εκπληρώσει ένα από τα όνειρά μου. Είμαι πολύ ευτυχισμένη.

 Το περίμενες;

Δεν το περίμενα, γιατί μέσα στον αγώνα υπήρχαν πολλές γνωστές αθλήτριες που έχουν ξανατρέξει και έχουν μεγάλη εμπειρία στον Μαραθώνιο. Υπολόγιζα ότι θα έκανα έναν καλό χρόνο, όπως αυτόν που έκανα, 2 ώρες και 46 λεπτά, όμως δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα έβγαινα πρώτη. Ο Μαραθώνιος για μένα είναι η πιο μεγάλη γιορτή του αθλητισμού. Μου άρεσε πολύ που υπήρχε κόσμος γύρω μου και με εμψύχωναν, παρά την κούραση.

 Το 2019 διαγνώστηκες με μυελοειδή καρκίνο του θυρεοειδούς. Τι ακριβώς συνέβη;

Δεν είχα κάποια συμπτώματα που να με παραπέμπουν σε αυτή την ασθένεια, απλώς η αιματολόγος στην οποία έκανα τις εξετάσεις είχε παρόμοια εμπειρία μ' εμένα. Της είχε συμβεί στο οικογενειακό της περιβάλλον και, εκτός από τη γενική αίματος, έβαλε στις εξετάσεις και κάποιους καρκινικούς δείκτες.

 Πώς σου το ανακοίνωσαν;

Πήρα το αποτέλεσμα και το είδα. Ακολούθησε το χειρουργείο. Έκανα χειρουργείο επτά ώρες, όπου αφαίρεσαν τον θυρεοειδή και τους λεμφαδένες

Φοβήθηκες για τη ζωή σου;

Ολοι μας, όταν βρεθούμε σε αυτή την κατάσταση, φοβόμαστε, αλλά μετά ξεπέρασα τον φόβο μου και το αποτέλεσμα ήταν θετικό.

 Το παιδί σου τι ηλικία είχε τότε;

Έχω ένα παιδί, τον Μάνθο, και τότε ήταν 4 μηνών.

 Ο σύζυγός σου σε στήριξε;

Πάντα με στηρίζει και είναι δίπλα μου. Ο Γιάννης είναι για μένα το στήριγμά μου.

 Μικρή, τι ήθελες να γίνεις;

Αθλήτρια. Από 12 χρόνων ασχολούμαι με τον αθλητισμό. Εκανα στίβο, όπου ασχολήθηκα με τις μεσαίες και τις μεγάλες αποστάσεις. Ξεκίνησα με 1.500 μέτρα, μετά 3 χλμ. εμπόδια, στη συνέχεια 5 χλμ. και 10 χλμ. και μετά Ημιμαραθώνιο και Μαραθώνιο.

 Θα σε ενδιέφερε να πας στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες; 

Είναι ένας πολύ μακρινός στόχος και δεν το σκέφτομαι καν. Προς το παρόν έχω μείνει μόνο στη νίκη του Μαραθωνίου. 

Ποιος είναι ο επόμενος στόχος σου;

Ακόμα δεν τον έχω σκεφτεί – πριν από λίγες ημέρες τερμάτισα τον Μαραθώνιο. Εχω μόλις μία εβδομάδα ξεκούρασης. Θα δούμε. 

Με τον σύζυγό σου πώς γνωριστήκατε;

 Μέσω του αθλητισμού. Τον γνώρισα στις προπονήσεις. Εργάζεται σε ένα μικροβιολογικό εργαστήριο. 

Η πρόταση γάμου πώς έγινε;

 Δεν έγινε. Είμαστε με σύμφωνο συμβίωσης. Δεν θέλουμε να κάνουμε γάμο.

Τι σου αρέσει να κάνεις με τον γιο σου; 

Να παίζουμε, να ζωγραφίζουμε, να κάνουμε ποδήλατο. Αυτά που κάνουν όλες οι μαμάδες.

 

Στο σχολείο τι μαθήτρια ήσουν; 

Ήμουν πολύ καλή μαθήτρια.