Μπορεί ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ να είναι απόφοιτος κορυφαίων πανεπιστημίων και να κέρδισε «ισχυρά» πτυχία, αλλά… μάλλον πέρασε απαρατήρητος από τους καθηγητές του.

Ο Ρίσι Σούνακ είναι ο πρώτος μη λευκός πρωθυπουργός της Βρετανίας που κληρονομεί μια χώρα «γονατισμένη» μετά τις καταστροφικές οικονομικές πολιτικές της προκατόχου του.

Ωστόσο, ο Ρίσι Σουνάκ θα μπορούσε να είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για τη δουλειά, αφού έχει αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ με MBA από την παγκοσμίου κλάσης σχολή επιχειρήσεων ενώ μάλιστα ήταν και υπότροφος του περιβόητου προγράμματος Fullbright στη σχολή διοίκησης επιχειρήσεων της Καλιφόρνια.

Ο ηγέτης των Συντηρητικών, ο οποίος πρόκειται να αναλάβει τη θέση της Λιζ Τρας, στα φοιτητικά του χρόνια απέκτησε ένα από τα πιο διάσημα πτυχία στον κόσμο και τη γνωριμία με τη μελλοντική του σύζυγό, την δισεκατομμυριούχο κληρονόμο Αξάτα Μούρτι.

Σημειώνεται πως ο πατέρας της, Ναραγιάνα Μούρτι, είναι ο έκτος πλουσιότερος άνθρωπος της Ινδίας χάρη στην ιδιοκτησία του πολυεθνικού γίγαντα επιχειρηματικής τεχνολογίας Infosys. Το ζευγάρι παντρεύτηκε στη γενέτειρά της, την πόλη Μπανγκαλόρ, το 2009 σε μια διήμερη εντυπωσιακή τελετή στην οποία παρευρέθηκαν πάνω από 1.000 καλεσμένοι.

Δεν τον θυμούνται οι καθηγητές του

Ο Σούνακ έχει μιλήσει στο παρελθόν για την τεράστια επίδραση που είχε το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στην ακαδημαϊκή του ζωή, με το μότο «να σκέφτεσαι ευρύτερα».

Ωστόσο σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Daily Mail, o Σούνακ φάνηκε να έχει μικρή επίδραση στο ιστορικό ίδρυμα με τους πρώην καθηγητές να παραδέχονται ότι είχαν λίγα πράγματα να πουν για τον φοιτητή τους, αφού… οριακά τον θυμούνται.

Ένας καθηγητής παραδέχτηκε ότι «δεν έχει καμία ανάμνηση από αυτόν να μοιραστεί», ενώ άλλος δεν θυμόταν καν ότι ο Σούνακ φοίτησε, ως ένας από τους 400 του έτους του.

Αρκετοί άλλοι επιβεβαίωσαν επίσης ότι δεν θυμούνται τον νέο πρωθυπουργό, με πολλούς να λένε ότι δεν έχουν άλλες αναμνήσεις εκτός από μια θολή ανάμνηση ενός «πολύ έξυπνου» φοιτητή.

Η γνωριμία με τη Αξάτα - Το πιο δυνατό ζευγάρι στο πανεπιστήμιο

Ο Σουνάκ, έγινε γρήγορα φίλος με αρκετούς από τους συμφοιτητές του, οι οποίοι έκαναν σημαντική καριέρα σε διάφορους τομείς.

rishi_sunak

Το μεγάλο «βραβείο» του Ρίσι Σούνακ βέβαια ήταν η γνωριμία με γυναίκα του Αξάτα, η οποία φοιτούσε και αυτή στο κορυφαίο πανεπιστήμιο και το νέο ζευγάρι χαρακτηρίστηκε «το ισχυρό ζευγάρι της πανεπιστημιούπολης».

Γνώρισε τη σύζυγό του Akshata, ενώ φοιτούσε στο κορυφαίο πανεπιστήμιο, με τους συμφοιτητές του να θυμούνται το "ισχυρό ζευγάρι της πανεπιστημιούπολης" στη βιογραφία του που έγραψε ο λόρδος Ashcroft.

Αυτό ισχυρίζεται τουλάχιστον ο λόρδος Ασκροφτ, ο οποίος έγραψε μια βιογραφία της ζωής του Σούνακ, με τίτλο Going for Broke, και περιγράφει λεπτομερώς αρκετούς φοιτητές που τον επαινούν ως «σκληρά εργαζόμενο».

Μια συμφοιτήτρια, του Σούνακ είπε στον συγγραφέα ότι ο Ρίσι ήταν ένα «πολύ θετικό» άτομο που «αντιμετώπιζε πολύ καλά» το άγχος των μαθημάτων.

Ένας συμφοιτητής τους πρόσθεσε ότι το ζευγάρι Ρίσιπ-Αξάτα «συμπλήρωνε ο ένας τον άλλον, είναι σίγουρα ένα όμοφρφο, ισχυρό ζευγάρι εξουσίας, ένα έξυπνι ζευγάρι».

«Και σίγουρα πιστεύω ότι οι καρδιές τους είναι στο σωστό μέρος», υπογράμμισε.

Στο βιβλίο αναφέρεται επίσης λεπτομερώς ότι ενώ ο Σούνακ δεν έπινε, ενίοτε συμμετείχε σε παιχνίδια πόκερ, όπου ο νικητής τους κερνούσε όλους σε δείπνο.

Καλωσορίζοντας τα νέα για τους αποφοίτους τους, το Stanford Graduate School of Business ανήρτησε: «Με αυτή την ιστορική ευκαιρία, ο Ρίσι Σούνακ, MBA '06, θα γίνει ο 57ος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου».

«Ευχόμαστε στον νέο πρωθυπουργό και στη σύζυγό του Αξάτα Μούρτι MBA '06, καλή τύχη καθώς ξεκινούν αυτό το νέο κεφάλαιο».

Από τα βιβλία του οικογενειακού φαρμακείου στην διοίκηση της Μ. Βρετανίας

Ο πρώτος -και μοναδικός άλλος- μειονοτικός πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν ο Μπέντζαμιν Ντισραέλι, ο οποίος ήταν Εβραίος, το 1874.

Ο Σούνακ, γιος μεταναστών πρώτης γενιάς από την Ινδία στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα γίνει ο νεότερος πρωθυπουργός στη σύγχρονη ιστορία που θα μπει στο Νο 10, σε ηλικία μόλις 42 ετών.

Ο Ρίσι Σούνακ έχει μιλήσει στο παρελθόν για το πώς έκανε τα λογιστικά βιβλία στο φαρμακείο της μητέρας του στο Σαουθάμπτον, ενώ μεγάλωνε και πώς οι γονείς του τον στήριξαν με τις οικονομίες τους για να φοιτήσει σε κορυφαία πανεπιστήμια.

Με το πέρας των σπουδών του το ζευγάρι επέστρεψε στη Βρετανία. Ο Σούνακ εργάστηκε για ένα hedge fund του Λονδίνου πριν δημιουργήσει τη δική του επιχείρηση, την Theleme Partners, το 2010, με αρχικό κεφάλαιο 700 εκατ. δολάρια.