6 Φεβρουαρίου 1952. Είναι η ημερομηνία που η Ελίζαμπεθ Αλεξάνδρα Μαίρη Ουίνδσορ ανεβαίνει στον θρόνο της Μεγάλης Βρετανίας στην ηλικία των 27 ετών.

Γεννήθηκε στις 21 Απριλίου του 1926. Ήταν παιδί του μικρότερου γιου του βασιλιά Γεωργίου του 5ου και τίποτα δεν προμήνυε ότι θα ανέβει στον θρόνο της τεράστιας τότε Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

Τα ανέμελα παιδικά χρόνια διαδέχθηκε η άνοδος του πατέρα της στον θρόνο το 1936. Την περίοδο του 2ου Παγκοσμίου πολέμου, η βασιλική οικογένεια έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής, με την ίδια να υπηρετεί στα μετόπισθεν οδηγώντας στρατιωτικά οχήματα.

«Δηλώνω ενώπιόν σας ότι η ζωή μου, είτε είναι μικρή είτε μεγάλη, θα είναι αφιερωμένη στο να υπηρετώ εσάς και τη μεγάλη αυτοκρατορική οικογένεια στην οποία ανήκουμε όλοι μας», έλεγε τότε η ίδια.


Στις 9 Ιουλίου 1947 ανακοινώθηκαν οι αρραβώνες της Ελισάβετ με τον πρίγκιπα της Ελλάδας και της Δανίας, Φίλιππο. Παρά τις αντιρρήσεις της οικογένειάς της, τέσσερις μήνες μετά παντρεύτηκε τον μεγάλο έρωτά της στο αβαείο του Γουέστμινστερ.

Έναν χρόνο αργότερα γεννήθηκε ο σημερινός βασιλιάς Κάρολος και το 1950 η πριγκίπισσα Άννα.

Η Ελισάβετ βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στην Κένυα όταν πέθανε ο πατέρας της και επέστρεψε στην Βρετανία ως βασίλισσα.

Ο εκσυγχρονισμός της βασιλείας

Τη δεκαετία του ’60, η Ελισάβετ επέτρεψε στις κάμερες του BBC να μπουν στο Μπάκιγχαμ και να γυρίσουν ντοκιμαντέρ για την καθημερινότητα των μελών της βασιλικής οικογένειας.

Η δεκαετία του 1980 ξεκίνησε με τον γάμο του πρίγκιπα Καρόλου με την 19χρονη τότε Νταϊάνα, φέρνοντας ελπίδα για τη συνέχιση του θεσμού.

Ωστόσο τα προβλήματα στον γάμο του διαδόχου του θρόνου ξεκίνησαν από νωρίς και ο χωρισμός τους ανακοινώθηκε το 1992.

Το χειρότερο πλήγμα στη μοναρχία ήλθε το 1997 με τον θάνατο της Νταϊάνα σε τροχαίο στο Παρίσι. Τις ημέρες που σχεδόν ολόκληρη η Βρετανία βρέθηκε στο Λονδίνο για να αφήσει λουλούδια και να τιμήσει την μνήμη της πριγκίπισσας του λαού, όπως ήταν γνωστή η Νταϊάνα, η Ελισάβετ παρέμεινε στο παλάτι του Μπαλμόραλ μαζί με τον Ουίλιαμ και τον Χάρι, προκαλώντας την οργή των Βρετανών.

«Τιμώ και εγώ την μνήμη της Νταϊάνα. Ήταν ένας εξαιρετικός και προικισμένος άνθρωπος», είχε δηλώσει.

Η τελευταία δεκαετία δοκίμασε πολλές φορές τις αντοχές της βασίλισσας. Ο γιος της Άντριου κατηγορήθηκε για σεξουαλική παρενόχληση. Ο εγγονός της Χάρι και η σύζυγός του Μέγκαν παραιτήθηκαν από τα βασιλικά τους καθήκοντα κάνοντας βιτριολικά σχόλια για ρατσισμό στους κόλπους της οικογένειας.

Όμως το μεγαλύτερο χτύπημα ήταν ο θάνατος του συζύγου της Φιλίππου τον Απρίλιο του 2021. Η εικόνα της βασίλισσας να κάθεται ολομόναχη στην εκκλησία εξαιτίας των μέτρων για τον κορωνοϊό συγκίνησε ολόκληρο τον πλανήτη.

Η Ελισάβετ έκανε την τελευταία δημόσια εμφάνισή της τον περασμένο Ιούνιο στον εορτασμό του πλατινένιου ιωβηλαίου της.

Από το μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ χαιρέτησε για τελευταία φορά το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί για να γιορτάσει τα 70 χρόνια στον θρόνο της γυναίκας που υπήρξε η μακροβιότερη μονάρχης της Βρετανίας.