Το 1972, στην Ολυμπιάδα του Μονάχου, ο Mark Spitz κατάφερε το ακατόρθωτο. Κέρδισε 7 χρυσά μετάλλια, ένα ρεκόρ, που καταρρίφθηκε περίπου πρόσφατα, όταν ο Michael Phelps κέρδισε 8. Εκείνη η Ολυμπιάδα όμως έμεινε στην ιστορία όχι μόνο για το ρεκόρ του 22χρονου κολυμβητή, αλλά για την επίθεση που έγινε στην Ισραηλινή αποστολή.

  • Στις 5 Σεπτεμβρίου 1972 κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, Άραβες του κινήματος «Μαύρος Σεπτέμβρης» επιτέθηκαν στο Ολυμπιακό Χωριό σκοτώνοντας δύο μέλη της ισραηλινής ολυμπιακής ομάδας και συλλαμβάνοντας πολλούς ομήρους. Κι’ αυτό γιατί η πρωθυπουργός του Ισραήλ Γκόλντα Μέιρ, δεν ικανοποίησε έστω και μέρος του αιτήματος για την απελευθέρωση των Παλαιστινίων.
  • Στις 6 Σεπτεμβρίου 1972 όμως έγινε η σφαγή του Μονάχου. 9 Ισραηλινοί αθλητές που κρατούνταν όμηροι, δολοφονήθηκαν (μαζί με έναν Γερμανό αστυνομικό) από την οργάνωση «Μαύρος Σεπτέμβρης».
8
Μαρκ Σπιτς
Ο θριαμβευτής των Ολυμπιακών αγώνων, ο Μαρκ Σπιτς λόγω του ότι ήταν εβραίος, φυγαδεύτηκε.

Και σήμερα που είναι η επέτειος των 50 χρόνων από το τραγικό περιστατικό, η Γερμανική κυβέρνηση ζήτησε δημόσια συγνώμη, για το ότι δεν ήταν καλά προετοιμασμένη και για τα λάθη που έγιναν. Τα μεγάλα έντυπα του κόσμου δημοσιεύουν φωτογραφίες και δηλώσεις του Μαρκ Σπιτς, που αναγκάστηκε να ανασύρει όλες τις δυσάρεστες μνήμες από τότε.

Ο Mark Andrew Spitz γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 1950 στην Καλιφόρνια από γονείς εβραίους μετανάστες. Ο πατέρας του από Ουγγαρία και η μητέρα του από Ρωσία. Ήταν το πρώτο από τα τρία παιδιά της οικογένειας, η οποία όταν ο Μαρκ ήταν 2 ετών μετακόμισαν στην Χονολουλού της Χαβάης. Εκεί, από μικρό παιδί άρχισε την επαφή του με την θάλασσα και το κολύμπι – και τότε φάνηκε το ταλέντο του. Γλιστρούσε στα νερά του ωκεανού σαν ψάρι.

Στα 6 του επέστρεψαν στην Καλιφόρνια και συνέχισε το κολύμπι με την τοπική κολυμβητική ομάδα. Στα 9 του, ήταν λέει ήδη φαινόμενο και στα 18 του κέρδισε το πρώτο του χρυσό μετάλλιο.

7
Ο «χρυσός« κολυμβητής

Στην προσωπική του ζωή, όταν γύρισε από τους Ολυμπιακούς του 1972, άρχισε να βγαίνει με την Suzy Weiner, φοιτήτρια θεάτρου στο UCLA. Μετά από ένα χρόνο παντρεύτηκαν με μια παραδοσιακή εβραίικη τελετή στο Beverly Hills Hotel. Απέκτησαν δύο γιους, τον Matthew (γεννημένος το 1981) και τον Justin (γεννημένος το 1991).

1
Ο Μαρκ Σπιτς με το περίφημο μουστάκι του και τα μετάλλια, όταν ήταν 22 ετών

4
Ο Μαρκ Σπιτς σήμερα χωρίς μουστάκι

5
Ο Μαρκ Σπιτς στα 72 του χρόνια

2
Υπήρξαν φάσεις που και ως νεαρός δεν είχε μουστάκι

3
Μεγαλύτερος ηλικιακά, πάλι χωρίς μουστάκι

6
Ακόμα μία φωτογραφία του με το «θρυλικό» του μουστάκι