Η βουλευτής Α’ Πειραιά και Νήσων της Ν.Δ. Νόνη Δούνια μιλάει στα «Π» για την κοινοβουλευτική της θητεία, τη δύσκολη καθημερινότητα και την ανάγκη να αναζητήσουμε όλοι έστω και για λίγο την ψυχική ηρεμία μέσα στο καλοκαίρι.

dounia
Πώς νιώθετε τρία χρόνια μετά την εκλογή σας ως βουλευτής; Τι θεωρείτε ότι πετύχατε και ποια είναι τα άμεσα πλάνα σας;

Πέρασαν τρία χρόνια από την εκλογή μου ως βουλευτή Α’ Πειραιά και Νήσων της Νέας Δημοκρατίας. Τρία χρόνια γεμάτα και άκρως δημιουργικά. Τόσο για την κυβέρνηση όσο και για εμένα προσωπικά. Όλο αυτό το διάστημα προσπάθησα με την ενεργό κοινοβουλευτική και εξωκοινοβουλευτική παρουσία μου να τιμήσω την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου να με εκλέξουν ως την πρώτη γυναίκα βουλευτή στην περιφέρειά μου με τη Νέα Δημοκρατία. Μαχόμενη για το καλύτερο για την πόλη μας, τον Αργοσαρωνικό, αλλά και εν γένει, για τον τόπο μας. Με κύριους τομείς παρέμβασης τον αθλητισμό, τον τουρισμό, την Παιδεία, την οδική ασφάλεια και την ισότητα των φύλων και βασικό μου μέλημα να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας. Πράγμα που θα συνεχίσω να κάνω, ασφαλώς, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για το επόμενο διάστημα της κοινοβουλευτικής μου θητείας, αλλά και για όσο ακόμα με τιμούν οι πολίτες να τους εκπροσωπώ κοινοβουλευτικά.

Κυρία Δούνια, είστε non stop, αεικίνητη... Πώς τα προλαβαίνετε όλα;

Καθώς η Βουλή τον Αύγουστο σταματά να λειτουργεί για λίγο, για να ανασυγκροτήσουμε όλοι τις δυνάμεις μας και να μπορέσουμε να επανέλθουμε δριμύτεροι στα καθήκοντά μας, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για εμένα να «χαμηλώσω» τους ρυθμούς μου. Όντως, όσοι με ξέρουν προσωπικά γνωρίζουν ότι είμαι non stop, όπως συνηθίζουμε να λέμε, τόσο ως επαγγελματίας όσο και ως μητέρα δύο εφήβων και σύζυγος.

Η καθημερινότητά μου είναι αρκετά απαιτητική: με τη Βουλή, τις σχολικές και τις συνεχείς αθλητικές δραστηριότητες των παιδιών μου, που κάνουν πρωταθλητισμό, όπως και με τη φροντίδα, που δεν θέλω ποτέ να λείπει στην οικογένειά μου. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως αυτή είναι η καθημερινότητα που επιλέγω και απολαμβάνω εδώ και χρόνια. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν με κουράζει πού και πού. Όπως τώρα, ας πούμε. Και ένιωσα και εγώ την ανάγκη να πατήσω ένα «pause» για λίγο σε όλα αυτά.

Η ζωή είναι ωραία και το καλοκαίρι είναι, αδιαμφισβήτητα, η ωραιότερη εποχή. «Μας συγχωρείτε, διακοπές», λοιπόν. Το οφείλουμε πρώτιστα στους εαυτούς μας. Υποσχόμαστε να επιστρέψουμε ακόμα πιο δραστήριοι, ανανεωμένοι και με «φορτισμένες τις μπαταρίες μας».


Εξάλλου, αυτό είναι και οι διακοπές! Αγαπημένες συνήθειες και προορισμοί;

Ε, ναι. Διακοπές σημαίνει να διακόψεις αυτό που κάνεις κάθε ημέρα. Να χαλαρώσεις σωματικά και πνευματικά. Το δεύτερο είναι σαφώς πιο δύσκολο και χρονοβόρο από το πρώτο. Δεν είναι, όμως, ακατόρθωτο. Σκοπεύω να το κάνω με πολλές βουτιές στη θάλασσα, που λατρεύω, με βόλτες στα σοκάκια των νησιών ή και του αυγουστιάτικου Πειραιά και διάβασμα λογοτεχνικών βιβλίων. Ολα αυτά δεν θα μπορούσα να μην τα ξεκινήσω από το «σπίτι» μου, τις Σπέτσες, για να δω τη μητέρα, τους συγγενείς, τους φίλους μου, που μένουν στο νησί, και να απολαύσω τη θέα της θάλασσας από το παράθυρό μου, που πάντα με βοηθά να «αδειάσω» το μυαλό μου από ό,τι με ζορίζει. Να πιω τον καφέ μου στο μπαλκόνι, ανταλλάσσοντας τα νέα μας με τη μαμά μου, να περπατήσω στην παραλία της Ζωγεριάς, να δω τη θέα από τον Προφήτη Ηλία και να πάω στην Ντάπια, όπου μπορώ να κάνω μια από τις σπάνιες γλυκές ατασθαλίες μου (καθώς προτιμώ τα αλμυρά) με τα παραδοσιακά αμυγδαλωτά. Και, φυσικά, στις διακοπές σκοπεύω να αφήσω στην άκρη το κινητό μου και τα social media και να απολαύσω τον εαυτό μου, τους δικούς μου, τη φύση και την καλοκαιρινή ραστώνη. Άβαφη, χαλαρή, με μόνο «αξεσουάρ» το μαγιό και το χαμόγελό μου. Χωρίς να με απασχολεί το πώς θα φανώ σε όσους τυχόν με γνωρίζουν από τη δημόσια παρουσία μου ή το τι θα γραφεί στα media για την εμφάνισή μου με το μαγιό ή τα χαλαρά ρούχα μου. Αυτά δεν με απασχολούσαν ούτε την περίοδο που εργαζόμουν στον χώρο της μόδας, πόσω μάλλον τώρα. Και νομίζω ότι γενικά είναι παρωχημένα και αδιάφορα στον κόσμο, παρά τον βομβαρδισμό μας με σχετικές αναρτήσεις στα social, που συχνά δημιουργούν και διαιωνίζουν λάθος πρότυπα. Όμορφο και ελκυστικό άτομο είναι εκείνο που νιώθει καλά με τον εαυτό του και αγαπάει το σώμα του, όπως και να είναι αυτό. Και πάνω από όλα, το άτομο που είναι καλά και ήρεμο πνευματικά.

Ποια είναι η προτροπή σας για το καλοκαίρι; Τι θα θέλατε να πείτε στον κόσμο;

Να αναζητήσουμε όλοι αυτή την ψυχική ηρεμία. Με μια ανάπαυλα από τα κοινωνικά «πρέπει», τις υποχρεώσεις μας, ό,τι μας στεναχωρεί ή μας αγχώνει. Η ζωή είναι ωραία και το καλοκαίρι είναι, αδιαμφισβήτητα, η ωραιότερη εποχή. «Μας συγχωρείτε, διακοπές», λοιπόν. Το οφείλουμε πρώτιστα στους εαυτούς μας. Υποσχόμαστε να επιστρέψουμε ακόμα πιο δραστήριοι, ανανεωμένοι και με «φορτισμένες τις μπαταρίες μας».