ο

Στην πόλη του Obukhiv, στο όμπλαστ του Κιέβου, στη δυτική πλευρά του Δνείπερου, οι κάτοικοι ακόμα και στις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής, προσεύχονταν στην εκκλησία για ειρήνευση και κατάπαυση του πυρός.

Ως χριστιανοί ορθόδοξοι περίμεναν να ακούσουν  στο κυριακάτικο κήρυγμα μία λέξη για τις πολεμικές επιχειρήσεις, για την ανάγκη κατάπαυσης του πυρός και για την προστασία του ανώτερου αγαθού, της ανθρώπινης ζωής.

Στην τοπική εκκλησία, λίγες ημέρες μετά την ρωσική εισβολή, ο ιερέας Serguei Stolyartchouk εμφανίστηκε αναστατωμένος, έχοντας μάθει τα νέα της εισβολής από την κόρη του η οποία έμενε ανατολικά του Κιέβου, κοντά στο αεροδρόμιο του Boryspil, ένα από τα μεγαλύτερα θέατρα επιχειρήσεων των πρώτων ημερών της ρωσικής επίθεσης.

Serguei Stolyartchouk
Ο ιερεας Serguei Stolyartchouk

«Αυτή είναι η χώρα μας, αυτή είναι η γη μας, αυτός είναι ο λαός μας... Πώς μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι;» αναρωτήθηκε ο ιερέας, σε συνέντευξή του στο France24 μετά τη λειτουργία. «Προσευχόμαστε για τον στρατό μας, προσευχόμαστε για το έθνος μας, γιατί είμαστε ένα έθνος», πρόσθεσε ο κληρικός, αποκρούοντας τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν που αρνείται την ύπαρξη ουκρανικού έθνους.

«Δεν μπορώ να κουβαλάω όπλο, το μόνο μου όπλο είναι η προσευχή» σημείωσε ο ιερέας σε πλήρη αντίθεση με τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο. Ο προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας, ούτε λίγο ούτε πολύ έχει δικαιολογήσει τις πολεμικές επιχειρήσεις. Μόλις 10 ημέρες μετά την εισβολή, στο κήρυγμά του κατά τη διάρκεια της κυριακάτικης λειτουργίας παρουσίασε τις πολεμικές επιχειρήσεις ως μια σύγκρουση για το «με ποια πλευρά του Θεού θα είναι η ανθρωπότητα» μεταξύ της Ρωσίας και των δυτικών χωρών που αγκαλιάζουν πιο προοδευτικές αξίες.

Nikolaï Danilevitch
Ο πατήρ Nikolaï Danilevitch

«Ναι, το ψέμα είναι αμαρτία και η ρωσική δύναμη είπε ψέματα. Πολλοί το πίστεψαν. Ρώσοι αξιωματούχοι είπαν ότι δεν θα γίνει πόλεμος, ότι δεν σχεδίαζαν τίποτα» ανέφερε στο France24 ο  πατήρ Nikolaï Danilevitch σχολιάζοντας τη ρωσική εισβολή από την πλευρά της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Μιλώντας από τη Λαύρα των σπηλαίων του Κιέβου, το μοναστικό συγκρότημα το οποίο είναι ιερός τόπος για τη σλαβική ορθοδοξία, ανέφερε με νόημα: «Γι' αυτό αυτή η εισβολή είναι μια πράξη προδοσίας που έχει διαρρήξει κάθε μορφή εμπιστοσύνης».

Στην εκκλησία του Obukhiv ο Volodymyr, ένας πιστός που πήγε να προσευχηθεί, υποστήριξε ότι  «ήταν απαραίτητο να συνεχιστεί η υπεράσπιση της χώρας από τους Ρώσους εισβολείς». Πρώην υπάλληλος στην Antonov, την ουκρανική κρατική αεροναυτική εταιρεία, ο 50χρονος πιστός είπε ότι γνωρίζει άτομα που εμπλέκονται στις μάχες. «Έκανα τη στρατιωτική μου θητεία στον Σοβιετικό Στρατό στη Μόσχα τη δεκαετία του 1980 και δεν θα το φανταζόμουν ποτέ αυτό. Ο στρατός μας προκαλεί απώλειες όμοιες με τις οποίες ο ρωσικός στρατός δεν έχει βιώσει ποτέ... Είμαι σίγουρος ότι θα κερδίσουμε» σημείωσε. 

Μέχρι τη ρωσική εισβολή, η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας, εμφανιζόταν σύμφωνα με τα επίσημα κρατικά στοιχεία ως πολυπληθέστερη της αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, η οποία αναγνωρίζεται από το επίσημο ουκρανικό κράτος, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Εκκλησία της Ελλάδος, την Εκκλησία της Κύπρου και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τον Ιανουάριο του 2021 η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας είχε 7.188 ενορίες, 4.572 ιερείς και 79 ιερές μονές με 233 μοναχούς και μοναχές, ενώ η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (Πατριαρχείο Μόσχας) 12.406 ενορίες, 10.510 ιερείς και 215 ιερές μονές με 4.681 μοναχούς και μοναχές.