Θλίψη, φόβο και οργή νιώθουν διάσηµοι από τον χώρο της τηλεόρασης και της µουσικής που έχουν καταγωγή από Ρωσία και Ουκρανία και ζουν στην Ελλάδα, βλέποντας τον πόλεµο να συνεχίζεται και να παίρνει µαζί του αθώες ψυχές. ∆ύσκολες στιγµές βιώνει η δηµοφιλής τραγουδίστρια Ξένια του γνωστού συγκροτήµατος REC. Η οικογένειά της βρίσκεται στην Ουκρανία, και συγκεκριµένα στο Ντονέτσκ, πόλη που ταλαιπωρείται ήδη από το 2014 και συνεχίζει έως σήµερα µε τη ρωσική εισβολή.

Η τραγουδίστρια, µε αφορµή τον πόλεµο, που µαίνεται εδώ και οκτώ ηµέρες, µιλάει στο «S» και αποκαλύπτει: «Είµαι από το Ντονέτσκ. Εχω εκεί όλη µου την οικογένεια, συγγενείς... Ολοι ζουν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. ∆εν υπάρχει επικοινωνία. Υπάρχει πρόβληµα µε τις τηλεφωνικές γραµµές, µε το Ιντερνετ. Υπάρχουν µέρες που δεν µπορώ να τους ακούσω, δεν ξέρω αν είναι καλά ή όχι. Πρέπει αυτό το πράγµα, επιτέλους, να σταµατήσει, γιατί, έπειτα από οκτώ χρόνια, από το 2014 έως τώρα, δεν υπάρχει άλλη υποµονή. Το µόνο που έχουν οι άνθρωποι εκεί είναι µια πίστη ότι θα τελειώσει. Εύχοµαι όποιος είναι υπεύθυνος γι’ αυτό που γίνεται να βρει µια λύση, να τελειώσουν όλα αυτά, για να έρθει η ειρήνη, γιατί οι άνθρωποι δεν φταίνε σε τίποτα να πληρώνουν τόσο σκληρά και να χάνονται ζωές. Και τα παιδιά που έχουν γεννηθεί από το 2014 και µετά έως και σήµερα, µε τον πόλεµο στην Ουκρανία, είναι κρίµα από τον Θεό να ακούν τους βοµβαρδισµούς και να βλέπουν ανθρώπους να σκοτώνονται. Εγώ προσεύχοµαι καθηµερινά στον Θεό -αυτό είναι το πρώτο που κάνω κάθε πρωί, όταν ξυπνάω- να έχει την οικογένειά µου καλά, να έχουν την υγεία τους, να είναι ασφαλείς και για όλο τον κόσµο να έχει ό,τι χρειαστεί, για να µπορέσει να ζήσει αυτήν τη ζωή, που µας δίνεται µόνο µία φορά, να τη ζήσει όµορφα».

Ο Εντουαρντ Στεργίου, τον οποίο γνωρίσαµε από τη συµµετοχή του στο «GNTM 3», αγωνιά και εκείνος για τους δικούς του ανθρώπους, τη µητέρα και τη γιαγιά του, που ζουν στην Ουκρανία. «Υπάρχει φόβος, είτε βρίσκεσαι στην εµπόλεµη ζώνη είτε όχι. Ολοι είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Το ίδιο και οι δικοί µου άνθρωποι, οι οποίοι φοβούνται και έχουν άγχος. Το ίδιο και εγώ, που δεν µπορώ να τους βοηθήσω - και αυτό είναι το χειρότερο. Αισθάνοµαι ανήµπορος, προσπαθώ να το διαχειριστώ, αλλά δεν ξέρω προς ποια κατεύθυνση να το κάνω. Είναι µια κατάσταση που δεν µπορώ να επηρεάσω για να σταµατήσει. Φοβούνται και οι δικοί µου, που ζουν µέσα στον τρόµο. Είµαι σε τρόµο και απόγνωση. Μιλάµε κάθε µέρα, προσπαθώ να είµαστε σε επικοινωνία», δηλώνει στο «Secret».

Αλλο ένα πρόσωπο που γνωρίσαµε από το «GNTM 3» και έχει καταγωγή από την Ουκρανία είναι η Λία Τσουζντάν. Το νεαρό µοντέλο, αρκετά φοβισµένο, αναφέρεται στον πόλεµο στη χώρα της και αποκαλύπτει πως οι γονείς της ζουν στο Χάρκοβο, όπου περνούν πολύ δύσκολα. «Ολο αυτό που συµβαίνει γενικά είναι άσχηµο, το λιγότερο. Εγώ δεν ξέρω τι πρέπει να νιώθω, γιατί από τη µια ξυπνάω σε ειρήνη και από την άλλη είµαι µακριά από τους δικούς µου και δεν ξέρω πότε και αν θα τους µιλήσω ξανά. Εκείνοι προσπαθούν, είναι µαζί µε τους γείτονες στο υπόγειο, µαγειρεύουν για όλους, ο ένας µετά τον άλλον, κοιµούνται µε τη σειρά», αναφέρει το µοντέλο στο «Secret», προσθέτοντας: «Επίσης, φοβάµαι πολύ, γιατί θεωρώ πως όλο αυτό είναι χειρότερο από ό,τι το παρακολουθούµε από εδώ... Οπότε πρέπει να προσπαθήσουµε όλοι µαζί να το αποφύγουµε, γιατί, αν δεν µιλήσουµε τώρα εµείς, που είναι το µόνο που µπορούµε να κάνουµε, µπορεί να εξαπλωθεί και να γίνει κάτι πιο µεγάλο και πιο κακό».

Στην Αγία Πετρούπολη γεννήθηκε ο Παύλος Παπαδόπουλος, νικητής του «Power of love», από γονείς Πόντιους, που µετανάστευσαν στη Μικρά Ασία και αργότερα βρέθηκαν στη Ρωσία, όπου και σπούδασε ο πατέρας του. «Είναι συγκλονιστικά όσα συµβαίνουν. Mε ταράζουν αυτά που παρακολουθώ στην τηλεόραση. Eχω δικούς µου ανθρώπους στον Καύκασο από την πλευρά της µητέρας µου και είµαστε διαρκώς σε επικοινωνία, ανησυχούµε πολύ. Με ενοχλεί πολύ, και ας φανεί κλισέ, που οι πλούσιοι άνθρωποι κάνουν πολέµους και πεθαίνουν οι φτωχοί. Εύχοµαι ειρήνη, ο Θεός να βάλει το χέρι Του να έρθει µια γαλήνη σε όλο τον κόσµο», τονίζει στο «Secret».

Η τραγουδίστρια Τζαµάλα, νικήτρια της Eurovision 2016, που συµµετείχε µε την Ουκρανία, κινηµατογράφησε τον εαυτό της στο σπίτι µε τα παιδιά της. Σε µια συναισθηµατική έκκληση, κάλεσε τον κόσµο να στηρίξει την Ουκρανία γράφοντας: «Ξένοι µου φίλοι, παρακαλώ, υποστηρίξτε την Ουκρανία».

Τέλος, η νικήτρια» στον µουσικό διαγωνισµό της Eurovision 2004, Ρουσλάνα, µοιράστηκε µια εικόνα της να προσεύχεται.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Secret στις 4 Μαρτίου 2022