O Κώστας Χατζής δίνει σπάνια συνεντεύξεις και αυτό μόνο όταν έχει κάτι να πει. Ο σπουδαίος ερμηνευτής μιλά αποκλειστικά στα «Π» για το πώς βιώνει την πανδημία, στέλνει το μήνυμά του για τα εμβόλια, απαντά στο αν φοβάται τον θάνατο, ενώ μιλάει για την πρόσφατη επέμβαση που έκανε.

Πώς βιώνετε τη πανδημία;
Οπως όλοι, απλώς θα πρέπει να υπακούμε στις ιατρικές υποδείξεις και να μην κάνουμε του κεφαλιού μας. Αν δεν ακούμε τις υποδείξεις, θα γίνουμε επικίνδυνοι και για εμάς και για τους συνανθρώπους μας. Λένε μερικοί: «Αν κάνουμε το εμβόλιο, μας βάζουν ένα τσιπάκι μέσα» και λέω ότι από τη στιγμή που έχουμε όλοι τηλέφωνα ξέρουν τα πάντα για μας.

XATZIS2

Εσείς εμβολιαστήκατε;

 Εχω κάνει και τα τρία εμβόλια και περιμένω και το τέταρτο και το πέμπτο και το έκτο και το έβδομο και το όγδοο. Πρέπει να υπακούμε στην επιστήμη. Πολλοί έχασαν τη ζωή τους επειδή δεν έκαναν το εμβόλιο.

Χάσατε δικούς σας ανθρώπους;

Εχασα πολλούς φίλους και γνωστούς μου. Αν διαβάσει κανείς τη Γραφή, αυτές είναι προφητείες που εκπληρώνονται σε αυτόν τον έσχατο καιρό. Τα είπε ο Ιησούς. Αν διαβάσουμε τον Ματθαίο, το κδ’ κεφάλαιο, θα δούμε γιατί γίνονται αυτά και τι πρόκειται να γίνει σε λίγο. Γιατί και η Αποκάλυψη τα αναφέρει αυτά. Επαγγελματικά ετοιμάζετε κάτι; Πάντοτε υπάρχουν καινούργια πράγματα. Απλώς, τώρα δεν υπάρχουν οι χώροι όπου μπορούμε να εκφραστούμε.

Σας λείπει η έκφραση;

 Σε όλους τους καλλιτέχνες λείπει. Οσοι θέλουν να εκφραστούν στο είδος που υπηρετούν, ή την ψυχαγωγία ή τη διασκέδαση, έχουν προβλήματα. Η πανδημία δεν είναι για μια ορισμένη τάξη, είναι για όλες τις τάξεις.

 

XATZIS

 Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή στη ζωή σας;

Ολη η ζωή ήταν δύσκολη, αλλά έχω την ελπίδα -μπορεί σε πολλούς να φανεί αστείο- ότι όταν λέμε το «Πάτερ ημών» παρακαλούμε όλοι: «Ελθέτω η βασιλεία σου, ως εν ουρανώ και επί της γης». Αυτή η βασιλεία πιστεύω ότι παρακαλάμε όλοι να επεκταθεί από τους ουρανούς στη γη - και θα γίνει.

Φοβάστε τον θάνατο;

Δεν τον φοβάμαι, γιατί πιστεύω ακράδαντα στην ανάσταση. Αρα, αν χάσω τη ζωή μου, πιστεύω ότι υπάρχει ανάσταση.

Τη λέτε την ηλικία σας;

Είμαι 51 στα 50 και σε δύο χρόνια θα είμαι ακριβώς 51. Κανονικά, όμως, είμαι 58 και, αν το γράψεις και το κοιτάξεις στον καθρέφτη, δείχνει άλλο πράγμα. Μας έμαθε ο Αριστοφάνης πως, όταν αυτοσαρκάζεσαι, περνάς τα ωραιότερα μηνύματα.

Για ποιον λόγο θα ξυρίζατε το μουστάκι σας;

Δεν ξεκίνησα με μουστάκι. Μεγαλώνοντας, κάποια στιγμή το άφησα, γιατί όλοι οι γύφτοι είχαν μουστάκια. Δεν θα το ξύριζα για κανέναν λόγο.

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη μουσική;

Δεν λέγεται με λακωνικά λόγια, είναι μια ιστορία. Επειδή βρέθηκαν πολλοί άνθρωποι να γράψουν τη ζωή μου και δεν τους έχω εμπιστοσύνη, χρειάζεται κάποιος που να έχει και γνώσεις ψυχολογίας, γιατί είναι μερικά πράγματα που είναι φαιδρά, αλλά κρύβουν πίσω πολύ μεγάλους χώρους, που ανήκουν στο ψυχολογικό πεδίο, και αυτά σου δημιουργούν πολλά κόμπλεξ. Ολοι οι άνθρωποι έχουμε ένα σύστημα και ο καθένας ακολουθεί αυτό το σύστημα που δημιουργεί στους άλλους κόμπλεξ. Οπως για τους Αλβανούς, τους γύφτους, τους ερυθρόδερμους, τους νέγρους. Δεν θεωρούμε μερικούς ανθρώπους περιθωριακούς; Γιατί, όμως, γίνεται αυτό; Γιατί εμείς τους θεωρούμε περιθωριακούς. Ενώ στη Γραφή, στις Πράξεις των Αποστόλων, λέει ο Πέτρος: «Γνωρίζω πολύ καλά ότι ο Θεός δεν έχει ανθρώπους περιθωριακούς». Ο Παύλος, όταν ήρθε εδώ, στην Πνύκα, και μίλησε για τον άγνωστο θεό, είπε ότι εξ ενός αίματος φτιάχτηκαν όλοι οι λαοί, άρα, αν εγώ κοπώ, που είμαι γύφτος, και οποιοσδήποτε κοπεί, βγάζουμε κόκκινο αίμα. Αρα… δεν υπάρχουν γαλαζοαίματοι.

Από τους νέους καλλιτέχνες υπάρχει κάποιος που ξεχωρίζετε;

Δεν έχω βρει έναν καλλιτέχνη που να μη μου αρέσει. Μπορεί να μη συμφωνώ στον λόγο, αλλά έχουμε καταπληκτικούς καλλιτέχνες, συνθέτες και μουσουργούς.

Ποια είναι η γνώμη σας για τα ριάλιτι μουσικής;

Δεν τα κατηγορώ. Το σύστημα βοηθάει το πνευματικό επίπεδο να χαμηλώνει και να πέφτει. Θα σας πω ότι γυναίκες που πραγματικά έχουν εκπληκτικές φωνές δεν παρουσιάζουν τα φωνητικά προσόντα τους, αλλά τα σωματικά. Δεν φταίνε αυτές, αλλά το σύστημα. Το σύστημα το υποστηρίζουν άτομα που τους ενδιαφέρει να διαιωνίζουν τη διαφορά.

 Θα πηγαίνατε κριτής σε κάποιο ριάλιτι μουσικής;

Οχι. Δεν θα ήθελα να είμαι εγώ η αιτία να απογοητευτεί ένα αγόρι ή ένα κορίτσι και να του σταματήσω τα όνειρα. Με την Εύβοια πώς είναι τα πράγματα; Καταστράφηκαν όλα. Σημασία έχει να κάνουν όλοι κουράγιο και να κοιτάξουν μπροστά τη ζωή τους. Να μην απογοητευτούν και αφήσουν τον αγώνα της πίστεώς τους.

Είχατε πρόσφατα μια περιπέτεια υγείας.

Ναι, έκανα μια επέμβαση κήλης. Πήγαν όλα καλά.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 5/2