Δεν είναι λίγοι οι ομογενείς δεύτερης και τρίτης γενιάς ή προερχόμενοι από την Ελλάδα με δυνατά πτυχία, που άδραξαν την ευκαιρία για μια διεθνή καριέρα και δραστηριοποιούνται σε τραπεζικά ιδρύματα, επενδυτικά funds και διαχείριση κεφαλαίων στις ΗΠΑ. Αρκετοί απ’ αυτούς θεωρούνται δραστήριοι «παίκτες» της Wall Street και της Silicon Valley, ενώ άλλοι είναι πολύπειροι επιχειρηματίες με επενδυτική δραστηριότητα, που λέγεται ότι έχουν το… άγγιγμα του Μίδα.

ΤΖΕΪΜΙ ΝΤΙΜΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ CEO ΤΗΣ JP MORGAN CHASE
«Εκανα ένα αστείο τις προάλλες, όταν το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας γιόρταζε τα 100 χρόνια του - επίσης τα γιόρταζε η JP Morgan. Θα στοιχημάτιζα ότι εμείς θα διαρκέσουμε περισσότερο...». Μπορεί ο Τζέιμι Ντίμον να απολογήθηκε, ήταν όμως μία από τις εξαιρετικά σπάνιες ατυχείς στιγμές ενός ιδιαίτερα οξυδερκούς μυαλού. Ο Ντίμον ήταν φοιτητής στο Tufts, όταν ξεκίνησε μαθητεία στο πλευρό του έμπειρου τραπεζίτη Σάντι Βέιλ της Citigroup. Ανέλαβε την Bank One, μια προβληματική τράπεζα του Σικάγο, την εξυγίανε και το 2004 την πούλησε στην JP Morgan Chase, ενώ ο ίδιος έγινε CEO του τραπεζικού κολοσσού.

ΖΩΗ ΚΡΟΥΖ (ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ) ΙΔΡΥΤΡΙΑ ΚΑΙ CEO ΤΟΥ MENAI FINANCIAL GROUP
Εχει χαρακτηριστεί «η πιο ακριβοπληρωμένη και ισχυρή γυναίκα της Wall Street» και «πύραυλος Κρουζ». Η Ζωή Κρουζ (Παπαδημητρίου) γεννήθηκε στην Ελλάδα και μετακόμισε με την οικογένειά της στις ΗΠΑ όταν ήταν 14 χρόνων. Μετά την αποφοίτηση από το Harvard Business School, το 1982, και αφού είχε ήδη αποκτήσει το πρώτο της παιδί, προσελήφθη από τη Morgan Stanley. Το 2006 έγινε πρόεδρος του Δ.Σ., μέχρι να απομακρυνθεί τελικά το 2007, στον απόηχο της οικονομικής κρίσης. Πλέον, είναι ιδρύτρια και CEO του ισχυρού επενδυτικού σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία Menai Financial Group.

ΤΖΕΪΜΣ ΧΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΗΣ KYNIKOS ASSOCIATES
O ιδρυτής της Kynikos Associates, της μεγαλύτερης εταιρείας επενδύσεων ανοιχτής πώλησης στις ΗΠΑ, είναι ένας από τους πιο διάσημους Αμερικανούς short sellers, τον οποίο έχουν αποκαλέσει «ΛεΜπρόν Τζέιμς του short selling». Γιος Ελληνοαμερικανού ιδιοκτήτη αλυσίδας στεγνοκαθαριστηρίων, για να σπουδάσει στο Γέιλ δούλευε τα καλοκαίρια σε εταιρεία χαλυβουργίας. Υπήρξε εκείνος που πόνταρε κατά της Enron, διαβλέποντας την κατάρρευσή της, ωστόσο στις ζοφερές προβλέψεις του για την Tesla του Ελον Μασκ υπήρξε ίσως λιγότερο διορατικός, παραδεχόμενος τελικά πως έκανε λάθος.

ΤΖΟΝ ΚΑΛΑΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ CALAMOS ASSET MANAGEMENT
Ο δισεκατομμυριούχος Τζον Κάλαμος ίδρυσε την Calamos Asset Management το 1977 και θεωρείται πρωτοπόρος στις στρατηγικές επενδύσεων και στη διαχείριση κρίσεων. Ξεκινώντας από το οικογενειακό μανάβικο στο Σικάγο, υπηρέτησε ως πιλότος στην αμερικανική αεροπορία στον πόλεμο του Βιετνάμ (σήμερα είναι ιδιοκτήτης τριών μικρών αεροσκαφών, τα οποία πιλοτάρει ο ίδιος) και σπούδασε Οικονομικά στο Illinois Institute of Technology.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΔΟΥΝΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ CALAMOS INVESTMENTS
O Γιάννης Κουδούνης μεγάλωσε στο Σικάγο, σπούδασε Διεθνή Διπλωματία και Ξένες Υποθέσεις και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Μπράουν και ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία στη Merrill Lynch, από όπου αποχώρησε το 1993, έχοντας φτάσει στον βαθμό του αντιπροέδρου. Εργάστηκε ως γενικός διευθυντής στην ABN AMRO Inc. και ως πρόεδρος και CEO της Mizuho Securities USA, κορυφαίου χρηματοοικονομικού ομίλου της Wall Street. Από το 2016 τελεί CEO της Calamos Investments.

AΛΕΚ ΓΚΟΡΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ CEO ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗΣ THE GORES GROUP
Ο Aλεκ Γκόρης, γιος ενός Ελληνα και μιας Λιβανέζας, μετανάστευσε από το Ισραήλ, όπου γεννήθηκε, στις ΗΠΑ με τους γονείς του και τα αδέλφια του το 1968, όταν ήταν 15 χρόνων. Με πτυχίο στην Επιστήμη Υπολογιστών, το 1978 ίδρυσε την τεχνολογική εταιρεία Executive Business Systems, που εξαγοράστηκε από την CONTEL. Το 1987 ίδρυσε την The Gores Group, εταιρεία ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου, και δημιούργησε περιουσία άνω των 2,5 δισ. μέσω εξαγορών εταιρειών τεχνολογίας.

ΤΟΜ ΓΚΟΡΗΣ ΙΔΡΥΤΗΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ CEO ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ PLATINUM EQUITY
O αδελφός του Αλεκ Γκόρης, Τομ, δεν μπορούσε να φανταστεί, όταν έβγαζε το χαρτζιλίκι του στο μπακάλικο του θείου του, ότι θα έφτανε η μέρα που θα επιβλέπει 40 εταιρείες με ενεργητικό 26 δισ. δολαρίων μέσω του δικού του private equity. Αυτό συνέβη το 1995, όταν ο Γκόρης αποφάσισε να ιδρύσει τη δική του εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων, Platinum Equity. Το πρώτο του μεγάλο deal ήταν η εξαγορά της ζημιογόνου Ligitation Services (LSI), ενώ το διάστημα 1996-2001 εξαγόρασε μερίδια σε 32 εταιρείες.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΡΚΟΣ ΙΔΡΥΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ MARCUS AND MILLICHAP
O Γεώργιος Μάρκος (Γεώργιος Μουτσάνας) γεννήθηκε το 1941 στην Εύβοια και μετανάστευσε με την οικογένειά του στις ΗΠΑ, ίδρυσε τη Marcus and Millichap, μητρική εταιρεία ενός ομίλου επιχειρήσεων ακινήτων, υπηρεσιών, επενδύσεων και ανάπτυξης. Υπήρξε, επίσης, από τους ιδρυτές και πρώτους διευθυντές της τράπεζας Plaza Commerce και της Greater Bay Bancorp.

ΣΤΡΑΤΩΝ ΣΚΛΑΒΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ RADAR PARTNERS
Ο Στράτων Σκλάβος είναι συνέταιρος στην επενδυτική Radar Partners, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα των τεχνολογικών εταιρειών. Εχει εργαστεί σε δεκάδες τεχνολογικές επιχειρήσεις στη Silicon Valley και το 1998 αναδείχθηκε σε «Επιχειρηματία της χρονιάς» από τη «Silicon Valley Business Journal», στην κατηγορία των νεοφυών επιχειρήσεων.

ΠΙΤΕΡ ΜΠΑΡΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ NEW ENTERPRISE ASSOCIATES (ΝΕΑ)
O Πίτερ Μπάρης (Peter Barris) είναι επενδυτής στον τομέα της τεχνολογίας και πρόεδρος της εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων New Enterprise Associates. Υπήρξε από τους πρώτους επενδυτές στην Groupon. O Μπάρης ήταν επικεφαλής επενδυτής σε περισσότερες από 25 εταιρείες πληροφορικής που έχουν ολοκληρώσει IPO ή επιτυχημένες συγχωνεύσεις.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΕΤΑΙΡΟΣ ΣΤΗ THRESHOLD VENTURES (ΠΡΩΗΝ DFJ)
Με πτυχία Πληροφορικής και Διοίκησης Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ο Ανδρέας Σταυρόπουλος είναι εταίρος στην εταιρεία κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών Threshold (πρώην DFJ) Ventures. Πριν από τη συνεργασία του με την DFJ, εργαζόταν στη συμβουλευτική McKinsey & Company.

ΤΖΕΪΣΟΝ ΚΑΛΑΚΑΝΗΣ ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΗΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ MAHALO.COM
Ο Τζέισον Καλακάνης είναι πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας του Διαδικτύου, «επενδυτικός άγγελος», συγγραφέας και blogger που έχει επενδύσει σε μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, πριν καν τις ανακαλύψει το ευρύ κοινό. Ιδρυτής της μηχανής αναζήτησης Mahalo.com, είχε επενδύσει στις Tesla και Uber, πριν αυτές γίνουν γνωστές.

ΝΤΙΝ ΝΤΑΚΟΛΙΑΣ CO-CHIEF INVESTMENT OFFICER ΣΤΟ FORTRESS INVESTMENT GROUP
Φυσικός με πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Columbia, ο Ντιν (Κωνσταντίνος) Ντακόλιας είναι co-chief investment officer του αμερικανικού fund Fortress Investment Group και μέλος της διαχειριστικής επιτροπής. Πριν από τον Αύγουστο του 2001, οπότε άρχισε να εργάζεται στη Fortress, ήταν διευθυντής πιστώσεων και συνιδρυτής των American Commercial Capital LLC και Coronado Advisors, που εξαγοράστηκαν από τη Wells Fargo Bank το 2001.

ΤΖΕΪΜΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ SENIOR MANAGING DIRECTOR ΣΤΟ CVC CAPITAL PARTNERS
Με πτυχίο Οικονομικών από το Πανεπιστήμιο Columbia και προερχόμενος από την UBS, o Τζέιμς Χριστόπουλος διετέλεσε διευθυντής στην εταιρεία ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου Investcorp. Εργάζεται στο επενδυτικό κεφάλαιο CVC Capital Partners από το 2014, επικεφαλής των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων στον τομέα της βιομηχανίας και των βιομηχανικών υπηρεσιών στις ΗΠΑ με έδρα τη Νέα Υόρκη.

ΝΤΙΝ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ CEO ΤΗΣ C. DEAN METROPOULOS & CO.
Μετανάστευσε στις ΗΠΑ σε ηλικία 10 ετών από τους Χράνους, ένα φτωχό χωριό της Αρκαδίας, και έφτασε στα 74 χρόνια του να κλείσει ένα deal 4,3 δισ. δολαρίων (εκείνο με την One Rock Capital Partners για την εξαγορά του κολοσσού εμφιαλωμένου νερού Nestlé Waters Βορείου Αμερικής). Ο Μητρόπουλος ίδρυσε την Dean Metropoulos & Co. στα 32 του χρόνια και επένδυσε σε περισσότερες από 80 εταιρείες.

JOHN PAPPAJOHN ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΗΣ EQUITY DYNAMICS, ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ. CANCER GENETICS
Το επιφανές στέλεχος της Ομογένειας και επιχειρηματίας στον χώρο της περίθαλψης και της ασφάλισης ίδρυσε την Equity Dynamics, μέσω της οποίας έχει επενδύσει σε πάνω από 25 επιχειρήσεις. Γιος Ελλήνων μεταναστών, στα 15 του χρόνια, μετά τον θάνατο του πατέρα του, ανέλαβε τη φροντίδα των δύο νεαρότερων αδελφών του και της μητέρας του. Το 1969 ίδρυσε την εταιρεία Equity Dynamics Inc., αναμείχθηκε σε πάνω από 100 startups και διετέλεσε πρόεδρος σε πάνω από 40 εταιρείες.