Δεκατρία χρόνια μετά την πρώτη της μάχη με τον καρκίνο, από την οποία βγήκε νικήτρια, η Φώφη Γεννηματά είναι πάλι έτοιμη να δώσει ακόμη έναν δύσκολο αγώνα, με αισιοδοξία και πίστη ότι θα βγει και πάλι θριαμβεύτρια. 

Η είδηση πως η Φώφη Γεννηματά εισήχθη εσπευσμένα στο νοσοκομείο προκάλεσε κύμα συμπαράστασης από τον πολιτικό κόσμο της χώρας προς το πρόσωπο της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, η οποία δίνει ξανά τη μάχη. Η Φώφη Γεννηματά επικοινώνησε με τους στενούς της συνεργάτες μέσω zoom και εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι θα κερδίσει και αυτήν τη δύσκολη μάχη. «Μία μία όμως, δεν μπορώ να τις κερδίσω όλες μαζί όμως» φέρεται να είπε η κα Γεννηματά.

«Η κ. Φ. Γεννηματά, Πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ., εισήχθη εκτάκτως εχθές το βράδυ με συμπτώματα ατελούς ειλεού. Μετά από εκτενείς εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι η κατάσταση οφείλεται σε υποτροπή της βασικής της νόσου» σημείωνε το ιατρικό ανακοινωθέν του «Ευαγγελισμού» για τους λόγους που οδήγησαν, μεταξύ άλλων, την πολιτικό να αποσυρθεί από την κούρσα διαδοχής στο Κίνημα Αλλαγής.

Η Φώφη Γεννηματά σε ηλικία 43 ετών ήλθε αντιμέτωπη με τον καρκίνο. Το 2008 οι τακτικές εξετάσεις που έκανε λόγω κληρονομικού ιστορικού έδειξαν καρκίνο στον δεξιό μαστό, υποβλήθηκε σε επιτυχή χειρουργική επέμβαση στο Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν. Αμέσως μετά ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη και εισήχθη στο Νοσοκομείο Μεμόριαλ για να ακολουθήσει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

Η Φώφη Γεννηματά είχε μιλήσει ανοιχτά στο παρελθόν για την μάχη της με τον καρκίνο.

Πιο συγκεκριμένα, ήταν Ιούνιος του 2020, όταν η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ μίλησε στην τηλεοπτική εκπομπή της Ελεονώρας Μελέτη περιγράφοντας τις σκέψεις που περνάνε από το μυαλό όταν βρίσκεται κάποιος σε μια τέτοια δεινή θέση.

Και τα όσα είχε πει, ήταν συγκλονιστικά. «Είναι εξαιρετικά δύσκολο να σκέφτεσαι ότι τα παιδιά σου μπορεί να μεγαλώσουν χωρίς εσένα, να σκέφτεσαι ότι μπορεί η μικρή σου να μην σε θυμάται καν πώς είσαι, να μην θυμάται τη φωνή σου, να μην θυμάται τη μορφή σου, να μη γνωρίσει το χάδι σου. Εμείς ήμασταν πολύ μεγαλύτερες όταν χάσαμε τους γονείς μας, είχαμε προλάβει να ζήσουμε μαζί τους κι έχουμε έντονες αναμνήσεις από εκείνους. Με έπιανε τρόμος όταν σκεφτόμουν ότι τα παιδιά μου, που με τόσο κόπο και προσπάθεια απέκτησα, θα τα άφηνα ξαφνικά μόνα τους. Είναι πολύ οδυνηρό», είχε πει τότε η Φώφη Γεννηματά.


Για να συνεχίσει: «Για αρκετά χρόνια ζούσα με το σκεπτικό ότι κάποια στιγμή ο καρκίνος θα χτυπήσει και τη δική μου πόρτα. Μετά η καθημερινότητα μας ξεπέρασε, αρχίσαμε να ζούμε φυσιολογικά και το ξεχάσαμε, το βγάλαμε από τη ζωή μας. Αλλά επανήλθε και αφού επανήλθε μάθαμε να ζούμε με αυτό. Το Σάββατο το διαπίστωσα, τη Δευτέρα χειρουργήθηκα και το επόμενο Σάββατο ήμουν σε ένα συνέδριο και μιλούσα από το βήμα», συμπλήρωσε.

Έχασε και τους δύο γονείς από καρκίνο

Η Φώφη Γεννηματά μπήκε στον στίβο της πολιτικής φέροντας στις πλάτες της ένα πολύ βαρύ όνομα, εκείνο του Γεωργίου Γεννηματά, ο οποίος υπήρξε ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του '80.

Ο πατέρας της έφυγε από τη ζωή χτυπημένος από τον καρκίνο τον Απρίλιο του 1995, επτά μόλις μήνες μετά τον θάνατο της συζύγου του και μητέρας της νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Κάκιας Βέργου.

h2603765
«Παλεύαμε μέχρι την τελευταία στιγμή. Με επτά μήνες διαφορά έφυγαν οι γονείς μου από τη ζωή. Πρώτα η μητέρα μου και μετά ο πατέρας μου. Μόνο αυτό μπορούσε να συμβεί με αυτούς τους ανθρώπους. Ήταν μαζί από δεκατριών χρόνων» έλεγε πριν από ενάμιση χρόνο η Φώφη Γεννηματά.

«Μια ζωή μαζί. Το 1984, όταν αρρώστησε η μητέρα μου, πολύ δύσκολα μπορούσε να πει κανείς τη λέξη ''καρκίνος''. Είχε καρκίνο στο μαστό. Ήταν ένα στίγμα για όλη την οικογένεια», θυμόταν στην ίδια τηλεοπτική συνέντευξη η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Μιλώντας τον Ιούλιο του 2019 στην εκπομπή του Alpha «Happy Day» σημείωσε πως «η μάχη με τον καρκίνο είναι «ένας διαρκής αγώνας, αισιοδοξία, έμαθα να βλέπω το ποτήρι πάντα μισογεμάτο. Έλεγε η μητέρα μου «αν είναι αυτή η τελευταία μέρα της ζωής μου, θα την περάσω κλαίγοντας»; Θυμάμαι ότι ήμασταν στο Μεταξά και έκανε χημειοθεραπείες και δεν καθόταν ποτέ στο κρεβάτι ή ήμασταν μέσα στην κουζίνα με τις τραπεζοκόμες και πίναμε καφέ και κουβεντιάζαμε με τον ορό στο χέρι ή ήμασταν στη βεράντα, κοιτούσαμε τη θάλασσα και κάναμε σχέδια για το καλοκαίρι. Αυτό ήταν ένα βίωμα δικό μου που με βοήθησε πάρα πολύ στη συνέχεια και έμαθα να ζω την κάθε στιγμή, να απολαμβάνω… δεν με ενδιαφέρει η ίντριγκα... Προσπαθώ να βλέπω τα πράγματα από πάνω. Μία είναι η ζωή, δεν επιστρέφει, κάθε στιγμή είναι μοναδική. Θέλει πάρα πολύ αγάπη, πολύ δύναμη να μη σε πάρει από κάτω, να μη ζεις συνέχεια μέσα στην αγωνία. Ήταν πάρα πολύ σκληρές ώρες, απίστευτο σχεδόν. Διότι, όταν έχεις έναν άνθρωπο στην οικογένεια να περνάει 10 χρόνια μια τόσο δύσκολη αρρώστια, δεν φαντάζεσαι ότι θα σου συμβεί και στον πατέρα -είχαμε τη μητέρα μου 10 χρόνια άρρωστη. Δεν το χωρούσε το μυαλό μας, δεν το πιστεύαμε. Έλεγε ο πατέρας μου «θα παλέψω να κάνω πόρτα τη χαραμάδα της ελπίδας» και αυτό δεν θα το ξεχάσω ποτέ».

Τί την δίδαξε η περιπέτεια της υγείας της: Η ζωή είναι ωραία

Πριν από τέσσερα χρόνια, μιλώντας για την περιπέτεια της υγείας της, η Φώφη Γεννηματά αποκάλυπτε το δίδαγμα που αποκόμισε. «Αυτό που με δίδαξε είναι ότι η ζωή είναι ωραία. Έμαθα να μη χάνω στιγμές. Να απολαμβάνω το σήμερα. Να βλέπω τη θετική πλευρά των πραγμάτων. Να προσβλέπω στο αύριο», έλεγε τότε.

«Πρέπει να παλεύουμε, να φυλάμε τον εαυτό μας, να τον προσέχουμε, για να είμαστε δίπλα στα αγαπημένα μας πρόσωπα» δήλωνε σε άλλη της συνέντευξη η Φώφη Γεννηματά, προτάσσοντας τη σημασία της πρόληψης στην αντιμετώπιση του καρκίνου: «Χρειάζεται η πρόληψη, η ενημέρωση και, αν σου συμβεί, να δώσεις τον αγώνα».