Σε ένα µικρό νησί µε µακρά ιστορία και βαρύνουσα σηµασία για την Ορθοδοξία και την ελληνική Ιστορία, όπως είναι η Πάτµος, αναµένεται να ξεκινήσει ένα σηµαντικό έργο. Πρόκειται για τις εργασίες επισκευής και συντήρησης της Πατµιάδας Εκκλησιαστικής Σχολής, του Γενικού Εκκλησιαστικού Λυκείου-Γυµνασίου του νησιού.

Είναι το αρχαιότερο σε λειτουργία και ιστορικότερο σχολείο της Ελλάδας, το κτήριο του οποίου αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήτα τα τελευταία χρόνια, τα οποία πλέον λύνονται. Αντιπροσωπευτικό της εμβέλειας της σχολής είναι το γεγονός ότι έχει τιµηθεί για την προσφορά της στην Εκκλησία και στην Ελλάδα από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Ακαδημία Αθηνών και την UNESCO.

IMG_3330_1_
Τίμος Κατσίπος, Θανάσης Γιάνναρης και Κώστας Καραμανλής έπαιξαν κομβικό ρόλο στην απόφαση για την επισκευή της Πατμιάδας Εκκλησιαστικής Σχολής.

Στις αρχές Αυγούστου, το αίτηµα που υπήρχε πήρε «σάρκα και οστά», µε τη δηµόσια εταιρεία ιδιωτικού δικαίου Κτιριακές Υποδοµές Α.Ε. να εντάσσει το έργο της επισκευής και συντήρησης του εν λόγω κτηρίου στον προγραµµατισµό της. Κοµβικό ρόλο στην εν λόγω απόφαση έπαιξε ο αρµόδιος υπουργός Υποδοµών και Μεταφορών, Κώστας Καραµανλής, ο πρόεδρος της εταιρείας, Τίµος Κατσίπος, και ο διευθύνων σύµβουλος, Θανάσης Γιάνναρης.

Στη συγκεκριμένη θετική εξέλιξη για την Πατµιάδα Εκκλησιαστική Σχολή καθοριστική ήταν, σύµφωνα µε πληροφορίες, η συµβολή του βουλευτή ∆ωδεκανήσων της Νέας ∆ηµοκρατίας, Γιάννη Παππά, ο οποίος, γνωρίζοντας τα προβλήµατα που είχαν διαπιστωθεί και τους κινδύνους που υπήρχαν, ανέλαβε να βοηθήσει ήδη από την περασµένη άνοιξη και τη συνάντησή του µε τον διευθυντή της σχολής, Γιάννη Ζαρκαδούλα.

Στην εξεύρεση λύσης βοήθησε και ο δήµαρχος του νησιού, Λευτέρης Πέντες, ενώ, σύµφωνα µε πληροφορίες, προσωπικό ενδιαφέρον είχε δείξει και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαµαράς.

Γιάννης Παππάς Νέα Δημοκρατία
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στα Δωδεκάνηα,. Γιάννης Παππάς.

Η ανάληψη της εν λόγω πρωτοβουλίας ήταν κρίσιµη, καθώς το σχολείο δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις ενός σύγχρονου κτηρίου του 2021. Το κτήριο συνολικά έχει διαβρωθεί από την υγρασία λόγω του επικλινούς εδάφους όπου είναι χτισµένο και των δεξαµενών νερού που βρίσκονται εσωτερικά, κάτι που είχε ως αποτέλεσµα να πέφτουν κοµµάτια από τα ταβάνια και τους τοίχους. Σε περίοδο βροχοπτώσεων µάλιστα παρατηρείτο µέχρι και εισροή νερού σε αρκετά σηµεία του σχολείου λόγω φθορών.

Το κτήριο, όπως αναφέρουν κάτοικοι του Νησιού της Αποκάλυψης, παρουσίαζε εικόνα εγκατάλειψης λόγω εµφανών φθορών, ενώ σε επίπεδο υποδοµής υπήρχαν εµφανείς ελλείψεις. Κάγκελα που δεν παρέχουν επαρκή ασφάλεια, παλιές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, που προκαλούσαν συχνά βραχυκυκλώµατα, χώροι υγιεινής µαθητών και εκπαιδευτικών µε φθορές και ελλείψεις. Παράλληλα, η είσοδος στις αίθουσες διδασκαλίας γίνεται µέσω σκάλας 75 βαθµίδων, χωρίς να υπάρχει η παραµικρή πρόβλεψη για πρόσβαση σε ΑΜΕΑ. Οι φθορές όλα αυτά τα χρόνια επισκευάζονταν µε λύσεις πρόσκαιρες και δαπανηρές και είναι η πρώτη φορά που δίνεται µια συνολική λύση, και µάλιστα µε την εγγύηση του ελληνικού κράτους και της δηµόσιας εταιρείας Κτιριακές Υποδοµές Α.Ε.

patmiada-ekklisiastiki-sxoli-patmos

Η σχολή στεγάστηκε αρχικά στον χώρο του Ιερού Σπηλαίου της Αποκαλύψεως, τον οποίο ενοικίασε από την ιερά µονή και τον διαµόρφωσε ανάλογα, χτίζοντας αίθουσες διδασκαλίας, κοιτώνες και λοιπούς χώρους, προκειµένου να στεγάσει το διδακτήριό του. Το κτήριο όπου στεγάζεται σήµερα η σχολή άρχισε να οικοδοµείται το 1948 µε τη συµβολή της Ιεράς Μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, των Πατµίων της Αµερικής και άλλων οµογενών. Καταλαµβάνει 2.500 τ.µ. και απλώνεται σε τρία επίπεδα, ενώ η θέση στην οποία βρίσκεται είναι σε κεντρικό σηµείο της Πάτµου, µε αποτέλεσµα να θεωρείται, όχι άδικα, σηµείο κατατεθέν του νησιού.

Η ιστορία της Πατµιάδας Εκκλησιαστικής Σχολής πάει πολύ πίσω στον χρόνο, αγγίζοντας σηµαντικές πτυχές της ελληνικής Ιστορίας. Μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα φοίτησαν στη σχολή εµβληµατικές προσωπικότητες της ελληνικής Ιστορίας, οι οποίες πρωταγωνίστησαν στη συνέχεια. Μεταξύ αυτών, ο Εθνοµάρτυρας Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε’, τέσσερις Οικουµενικοί Πατριάρχες, Πατριάρχες Αλεξανδρείας, Ιεροσολύµων και Αντιοχείας, ένας σηµαντικός αριθµός ιερέων, µεταξύ των οποίων και οι Εθνοµάρτυρες Αγιοι της Εκκλησίας ∆ωρόθεος Πρώιος, Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως και ο Αρχιµανδρίτης Πλάτων Αϊβαζίδης. Η Πατµιάδα Σχολή κατέχει ξεχωριστή θέση στην ιστορία της Φιλικής Εταιρείας κατά τη διάρκεια της προετοιµασίας της Επανάστασης του 1821, καθώς εκεί φοίτησαν µεταξύ άλλων Φιλικών ο πρωτεργάτης της Φιλικής Εταιρείας, Εµµανουήλ Ξάνθος, ο Ιωάννης Θέµελης και ο Εµµανουήλ Καλός.